Φιντάν μετά την συνάντηση με Γεραπετρίτη: Συμφωνήσαμε σε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων

Αποκαλυπτικός ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

Must Read

Με καθυστέρηση μιας ώρας από την προγραμματισμένη παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κάνοντας αναφορά σε όσα συζητήσαν κατ’ ιδίαν Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.

Ο Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των συνομιλιών που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, αποκάλυψε το πραγματικό περιεχόμενο της συζήτησης και κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι το σύνολο των ζητημάτων που θεωρεί ότι πρέπει να επιλυθούν στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Αφού ευχαρίστησε για την «χείρα βοηθείας που έτεινε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός μετά την καταστροφή από τον σεισμό στη χώρα του» ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «έχουμε εισέλθει σε μια νέα και θετική περίοδο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ο πρόεδρός μας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντήθηκαν. Τότε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συζητήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε θετικό κλίμα και να επιλύσουν τα προβλήματα με μια νέα προοπτική. Είχαν, επίσης, αναθέσει έργο στους υπουργούς Εξωτερικών τους στο πλαίσιο αυτό».

Όπως φαίνεται, ο ελληνικός λαός πληροφορείται για τις επαφές και ζυμώσεις ένθεν κακείθεν του Αιγαίου το τρέχον και προσεχές διάστημα από τουρκικά χείλη παρά τα επίσημα ελληνικά!

Κατά την σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με τον Φιντάν, «δώσαμε συνέχεια στα θέματα που συζήτησαν οι ηγέτες μας στην συνάντηση εκείνη. Εξετάσαμε διεξοδικά τις σχέσεις μας και εξετάσαμε τον οδικό μας χάρτη για τους επόμενους μήνες».

Όπως αποκάλυψε, «σε δύο εβδομάδες, ο πρόεδρός μας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα πολιτικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για το κοινό σχέδιο δράσης σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών μας.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και οι συμβουλευτικές συναντήσεις είναι, επίσης, στην ατζέντα μας την επόμενη περίοδο. Στο τέλος του έτους, σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε την 5η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου υπό την προεδρία των ηγετών μας στην Θεσσαλονίκη. Η αναβίωση των διαύλων διαλόγου και των επαφών υψηλού επιπέδου αποτελεί θετική εξέλιξη για εμάς. Ο συνάδελφός μου και εγώ επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία βούλησή μας να το συνεχίσουμε».

Όπως τόνισε ο Φιντάν στην συνέντευξη Τύπου, η τουρκική πλευρά επανέλαβε την πεποίθησή της ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ δύο γειτόνων και συμμάχων.

«Αξιολογήσαμε συνολικά τα προβλήματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Τις έχουμε συζητήσει σε συμβουλευτικές συναντήσεις στο παρελθόν. Τονίσαμε την επανέναρξη της διαδικασίας το επόμενο διάστημα. Συμφωνήσαμε να φέρουμε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων» συνέχισε ο Φιντάν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πάγια και διαχρονική στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές απαιτήσεις και διεκδικήσεις.

Ο Φιντάν πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, ως Τουρκία υπερασπιστήκαμε πάντα την αρχή της δίκαιης κατανομής. Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις με τον ομόλογό μου για το Κυπριακό. Οι απόψεις μας για την λύση του Κυπριακού είναι σαφείς. Ως δύο εγγυήτριες χώρες θα συνεχίσουμε να συζητάμε αυτό το θέμα».

Όπως συμπλήρωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «συζητήσαμε, επίσης, τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων. Είμαστε, επίσης, ικανοποιημένοι που το κοινό σχέδιο δράσης για το θέμα αυτό λειτουργεί καλά. Οι αναπληρωτές υπουργοί μας θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα».

Για το θέμα του τουρισμού, ο Φιντάν είπε ότι «η αύξηση της συνεργασίας μας στον τομέα του τουρισμού είναι, επίσης, στην ατζέντα μας. Μεταφέραμε επιπλέον ότι αναμένουμε να δούμε αποτελεσματική συνεργασία από την γείτονα χώρα μας στον αγώνα μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η FETÖ, το PKK και η DHKPC. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης θα πρέπει να είναι ένας τομέας συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού» συμπλήρωσε ο Φιντάν.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό μεταναστευτικό ο Χακάν Φιντάν είπε: «ΔΦεν θέλουμε να δούμε περισσότερες απώλειες ζωών στο Αιγαίο. Συζητήσαμε, επίσης, τα προβλήματα των συμπατριωτών μας που ζουν στην Ελλάδα ως ένα σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης. Έχουμε εφαρμόσει πολλές θετικές πρακτικές όσον αφορά στα προβλήματα των μειονοτήτων στην χώρα μας. Αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση και για τους ομογενείς μας. (Ξεχνά ο Φιντάν ότι πρόκειται για θρησκευτική μειονότητα στην Ελλάδα και όχι εθνοτική. Άραγε, τι του απάντησε ο Γεραπετρίτης επ’αυτού;)

Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την αποκατάσταση των οθωμανικών κειμηλίων. Τονίσαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε αμοιβαία σε αυτό το θέμα».

Επίσης, σύμφωνα με τον Φιντάν, συζήτησαν περιφερειακά θέματα. «Αξιολογήσαμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Λιβύη και την Συρία. Επαναλάβαμε τις προσδοκίες μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη γειτονική μας Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς στην βάση κοινών συμφερόντων. Μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στην βάση του σεβασμού των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων, και του διεθνούς Δικαίου».

Γεραπετρίτης: Συμφωνήσαμε τον οδικό χάρτη για πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και ΜΟΕ

Είναι απαραίτητο «να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν» δήλωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, με τον Τούρκο ομόλογό του συμφώνησαν ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα:

«Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου».

Δεύτερον, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τρίτον, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.

Αποστολή των δύο υπουργών είναι:

«Πρώτον να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις».

«Δεύτερον, να κατευθύνουμε τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, την θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων».

«Τρίτον, να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο».

Κομβικά σημεία, όπως τόνισε, θα είναι πρώτα απ’ όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 18 Σεπτεμβρίου και η διοργάνωση μετά από 7 χρόνια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This