Τροπολογία για την κακοκαιρία στη Θεσσαλία

Το Υποδομών αναλαμβάνει όλα τα έργα στη Θεσσαλία ανεξαρτήτως αν είναι στην αρμοδιότητά του ή όχι!

Must Read

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αντιμετώπιση των καταστροφών στη Θεσσαλία. Η τροπολογία θα ψηφιστεί σήμερα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Δικαστική Αστυνομία.

 

Με την τροπολογία μεταξύ άλλων

-Επιτρέπεται, στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και απαιτείται κατεπείγουσα εκτέλεση έργων που συνδέονται αποκατάσταση των υποδομών τους, Υπουργείο και Μεταφορών να αναλαμβάνει, διά των υπηρεσιών και των εποπτευόμενιον φορέων του, σχεδιασμό, ανάθεση και εκτέλεση των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών των υποδομών.

-Παρέχεται ιι εξουσιοδότηση για εξειδίκευση με υπουργικές αποφάσεις, των προς εκτέλεση έργων που είναι κατεπείγοντα και αναγκαία, αποκλειστικά για αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές.

-Προς υποβοήθηση αναθέτουσας αρχής για σύνταξη των απαιτούμενων στοιχείων, μπορεί να συνάπτεται σύμβαση με Νομικούς και Τεχνικούς Συμβούλους, έναντι αμοιβής.
-Η εκπόνηση των μελετών και μελέτης κτηματογράφησης και κτηματολογίου γίνεται με μέριμνα και δαπάνες του αναδόχου.

-Ορίζεται ότι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεων για εκτέλεση των ανωτέρω έργων διενεργούνται σύμφωνα προβλεπόμενη διαδικασία του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (άρθρο 7Α ν.282/2ΟΟΙ), χωρίς να αποκλείεται και διαδικασία επίταξης των προς απαλλοτρίωση εκτάσεων των συστατικών τους και των επικειμένων.

-Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων η απόσπαση υπαλλήλων μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα με πρόσληψη σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εξειδικευμένου προσωπικού, στις υπηρεσίες του Υπουργείου και Μεταφορών, για την αντιμετώπιση των αναγκών του.

-Επιτρέπεται επίσης, σύσταση με υπουργική απόφαση, Ομάδων Εργασίας από υπαλλήλους του Υπουργείου, ειδικούς επιστήμονες και άλλα κατάλληλα πρόσωπα, για μελέτη και παρακολούθηση ειδικών Θεμάτων που αφορούν εφαρμογή των προτεινομένων διατάξεων.

-‘Όσον αφορά την αποζημίωση για τις αυτοψίες και τις καταγραφές ορίζεται ότι

α. Καταβάλλονται δαπάνες και στα μέλη των κλιμακίων καθώς και των ομάδων συντονισμού και υποστήριξης της διαδικασίας των ενισχύσεων για εκτέλεση των καθηκόντων τους.
β. Παρέχεται δυνατότητα να χορηγείται αποζημίωση και στα κλιμάκια που διενεργούν αυτοψίες και καταγραφές για τα μέτρα ενισχύσεων καθώς και στις ομάδες συντονισμού και υποστήριξης της διαδικασίας των ενισχύσεων.
γ. Οι ρυθμίσεις ισχύουν αναδρομικά από 111.7.2023.

– Καθορίζεται διαδικασία με την οποία καλύπτονται τα έξοδα έκτακτου ελέγχου των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και έκδοσης υπεύθυνης δήλωσης αδειούχου εγκαταστάτη (ΥΔΕ), για τις Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις (ΕΗΕ) των κτισμάτων που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Το ποσό είναι 2 εκατ. ευρώ και διαχειριστής είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.

– Θεσπίζεται ειδικό φορολογικό καθεστώς για την συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση (αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου τρίτων. κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, υπαγόμενο οποιαδήποτε κράτηση, τέλος εισφορά κ.λπ.).

– Παρατείνεται, ως τέλος 2023 (λήγει 15η Σεπτεμβρίου 2023), η προθεσμία παράτασης αναστολής οικοδομικών εργασιών στον Υμηττό, τις αναφερόμενες εξαιρέσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This