Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ωστόσο είναι άγνωστο τι πραγματικά συζητήθηκε μεταξύ τους, μία μέρα μετά τη νέα πρόκληση του Τούρκου προέδρου που, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζήτησε διχοτόμηση της Κύπρου και αναγνώριση του ψευδοκράτους ως «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αλλά και με κυβερνητική ανακοίνωση, «οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί, και συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων των αρμόδιων υπουργών και υφυπουργών και των δύο πλευρών για θέματα που εντάσσονται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας». Δηλαδή, όπως προκύπτει, μίλησαν μόνο για τα μέτρα της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» και χαμηλής πολιτικής! Το χρονοδιάγραμμα αυτό περιλαμβάνει τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του χαρακτήρισε παραγωγική τη συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο, επισημαίνοντας ότι συμφώνησαν να εμβαθύνουν «το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας». Ακόμα, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές, και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα. Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.
Στο μεταξύ, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN είχε πει πως «ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική κυριαρχία, μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία σε πολλά άλλα πεδία, και αυτός είναι ο στόχος μου στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν». Αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε πως «είναι μακρές και έχουμε μία βασική διαφορά με την Τουρκία, τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα πεδία ή να έχουμε έναν βαθμό τουρκικής επιθετικής συμπεριφοράς που ωθεί τις δύο χώρες στις παρυφές μιας ένοπλης σύγκρουσης». Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα ότι «προσδοκώ να οικοδομήσουμε πάνω στο θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Εχουμε μακρές διαφορές, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις επιλύσουμε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τον μόνο τρόπο που είναι διαθέσιμος». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη. Σε αυτήν συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αννα Μαρία Μπούρα, ενώ από την τουρκική πλευρά παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Διαβάστε ακόμα: