Την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ καταδίκασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κοινή στάση απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, την αναγνώριση του δικαιώματος της αυτοπροστασίας στους αμυνόμενους και την επιδίωξη της αποκατάστασης της ειρήνης όσο το δυνατόν συντομότερα, στην περιοχή. «Η θέση μας, συνεπώς, είναι κατηγορηματική: τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό, ενώ ο 21ος αιώνας δεν χωρά ούτε άλλες εστίες βίας, ούτε προσχήματα θρησκευτικών ή εθνοτικών διαφορών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Εσθονίας, ότι διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος στις εμπορικές συναλλαγές και τις ψηφιακές τεχνολογίες και εξέφρασε την ελπίδα περαιτέρω συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επεσήμανε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις «με βάση την προσήλωση και των δύο χωρών μας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, στην απόρριψη κάθε μορφής αναθεωρητισμού». Γι αυτό και όπως είπε ξεχωριστή θέση στην ατζέντα των συνομιλιών είχαν «τόσο ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία όσο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και φυσικά η διεθνής πληγή του Κυπριακού και της τουρκικής κατοχής».
Υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων «για τη συνεργασία της Ελλάδος και της Εσθονίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετικά με το πρώτο, κοινή μας πεποίθηση είναι ότι, μετά και τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους, ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχίας παραμένει η αλληλεγγύη αλλά και η συνέπεια όλων των κρατών-μελών στις ενιαίες αποφάσεις που πρέπει να μας δεσμεύουν όλους».
Τέλος τους δύο ηγέτες απασχόλησε το μεταναστευτικό που «έχει καταστεί κορυφαία ευρωπαϊκή προτεραιότητα», «ως μία κοινή πρόκληση αλλά και ως μία, δυστυχώς, ιδιαίτερη απειλή στη σκιά μάλιστα της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή».
Δείτε επίσης:
Μπορεί το Ισραήλ να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας;