Άχνα δεν έβγαλε ο Μητσοτάκης για τις προκλήσεις Ερντογάν και ζήτησε να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ!

Την ίδια στιγμή ο Προκόπης Παυλόπουλος κατονομάζει ευθέως τον Ερντογάν ως ηγέτη της Χαμάς!

Must Read

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundable», αναφέρθηκε αρχικά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από την αρχή η Ελλάδα είχε ξεκάθαρη θέση αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, τονίζοντας την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και καταδικάζοντας τη δράση της Χαμάς. «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός μιλώντας για το ρόλο της Ελλάδας υπογράμμισε πως έχουμε την δυνατότητα να μιλάμε με όλες τις πλευρές, όχι όμως με τη Χαμάς, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις συζητήσεις στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα με τα ευρωπαϊκά κράτη, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης ενώ έκανε λόγο για παραδοσιακό πόλεμο χαρακωμάτων που θυμίζει τον α’ παγκόσμιο πόλεμο.

«Όταν μιλάμε για τη δική μας αμυντική ικανότητα είναι προφανές ότι στην Ευρώπη πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξετάσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς. Ένα από τα θέματα που συζητάμε όταν μιλάμε για το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας είναι να εξαιρέσουμε τις αμυντικές δαπάνες από τον προϋπολογισμό. Η άμυνα είναι κρίσιμης σημασίας για την ελευθερία και την κυριαρχία μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε επίσης την ανάγκη να διδαχθούμε από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να έχουν τη στρατιωτική ικανότητα να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία, ενώ είπε ότι πρέπει η ΕΕ να δαπανά περισσότερους πόρους για την υπεράσπιση ευρωπαϊκών εδαφών.

Για τη στάση της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ τόνισε πως η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. «Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε τις θέσεις μας και γι’αυτό αποφασίσαμε την αποχή», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που μετείχαν στη διεθνή διάσκεψη της Αιγύπτου και για το παλαιστινιακό και σημείωσε πως μία λύση μπορεί να υπάρξει, αυτή των δύο κρατών.

«Στο μυαλό μου, μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε, επίσης, πως δεν μπορεί κανείς να φαντάζεται λύση της κρίσης χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς και πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική στη διοίκηση στη Δυτική Όχθη.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ και δήλωσε πως «ο Ταγίπ Εντογάν είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας όταν αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς».

Για το ενδεχόμενο νέας θητείας Τραμπ στις ΗΠΑ δεν έκανε προγνωστικά και μίλησε για την πολύ ισχυρή σχέση που έχει οικοδομήσει η χώρα μας με τις ΗΠΑ, οι οποίες αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στις μέρες μας είναι η ανισότητα, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και στη σύσταση στην Ελλάδα αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Έκθετος ο Μητσοτάκης από την παρέμβαση Παυλόπουλου

Τις δραματικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή σχολίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος εκθέτοντας βάναυσα την αφωνία Μητσοτάκη. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθηγητής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ήταν καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ρόλο της Τουρκίος στην πολεμική σύρραξη ενώ έθεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη προ των ευθυνών του στην εξωτερική πολιτική.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πώς η Τουρκία μαζί το Ιράν βρίσκονται πίσω από την Χαμάς και την εξοπλίζουν, την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα είναι ο βασικός της χρηματοδότης και δεν επιθυμεί την επίλυση της κρίσης.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η απομόνωση της Χαμάς περνά μέσα από την απομόνωση της Τουρκίας και αυτό πρέπει να το καταλάβουν τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, εξαπολύοντας επίθεση στον Γενς Στόλτενμπεγκ: «Αυτός ο γγ του ΝΑΤΟ τι κάνει;» διερωτήθηκε.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τον κίνδυνο να καταστεί και πάλι το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» με την ανοχή του απέναντι στην Τουρκία και ζήτησε άμεσα επιβολή σκληρών κυρώσεων.

Τέλος, έθεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη προ των ευθυνών του, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα ως μέλος της Δύσης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται την έκνομη δράση της Τουρκίας».

Δείτε την συνέντευξη του Προκόπη Παυλόπουλου

 

Ολόκληρη η αποφώνηση:

«Η Χαμάς εξοπλίζεται από την Τουρκία» ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Επίσης επισήμανε την αναγκαιότητα η Δύση να υποστηρίξει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας του Ισραήλ, αρκεί αυτό να μην μετατραπεί σε δικαίωμα επίθεσης.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Η Δύση, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οφείλουν να καταλάβουν ότι χωρίς την επίλυση του Μεσανατολικού σε όλο του το εύρος είναι αδύνατο να υπάρξει παγκόσμια ισορροπία. Όπου και να έχουμε άλλη αναταραχή στον κόσμο, όποιο άλλο γεωστρατηγικό “παιχνίδι” και αν παίζεται, έρχεται το θέμα του Μεσανατολικού και τα «σβήνει» όλα. Γιατί; Δεν είναι τυχαίο ότι η Μέση Ανατολή υπήρξε κοιτίδα πολιτισμών. Η θέση της τα λέει όλα. Ας το καταλάβουμε. Ας λυθεί αυτό το ζήτημα γιατί διαφορετικά η παγκόσμια ειρήνη δεν πρόκειται ποτέ, το τονίζω ποτέ, να εδραιωθεί».

«Η Χαμάς είναι καθαρά τρομοκρατική οργάνωση»

Αναφερόμενος στο Ισραήλ που επικαλείται το δικαίωμά του να αμυνθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι κρίση δεκαετιών στην Μέση Ανατολή, πάνω από μισό αιώνα, αλλά η Χαμάς με αυτό που διέπραξε απέδειξε αυτό το οποίο είναι και η ρίζα του κακού: Η Χαμάς δεν είναι αντιστασιακή οργάνωση υπέρ των Παλαιστινίων είναι καθαρά τρομοκρατική οργάνωση. Δραστηριοποιήθηκε ιδίως μετά το 1993 για να τορπιλίσει κάθε λύση του Παλαιστινικού. Είναι εχθρός του Παλαιστινιακού Λαού».

«Τουρκία και Ιράν δεν θέλουν την επίλυση της κρίσης»

Και συνέχισε: «Το Παλαιστινιακό κατά βάση ξεκινάει μετά το 1947, όταν τότε ο Τρούμαν και οι ΗΠΑ, παίρνοντας την «σκυτάλη» από την Μεγάλη Βρετανία,έρχονται και προτείνουν δύο κράτη. Τότε συναινεί και η Σοβιετική Ένωση. Αντιδρούν, και υπό την πίεση προβοκατόρων, τα Αραβικά Κράτη. Ενώ τους έδιναν ένα 53%-47% των εδαφών για τα δύο κράτη, έρχεται ο πόλεμος 15 μηνών ο οποίοςεπιτρέπει στο Ισραήλ να κατέχει το 78% του εδάφους.  Επιπλέον, και μετά δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση συνεννόησης.  Και ξεκινούν οι δύο πόλεμοι (Πόλεμος των Έξι Ημερών το 1967 και Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ το 1973) και βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο» τα Αραβικά Κράτη. Η άγονη αδιαλλαξία τους οδήγησε εκεί, ενώ μπορούσε να βρεθεί λύση.  Και τότε είχαν την συμπάθεια όλου σχεδόν του κόσμου, και της Ελλάδας.  Ώσπου παρενέβη ο Αραφάτ.  Ένας ηγέτης που πορεύθηκε μαζί με την Φατάχ, η οποία ήταν τότε μια οργάνωση που αντιλαμβανόταν το μεγάλο πρόβλημα και μπορούσαν να γίνουν οι αναγκαίες συγκλίσεις με το Ισραήλ.  Συνάπτονται οι δύο συμφωνίες (Όσλο 1993, Τάμπα 1995).  Δηλαδή δύο κράτη. Το τμήμα που θ’ ανήκε στην επιρροή της Παλαιστινιακής Αρχής ήταν η δυτική όχθη του ποταμού Ιορδάνη και η Γάζα.  Δηλαδή αυτά τα δύο εδάφη θα ανήκαν πλέον στην διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής. Υπήρξε βεβαίως μια μικρή καθυστέρηση εφαρμογής.  Την «άρπαξε» η Χαμάς που τότε πια αναπτυσσόταν καθαρά ως τρομοκρατική οργάνωση.  Το ίδιο το καταστατικό της λέει ότι δεν μπορεί να λυθεί το Μεσανατολικό με το κράτος του Ισραήλ και υπάρχει μόνο ένα μέσο, η Τζιχάντ. Μιλάμε όμως για μια τρομοκρατική οργάνωση που, δυστυχώς, πίσω της βρίσκονται κι άλλοι.  Και μιλώ ευθέως για την Τουρκία και το Ιράν, που δεν θέλουν την επίλυση του Μεσανατολικού για τον εξής λόγο:  Γιατί προέκυψε και τώρα η κρίση;  Όταν έφτασε το Ισραήλ μαζί με την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία να έχουν την γνωστή σύγκλιση, Τουρκία, Ιράν και Χαμάς σχεδίασαν να την «τορπιλίσουν». Η Τουρκία σκέπτεται ως εξής: «Και ο ρόλος ο δικός μου, που θέλω να το παίξω «πατερούλης» όλου του αραβικού κόσμου;»  Το επαναλαμβάνω: Τουρκία, Ιράν και Χαμάς δεν επιθυμούν λύση του Μεσανατολικού».

«Το Ισραήλ μετά την βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση έχει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας κατά το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.  Από εκεί και πέρα μπορεί να το ασκήσει πλήρως, αρκεί να μην θελήσει να το μετατρέψει σε ένα δικαίωμα επίθεσης ή να το χρησιμοποιήσει κατά τρόπο που  παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και, πολύ περισσότερο, ως ευκαιρία επίθεση. Διότι τότε θα χάσει αυτήν την συμπαράσταση που σήμερα έχει.  Όλοι, σχεδόν, είναι σήμερα μαζί του γιατί έχει δίκιο.  Επιπροσθέτως, η επίθεση της Χαμάς θα μπορούσε να είναι προάγγελος και άλλων επιθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε.

«Η Χαμάς εξοπλίζεται από την Τουρκία»

Στην ερώτηση «Με ποιον τρόπο μπορούν να παρέμβουν στην περιοχή οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ;», ο κ. Παυλόπουλος απάντησε: «Εάν η Δύση (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) δεν απομονώσουν και δεν επιβάλουν τις αναγκαίες κυρώσεις στα κράτη που βρίσκονται πίσω από την Χαμάς -και μιλάω ευθέως για την Τουρκία και το Ιράν- από εκεί και πέρα θα διαχυθεί η κρίση.  Εάν ξεκαθαρίσουν στην Τουρκία και στο Ιράν ότι δεν θα ανεχθούν αυτόν τον ρόλο τους και βοηθήσουν τα Αραβικά Κράτη, και κυρίως την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία, να ακολουθήσουν την πορεία σύγκλισης με το Ισραήλ, τότε η λύση θα επιτευχθεί.  Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος εξουδετέρωσης της Χαμάς, αλλά αυτός πρέπει να «περνάει» πρωτίστως από την απομόνωση της Τουρκίας και του Ιράν».

«Είναι απορίας άξιο: Στην Ουκρανία έχουμε μία βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας και η Τουρκία παίζει τον “επιτήδειο τρίτο”. Και το ανέχεται το ΝΑΤΟ και ο κ. Στόλτενμπεργκ. Δεν έχω καταλάβει τι πραγματικά επιδιώκει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Αυτήν την στιγμή δεν ξέρουμε και δεν βλέπουμε όλοι ότι η Χαμάς εξοπλίζεται από την Τουρκία; Αυτό είναι γνωστόν τοις πάσι. Το μεγάλο ερώτημα είναι “Πώς την ανεχόμαστε;”. Βάζω και εμάς γιατί είμαστε χώρα της Δύσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να ανέχεται απαθώς την Τουρκία, η οποία το οδηγεί σε πλήρη παρακμή και απαξίωση. Θα ξαναδούμε να ισχύει αυτό που έλεγε ο Εμμανουέλ Μακρόν, ότι “Το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό”. Εκεί θα πάμε εάν δεχόμαστε παθητικώς τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία και στον χώρο της Μέσης Ανατολής» κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This