Tο γεγονός ότι η κυβέρνηση κυριαρχεί στο πολιτικό πεδίο και δεν νιώθει να απειλείται από τους αντιπάλους της, αντί να την ενισχύει, προκαλεί δυσλειτουργίες, αρρυθμίες και φαινόμενα χαλάρωσης σε αρκετούς υπουργούς αλλά και συγκρούσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που μόνο εικόνα συμπαγούς και συντεταγμένου κόμματος δεν δείχνει.
- Από τον Πάνο Σώκο
«Είμαστε τυχεροί που ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα ένα μικρό κόμμα, οπότε ο κόσμος παραμένει σε μας, αλλιώς ούτε κι εγώ ξέρω σε ποια κατάσταση θα βρισκόμασταν με την εικόνα που παρουσιάζουμε… Ενας αχταρμάς είμαστε» λένε έμπειροι βουλευτές αναφερόμενοι στα -όχι και λίγο- κρούσματα που είναι συνέχεια της πλήρους κυβερνητικής και κρατικής αποδιοργάνωσης που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι λόγω των πυρκαγιών, των πλημμυρών αλλά και της «εισβολής» των Κροατών χούλιγκαν στη χώρα, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός λέει και ξαναλέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που έχει στο πρόγραμμά της, στην πραγματικότητα οι μεταρρυθμίσεις καρκινοβατούν. Μεταρρυθμιστική ώθηση θέλει ο κ. Μητσοτάκης, μεταρρυθμιστική κόπωση βλέπουν βουλευτές με αφορμή το… λίγο, όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Μόνο αυτή τη μεταρρύθμιση προχωρήσαμε κι αυτή δεν ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ενώ έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατί είναι πρόχειρη, άτολμη, άδικη και σε μεγάλο βαθμό θα αποδειχθεί αναποτελεσματική ως προς τον στόχο της πάταξης της φοροδιαφυγής. Το μόνο θετικό είναι ότι κάνει μια αρχή» λένε οι συνομιλητές μας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Αυτή η «χαλάρωση» ως προς την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και οι δυσλειτουργίες συζητούνται έντονα μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών στη Βουλή και δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει καλή εικόνα της κατάστασης. Ηδη έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται και πάλι πληροφορίες ότι γίνονται στον πρωθυπουργό εισηγήσεις για διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα από το νέο έτος, δεδομένου ότι και με την ψήφιση του Προϋπολογισμού, που θα έχει προηγηθεί, θα έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος της νέας κυβερνητικής θητείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βαρύ το κλίμα, λόγω του γεγονότος ότι υπουργοί και βουλευτές με δηλώσεις τους αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από το κυβερνητικό έργο και ρίχνουν νερό στον μύλο της αντιπολίτευση για θέματα που η κυβέρνηση θέλει να αφήσει πίσω της και τα διερευνά η Δικαιοσύνη, όπως είναι το τραγικό και πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και οι υποκλοπές.
«Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της και από κάπου θέλει να πιαστεί, όμως αυτά τα θέματα γίνονται κυρίαρχα στην άμεση πολιτική επικαιρότητα επειδή δικά μας στελέχη, υπουργοί και βουλευτές πέφτουν στην παγίδα και κάνουν άστοχες δηλώσεις που προκαλούν και φέρνουν την κυβέρνηση στη θέση του απολογούμενου» μας είπαν βουλευτές , φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα των Τεμπών και τις δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη. Είναι γεγονός ότι σε δύσκολη πολιτικά θέση έφερε την κυβέρνηση για άλλη μία φορά ο κ. Γεωργιάδης με τη δήλωσή του πως τα Τέμπη δεν απασχολούν τους πολίτες, και η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να καλούν τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον υπουργό Εργασίας.
Ο «θόρυβος πρέπει να μαζευτεί άμεσα» ήταν η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου την Πέμπτη το πρωί, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αμέσως μετά να δηλώνει «αλίμονο αν δεν μας απασχολούσε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, μας απασχολεί και απασχολεί και τους πολίτες», και να σπεύδει άρον άρον να κάνει αποδεκτή την πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή… Ο κ. Μαρινάκης, μάλιστα, φρόντισε να πάρει σαφέστατες αποστάσεις από τον κ. Γεωργιάδη, σημειώνοντας ότι όλα τα στελέχη, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, πρέπει να προσέχουν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι κόντρες μεταξύ υπουργών που -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν συνεργάζονται αρμονικά, αλλά και μεταξύ βουλευτών στην Κ.Ο. αυξάνονται, δείγμα έλλειψης συνοχής, ενώ αυτές οι κόντρες αναδεικνύουν και τις μεγάλες ιδεολογικοπολιτικές διαφορές που υπάρχουν στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εκτείνονται από τον σημιτικό εκσυγχρονισμό μέχρι την Ακροδεξιά.
Πριν από δέκα μέρες αίσθηση προκάλεσε η επίθεση του βουλευτή Μάριου Σαλμά κατά του πρώην υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, τον οποίο χαρακτήρισε ακροδεξιό και επί της ουσίας και αποτυχημένο υπουργό: «Με τον Θάνο Πλεύρη ιδεολογικά και πολιτικά δεν έχω καμία συνάφεια. Εγώ δεν υπηρέτησα ποτέ ακροδεξιές θέσεις, ούτε πρόκειται. Για τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας αρκεί να πω πόσες φόρες απολογούμαστε προεκλογικά. Αναφέρθηκε χθες στη Βουλή έμμεσα στην κριτική που του άσκησα ότι ο ανεπαρκέστατος διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου το μόνο προσόν που είχε ήταν ότι ήταν προσωπικός του φίλος, όπως ο ίδιος μου είχε πει και δεν το διέψευσε». «Αγαπητέ Θανο, το πρόβλημα είναι ότι δεν κατάλαβες ότι μετά την κρίση στην Ελλάδα υπήρξαν διαδικασίες αξιολόγησης και αξιοκρατίας (σου θυμίζω open.gov), τις οποίες καταστρατήγησες» έγραψε χαρακτηριστικά.
Οι ευθείες βολές Κακλαμάνη κατά Μητσοτάκη για τα «ορφανά» του Σημίτη
Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η κριτική του Νικήτα Κακλαμάνη, ευθέως στον πρωθυπουργό, επειδή δεν έχει αξιοποιήσει στελέχη της «λαϊκής Δεξιάς» προς χάρη των στελεχών του σημιτικού ΠΑΣΟΚ. «Εχουμε τακτοποιήσει σχεδόν τα μισά “ορφανά” του Σημίτη» και αυτό που κυκλοφορεί -υπό μορφή χιούμορ και πλάκας- μεταξύ των μικρομεσαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ξέρετε ποιο είναι;» ανέφερε ακόμα ο Ν. Κακλαμάνης, σημειώνοντας: «Οταν υποβάλει κάποιος το βιογραφικό του για να κριθεί, λένε βάλε ότι έχεις θητεύσει λίγο και στο ΠΑΣΟΚ, μπας και έχεις τύχη. Εγώ τολμάω να λέω δημόσια αυτά που λέγονται στα πηγαδάκια».
Ο Νικήτας Κακλαμάνης άσκησε κριτική για τη «μετάλλαξη» της Νέας Δημοκρατίας σε κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό και υποστήριξε πως «η φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία», που είναι η δεύτερη συνιστώσα του κόμματος, «αγνοεί την πρώτη συνιστώσα που είναι η πατριωτική λαϊκή, που είναι η μήτρα τη Ν.Δ».
Ομως δεν στερείται πολιτικής σημασίας η δημόσια σύγκρουση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου. Παρότι ο δεύτερος είναι πρώην βουλευτής έχει καλές σχέσεις με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, κάτι που δεν έχει ο κ. Κικίλιας, που βρέθηκε πρόσφατα στο μάτι του κυκλώνα λόγω των πυρκαγιών και των πλημμυρών. Επίσης, πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φέρνουν τον υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη και την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη να μην έχουν καλές σχέσεις και να μη συνεργάζονται αρμονικά. Ομως ο κ. Χρυσοχοΐδης πριν από έναν μήνα τις διέψευσε κατηγορηματικά.