Το Μεταναστευτικό είναι ένα από τα κατεξοχήν ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις χώρες του νότου να είναι εκείνες που, κατά κύριο λόγο, βρίσκονται παραδοσιακά στο «μάτι του κυκλώνα» της εισροής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.
Ως εκ τούτου, για το 2023 η Ε.Ε. διέθεσε συνολικά 258,9 εκατ. ευρώ σε κράτη-μέλη της για την αντιμετώπισή του, με την χώρα μας να είναι μεν εκείνη που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη «γενναιότερη» χρηματοδότηση ανάμεσά τους, ύψους 42,4 εκατ. ευρώ, ωστόσο, συγκριτικά με τα ποσά που έλαβαν χώρες όπως η Βουλγαρία, η Λετονία και η Κροατία, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερα προβλήματα λαθρομετανάστευσης, στην πραγματικότητα μιλάμε για «ψίχουλα».
Και, για του λόγου το αληθές, το υπόλοιπο ποσό της εν λόγω χρηματοδότησης μοιράστηκε σε χώρες της Ε.Ε. ως ακολούθως: Βουλγαρία (37,3 εκατ. ευρώ), Λετονία (33,4 εκατ. ευρώ), Κροατία (29,9 εκατ. ευρώ), Ιταλία (28,8 εκατ. ευρώ), Κύπρος (23,03 εκατ. ευρώ), Λιθουανία (19 εκατ. ευρώ), Ουγγαρία (17,3 εκατ. ευρώ), Ισπανία (9,57 εκατ. ευρώ), Πολωνία (7,85 εκατ. ευρώ), Σλοβακία (5,2 εκατ. ευρώ) και Βέλγιο (5,08 εκατ. ευρώ).
Όσον αφορά στην Ελλάδα, πάντως, η χώρα μας εξασφάλισε τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση για δυο προτάσεις που υπέβαλε και εγκρίθηκαν, οι οποίες αφορούν:
- στην ανάπτυξη οπτικών ινών και λογισμικού για τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ συνοριακών σταθμών και
- στην αναδοχή/οικογενειακή και κοινοτική φροντίδα και ημί-ρυθμίσεις ανεξάρτητης διαβίωσης για εφήβους.