Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κ.Ε. το περασμένο Σαββατοκύριακο -όσο κι αν ο Στέφανος Κασσελάκης, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, αποκαλεί «μικρή απόσχιση»- δεν έκλεισε τα βαθιά ρήγματα του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιδίνηση.
- του Γιώργου Χατζηδημητρίου
Ο νέος πρόεδρος απολαμβάνει τον προσωπικό του θρίαμβο, δείχνοντας ότι έχει μια σχεδόν ιεραποστολική αίσθηση αποστολής. Πρέπει να στρωθεί στη δουλειά για να φτιάξει πρόγραμμα και να μπορέσει να κυβερνήσει, δήλωσε χθες, προσθέτοντας όμως στωικά και μάλλον με μικρή πίστη στις συλλογικές λειτουργίες: «Δεν γίνεται ένα άτομο σε δυο μήνες να το κάνει κυβερνώσα παράταξη. Θέλει υπομονή, γιατί γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος».
Ο Στ. Κασσελάκης αναγνώρισε την απουσία ελκυστικών πολιτικών θέσεων, αλλά και τη λειψανδρία ικανών στελεχών στον ηγετικό κύκλο, λέγοντας (στο Mega): «Χρειάζεται σχεδιασμός, ξεκάθαρες πολιτικές, καινούργια ομάδα που μαζί με τα έμπειρα στελέχη μας μπορούν να δώσουν εναλλακτική και σοβαρή λύση. Θέλω να έχω στην ομάδα μου καλά παιδιά. Καλούς ανθρώπους. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Ελάτε να δουλέψουμε».
Αναφερθείς στην Έφη Αχτσιόγλου, στον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση είπε, χωρίς να είναι βέβαιο ότι το πιστεύει, ότι «θα ήταν μεγάλη τιμή» για τον ίδιο να παραμείνουν στο κόμμα και «να συνεργαστούμε».
Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να «καρφώσει» Τσακαλώτο και Πέρκα που αρνούνται να παραδώσουν τη βουλευτική έδρα, σχολιάζοντας επιθετικά: «Κώδικα δεοντολογίας δεν είχαν συμφωνήσει; Το καταστατικό λέει ότι πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους. Προφανώς το καταστατικό ισχύει μόνο όταν βολεύει τον καθένα».
Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην Έφη Αχτσιόγλου και την πτέρυγα η οποία τις επόμενες μέρες σχεδιάζει πανελλαδική διάσκεψη. Η ίδια αμφιταλαντεύεται, δεχόμενη ισχυρές πιέσεις από το 40% που την ψήφισε στον 2ο γύρο (με ενίσχυση της «Ομπρέλας»), μεγάλο μέρος του οποίου καλείται τώρα να εκφράσει. Οι επιλογές στο σημείο που είμαστε είναι κουκιά μετρημένα.
Ή θα αποχωρήσει τώρα, γιατί αλλιώς θα εγκλωβιστεί και θα υποχρεωθεί να το κάνει με χειρότερους όρους αργότερα ή θα παραμείνει για να δώσει τη μάχη του Συνεδρίου και μέχρι τις ευρωεκλογές, γνωρίζοντας ότι αποτελεί τον επόμενο στόχο της οργής του Π. Πολάκη, που νουθετεί από το παρασκήνιο τον αρχηγό.
Οι δυνατότητες για σχηματισμό ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας που απαιτεί 10 βουλευτές διερευνώνται, καθώς θα δικαιούται και κρατική επιχορήγηση.
Ο Γιώργος Ψυχογιός, για τον οποίο λέγεται ότι θα ήταν στο παιχνίδι, δελεάστηκε από τον Κασσελάκη και ορίστηκε τομεάρχης Μεταναστευτικού. Ο Χρ. Γιαννούλης δεν δείχνει διατεθειμένος να ρισκάρει την καρέκλα για μια αβέβαιη περιπέτεια, όπως και ο Κ. Μπάρκας, ενώ οι μουσουλμάνοι Φερχάτ και Ζεϊμπέκ δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Θα ήταν επιθυμητή μια προσθήκη από τους νυν ανεξάρτητους, αλλά οι υπάρχουσες περιπτώσεις δεν κρίνονται ιδιαίτερα σοβαρές.
Δείτε επίσης:
- Π. Πέρκα: «Πρόεδρε, εγώ έχτισα το κόμμα, εσύ το διαλύεις»
- Ο Δραγασάκης «τράβηξε το αυτί» του Κασσελάκη για το «μνημονιακό μαξιλάρι» του Τσακαλώτου!
- «Θα είναι μεγάλη μου τιμή να παραμείνουν»: Η αναφορά Κασσελάκη σε Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλο και Χαρίτση
- Χωρίς την Αχτσιόγλου η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ
- Στην έξοδο και ο Μπαλτάς με μύδρους για Κασσελάκη: Δεν με βλέπω να ανήκω σε ένα τέτοιο κόμμα
- Ώρες αγωνίας για την Έφη Αχτσιόγλου