Το ταμείο είναι μείον!

Αποκαλύπτονται τα μέτρα της κρυφής ατζέντας Μητσοτάκη! Μετά τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, η κυβέρνηση θέτει θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης

Must Read

Λίγους μόνο μήνες μετά τις εκλογές, και το ένα μετά το άλλο αποκαλύπτονται τα μέτρα της κρυφής ατζέντας από το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ., για τα οποία ποτέ δεν ενημερώθηκαν οι Ελληνες ψηφοφόροι, ενώ τις τελευταίες ημέρες η Κομισιόν και το ΔΝΤ κρούουν το καμπανάκι για την οικονομία της χώρας.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Ετσι, μετά και το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, για την οποία η κυβέρνηση προεκλογικά δεν έκανε καμία αναφορά, η κατάργηση των φοροελαφρύνσεων που «πρόδωσε» πριν από μερικές ημέρες ο Γ. Στουρνάρας και η οποία, παρά τη διάψευση της κυβέρνησης, είναι υπαρκτό θέμα, ενώ και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με το πρόσχημα του προσδόκιμου ζωής είναι στο κυβερνητικό τραπέζι. Επίσης, οι Ελληνες ψηφοφόροι ποτέ δεν ενημερώθηκαν για το γεγονός ότι η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ είναι κυριολεκτικά στον αέρα λόγω των περιορισμών, που, εμμέσως πλην σαφώς, επιβάλλουν διά των προειδοποιήσεων και συστάσεων οι δανειστές που επέβαλλαν στη χώρα τα Μνημόνια της περασμένης δεκαετίας, όπως είναι το ΔΝΤ.

1. Ως προς το πρώτο, ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις 1.043 φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις που υπάρχουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος, στη φορολογία κεφαλαίου, στον ΦΠΑ, στην ακίνητη περιουσία, στους φόρους κατανάλωσης, στα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας οχημάτων κ.λπ. Με συνολικό κόστος 13 δισ. ευρώ. Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το θέμα είναι ανοιχτό να επανεξετασθεί ίσως και εντός του 2024, για να δει το οικονομικό επιτελείο ποιοι και πόσο ωφελούνται, ώστε να κατευθύνει τις φοροελαφρύνσεις σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

2. Πριν από μερικές ημέρες, ωστόσο, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, στηριζόμενος στον σχετικό νόμο του 2011 για το προσδόκιμο ζωής, άνοιξε θέμα αύξησης ορίων συνταξιοδότησης το 2027, σε χρόνο δηλαδή εντός της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας. Οσο κι αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και ότι τάχα ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε μόνο σε αυτό που προβλέπει ο νόμος, ο Αδωνις Γεωργιάδης επανέφερε το θέμα, λέγοντας την Τετάρτη ότι μέχρι το 2026 δεν θα αλλάξει κάτι, όμως αμέσως μετά θα εξεταστεί το ζήτημα. Θυμίζουμε ότι προεκλογικά η κυβέρνηση δεν ένιωσε την ανάγκη να αναφερθεί σε αυτό το ενδεχόμενο, και πως μόνο που το ανοίγει τώρα σημαίνει ότι θέλει να αξιοποιήσει αυτή τη ρύθμιση.

«Καμπανάκι» από Κομισιόν, ΔΝΤ για την οικονομία

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξακολουθεί να πανηγυρίζει για την επενδυτική βαθμίδα που απέκτησε η ελληνική οικονομία, όμως η πραγματικότητα για τους πολίτες είναι ακόμα πολύ σκληρή και προβλέπεται αυτό να συνεχιστεί, ενώ πληθαίνουν τα ερωτήματα για τη δημοσιονομική ρευστότητα/επάρκεια ιδίως μετά το καμπανάκι που χτύπησαν πριν από μερικές ημέρες το ΔΝΤ αλλά και η έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό:

3. Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το 2023 εκτιμά ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας «έχουν βελτιωθεί αισθητά, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται πέρα από τις τάσεις που επικρατούσαν πριν από την πανδημία». Συστήνει, ωστόσο -κι εδώ είναι η βόμβα που βάζει στα θεμέλια του κυβερνητικού προγράμματος- συγκράτηση στις δαπάνες, ειδικά όσον αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα, τις οποίες θεωρεί ότι «εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες». Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, τίθεται εν αμφιβόλω, κάτι που επίσης είχε αποφύγει να θίξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν μοίραζε αφειδώς, και χωρίς επιφυλάξεις, αυξήσεις! Επίσης, το ΔΝΤ σημειώνει ακόμα πως η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει «μακροοικονομικές προκλήσεις», λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, του επίμονου πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων. Και, σε αντίθεση με τους πολύ αισιόδοξους υπολογισμούς της κυβέρνησης, επισημαίνει πως «οι διαρθρωτικές ανισορροπίες, που προκύπτουν από τις χαμηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και το ακόμη χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, αλλά και η διαρθρωτική αλλαγή από την κλιματική αλλαγή επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης»!

4. Στο μεταξύ, ακρίβεια τουλάχιστον μέχρι το 2025 προβλέπει στην τελευταία έκθεσή της η Κομισιόν για την Ελλάδα, ενώ «ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,3% το 2023 και θα παραμείνει πάνω από το 2% σε σχέση με τον ορίζοντά της, ενώ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα παραμείνει πάνω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμα, με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στην ευρωζώνη ο δείκτης τιμών έπεσε κάτω του 3% (από 4,3%), ενώ στην Ελλάδα ανήλθε στο 3,9% έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο και 3,5% τον Αύγουστο, που σημαίνει ότι η κατάσταση των τιμών βελτιώνεται στην ευρωζώνη, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει αναζωπύρωση.

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η ακρίβεια πιέζει όλο και πιο σκληρά τα νοικοκυριά, ενώ τα δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπουν επανάληψη των περσινών μέτρων, εκτός από το έκτακτο, εφάπαξ οικονομικό βοήθημα προς τους πλέον ευάλωτους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, και στα υψηλόβαθμα κλιμάκια υπάρχει ανησυχία για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Ομως, ο πρωθυπουργός, έπειτα από μία επίσκεψη που έκανε σε σούπερ μάρκετ, διαπίστωσε -μόνο αυτός, αλλά όχι οι καταναλωτές- «πρόοδο στις προσπάθειές μας για την ανάσχεση της ακρίβειας».

Οι πολίτες στενάζουν, η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι τα μέτρα που ανακοινώνει κάθε τόσο η κυβέρνηση δεν έχουν φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ το δημόσιο ταμείο δεν μπορεί να αντέξει, όπως βεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, την επανάληψη, και μάλιστα για μακρύ διάστημα, των μέτρων, όπως π.χ. market pass και άλλα μέτρα στήριξης. Λόγω των εν εξελίξει δύο πολέμων οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου,ίσως αυξηθούν τους επόμενους μήνες και τινάξουν στον αέρα κάθε πρόβλεψη, λένε κυβερνητικά στελέχη.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τους συντελεστές του ΦΠΑ, που είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην Ε.Ε. στον τομέα των τροφίμων, με το πρόσχημα ότι δεν αποδίδει και προσπαθεί να ελέγξει την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια με υψηλά πρόστιμα σε πολυεθνικές εταιρίες (που όμως, όπως έχει αποδείξει η «δημοκρατία», είναι ψίχουλα μπροστά στα δυσθεώρητα κέρδη τους) και με τη μέθοδο της… κατάδοσης από τους πολίτες όσων αισχροκερδούν με αντάλλαγμα κάποια δωράκια! Κοροϊδίες!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This