Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Η πανελλαδική τηλεδιάσκεψη της κίνησης «6+6» που έγινε χθες μπορεί να μην κατέληξε σε απόφαση άμεσης αποχώρησης, μετά και την παρέμβαση Τσίπρα την περασμένη Τρίτη, αλλά οι διαθέσεις ήταν άκρως αρνητικές, καθώς κοινός τόπος των συμμετεχόντων ήταν ότι «δεν μας σηκώνει πλέον το κλίμα στο κόμμα Κασσελάκη – Πολάκη».
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας πολιτικός – ψυχολογικός δεσμός μεταξύ των δύο πλευρών επιβεβαιώθηκε από τις διαδικτυακές αντιδράσεις που προκάλεσε μια διαρροή της εισήγησης του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος σχολίασε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ειδικά τις επιθέσεις που φτιάχνουν «εικόνα βούρκου» οι προσπάθειες συνεννόησης είναι ακόμα πιο δύσκολες. Τα λόγια του αφορούσαν τόσο τον χαρακτηρισμό «αποστάτες» που τους απέδωσε ο Κασσελάκης, παραπέμποντας στην αποστασία του Κων. Μητσοτάκη το 1965, που μόνο δεινά προκάλεσε στον τόπο, όσο και τις μεταμεσονύχτιες επιθέσεις που άρχισε πάλι να εξαπολύει ο Π. Πολάκης από το διαδίκτυο. Αργά χθες ο N. Hλιόπουλος απάντησε στην κριτική που δέχτηκε: «Τι είναι βούρκος; Βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα. Είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κόμμα μου, οι σύντροφοί μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος. Είναι η ζωή μου. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο».
Τα ηγετικά στελέχη Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος ήθελαν να ακούσουν τη φωνή της βάσης προκειμένου να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες. Η χθεσινή διάσκεψη και η ατμόσφαιρα που επικράτησε συνιστούν, όπως δηλώνουν, βήμα εξόδου, αφού, όπως διαπίστωσε η Έφη Αχτσιόγλου, δεν υπάρχουν περιθώρια να υπογράψουν αυτό που από την «Εφ.Συν» του Σαββάτου ο Σ. Κασσελάκης χαρακτήρισε «σύμφωνο συμβίωσης». Νωρίτερα, στην εισήγησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε ότι η ρίζα του προβλήματος είναι πολιτική, αλλά η ηγετική ομάδα αρνείται να το αναγνωρίσει. Αντί γι’ αυτό, πρόσθεσε, κυνηγά εσωτερικούς εχθρούς και συνωμοσίες. Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί πλέον είναι ο χρόνος της εξόδου. Θα είναι στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου ή στο Συνέδριο; Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες και δεν θα είναι εύκολες, δεδομένου ότι η προοπτική της συμμαχίας με την «Ομπρέλα», που δείχνει να περιμένει τις αποφάσεις των «6+6», δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα. Το πιθανότερο είναι, εάν αποχωρήσουν οι επτά βουλευτές της κίνησης, να συγκατοικήσουν με τον Ε. Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, περιμένοντας να βρεθεί τουλάχιστον ακόμα ένας –και υπάρχουν κάποιοι διαθέσιμοι- ώστε να σχηματίσουν ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Γεγονός είναι, όπως αναγνωρίζεται, ότι, εάν αποχωρήσει και αυτή η κίνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται πολιτικά, οργανωτικά και ιδεολογικά. Ο Α. Τσίπρας, που αδιαφόρησε επιδεικτικά για την τύχη της «Ομπρέλας», βγήκε από τον λήθαργο και προσπάθησε να αποτρέψει την έξοδο των «6+6», τους οποίους θεωρεί ουσιαστικά πολιτικούς κληρονόμους του. Γι’ αυτό συναντήθηκε με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που είχε αποτραβηχτεί, αλλά και τον Νάσο Ηλιόπουλο (και όχι την Αχτσιόγλου), σε μια προσπάθεια «να μην πέσει το κόμμα στα χέρια του Πολάκη». Η παρέμβασή του άργησε. «Ηταν πολύ λίγη και πολύ αργά» σχολίασε δηκτικά η Πέτη Πέρκα, η οποία ήδη αναχώρησε, βλέποντας ότι το κύμα των αποχωρήσεων έχει αποκτήσει πλέον αυτόνομη δυναμική. «Περιμένετε μέχρι τις ευρωεκλογές» φέρεται ότι συμβουλεύει, αλλά κανείς δεν έχει την υπομονή στον ΣΥΡΙΖΑ των Κασσελάκη – Πολάκη να αναβάλει τις αποφάσεις του.
Διαβάστε ακόμα:
ΣΥΡΙΖΑ: Μένουν μέχρι να φύγουν οι «6 συν 6» της ομάδας Αχτσιόγλου