Κουντουρά: Το ψηφιακό πορτοφόλι στην ΕΕ συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των γυναικών

Έχει ηγηθεί σε κομβικά ζητήματα και είναι εισηγήτρια σε πολλά από αυτά

Must Read

Ως υπουργός Τουρισμού κατά την περίοδο 2015 – 2019, όταν σημειώθηκε το αποκαλούμενο θαύμα στον ελληνικό τουρισμό με την κατακόρυφη αύξηση αφίξεων και εσόδων, η Ελενα Κουντουρά μεταφέρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την εμπειρία και την γνώση της.

Η πολύ επιτυχημένη θητεία της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ την έκανε να ηγηθεί σε κομβικά ζητήματα και να είναι εισηγήτρια σε πολλά από αυτά, συνδιαμορφώνοντας ψηφίσματα και νομοθετήματα του Ευρωκοινοβουλίου.

Η συνέντευξη της Έλενας Κουντουρά στην Huffpost

-Κυρία Κουντουρά το Σάββατο 25 Νοεμβρίου είναι η μέρα εξάλειψης κατά της βίας των γυναικών. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει αναλάβει δράση.

-Σωστά, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και εδώ στο Στρασβούργο, γίνεται μία τεράστια συζήτηση που αφορά καθαρά το θέμα της αντιμετώπισης της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Ήμουν εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και είχα αυτή την τιμή γιατί από μία μικρή πολιτική ομάδα δεν έχεις πάντα τη δυνατότητα να είσαι εισηγητής όλου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας και τη συνεπιμέλεια για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Ήταν η πρώτη φορά που μία τέτοια έκθεση ήρθε και έβαλε και τα παιδιά μέσα στην οικογενειακή βία, διότι τα παιδιά είναι είτε μάρτυρες είτε θύματα μιας κακοποιητικής σχέσης. Εδώ συνδιαμορφώσαμε με πάρα πολλές τροπολογίες και φτιάξαμε ένα κείμενο καταπληκτικό που υπερψηφίστηκε από όλες τις ομάδες.

Δεν υπήρχαν ενστάσεις, που είναι δύσκολο να κρατηθούν οι ισορροπίες, και έτσι αυτό το ψήφισμα οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει την οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Αυτή την οδηγία την έχουμε βελτίωση σε πρώτο στάδιο μέσα στο Κοινοβούλιο.

Εγώ προσωπικά κατέθεσα με βάση την έκθεσή μου, και αυτή η οδηγία θα έχει μέσα θέματα και διαδικτυακά, που αφορά τις μορφές βίας στο διαδίκτυο. Μπήκαν μέσα δύο πολύ σημαντικές προτάσεις δικές μου, που είναι τα deep fakes, δηλαδή όταν παίρνεις το πρόσωπο κάποιου και το βάζεις μέσα σε ένα άλλο σώμα ή βίντεο και φωτογραφία και το διασύρεις.

Και επίσης τα revenge porn που είναι προσωπικές στιγμές ζευγαριών και για εκδίκηση βγαίνουν και τις βλέπουμε στο διαδίκτυο, αλλά και η προστασία των παιδιών θυμάτων. Το πιο σημαντικό είναι η εκπαίδευση των Αρχών που έρχονται σε επαφή τα θύματα όταν καταγγέλλουν. Η οδηγία αυτή βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στους τριλόγους και με το Συμβούλιο, όπου προεδρεύει η Ισπανία. Αυτό που διεκδικούμε είναι και η προστασία από το έγκλημα του βιασμού.

Τιμωρούνται πλέον ως ποινικά αδικήματα και ο βιασμός με βάση τη συναίνεση και πέραν του βιασμού τα θέματα ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων, γιατί ναι μεν το ξέρουμε ότι παραδοσιακά μπορεί να συμβαίνει σε τρίτες χώρες, όμως με τη μετανάστευση έρχονται οι άνθρωποι αυτοί που ζουν σε χώρες κράτη-μέλη της Ευρώπης και συνεχίζουν να τηρούν αυτές τις απαράδεκτες παραδοσιακές πρακτικές.

Και φυσικά όλη αυτή η παρενόχληση, δηλαδή όταν κάποιος έρχεται και παρενοχλεί, γιατί αυτό δεν ήταν σε όλες τις χώρες ξεκάθαρο και πολλές γυναίκες αλλά και πολλοί άνθρωποι είχαν υποστεί αυτού του είδους τις παρενοχλήσεις και έφθαναν μέχρι και σε δολοφονίες όχι μόνο κακοποίηση.

Επίσης, οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για πολύ συγκεκριμένα πράγματα, δηλαδή να μπορούν τα θύματα να μεταφέρουν τα ποινικά αδικήματα εύκολα και προσβάσιμα και μέσω της τεχνολογίας. Αλλά και οι επαγγελματίες υγείας να μην εμποδίζονται από το απόρρητο έτσι ώστε να το καταγγείλουν οι ίδιοι εφόσον υποψιάζονται ότι είναι κακοποίηση.

Κι ακόμα, όταν τα παιδιά καταγγέλλουν ποινικά αδικήματα εάν εμπλέκεται αυτός που ασκεί τη γονική μέριμνα να διασφαλιστεί ότι η καταγγελία δεν θα εξαρτάται από τη συναίνεσή του.

-Πράγματι αναλυτική καταγραφή όσων αφορούν τις γυναίκες. Στον ψηφιακό τομέα τι εξελίξεις έχουμε;

-Υπάρχουν στην ατζέντα κρίσιμα ζητήματα σε ζητήματα ενέργειας και τεχνολογίας. Η ψηφιακή στρατηγική είναι με την πράσινη μετάβαση κορυφαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι προτεραιότητα και διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή και τους νομοθετικούς φακέλους με άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ήμουν εισηγήτρια σε αυτό που ψηφίστηκε στην προηγούμενη Ολομέλεια το data act που όπως είπε ο επίτροπος Μπρετόν είναι πραγματικά ο πιο σημαντικός ψηφιακός φάκελος της θητείας, γιατί θέτει εναρμονισμένους κανόνες για δίκαιη πρόσβαση και χρήση των δεδομένων στη βιομηχανία.

Ο δεύτερος φάκελος που θα ψηφιστεί στις 27 του μηνός, είναι ο κανονισμός για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι. Είμαι και σε αυτό εισηγήτρια και θα είναι διαθέσιμο εθελοντικά σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να έχουν καταρχήν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, να ανταλλάξουν ψηφιακά έγγραφα, άδεια οδήγησης, τίτλους εκπαίδευσης, αν θέλουν να αποδείξουν την ταυτότητά τους, να επιβεβαιώσουν κάποιο στοιχείο τους σε υπηρεσίες, να υπογράφουν δωρεάν με ψηφιακό τρόπο και να ταξιδεύουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ψηφιακή ταυτότητα.

Και φυσικά είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε στους τριλόγους, που είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, την πράξη για τις υποδομές gigabyte.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This