Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης θεωρεί ότι η γνώμη του πρέπει να βαρύνει περισσότερο από αυτήν των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της ΝΔ και απαιτεί άμεση νομοθέτηση του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών.
- εφημερίδα «Εστία»
Είναι μια ιδιότυπη αντίληψις περί δημοκρατίας, ένας σύμβουλος, που κατέχει την θέση του, επειδή τον επέλεξε ο Πρωθυπουργός να τον εκβιάζει να υιοθετήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που αντίκεινται στην βούληση των Βουλευτών της Παρατάξεως; Αυτών, τους οποίους εξέλεξαν οι ψηφοφόροι του 41%, οι οποίοι έφεραν στην εξουσία τον κ. Μητσοτάκη και του έδωσαν την δυνατότητα να διορίζει συμβούλους σαν τον κ. Πατέλη;
Το δίλημμα λοιπόν για τον Πρωθυπουργό είναι απλό.
- Θα επιλέξει να τοποθετηθεί με την παράταξη;
- Με την μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων, που από το 1974 σταθερά στηρίζουν την Νέα Δημοκρατία;
- Με την συντριπτική πλειοψηφία των Βουλευτών, οι οποίοι εκφράζουν την εντολή αυτών των ψηφοφόρων;
- Ή θα επιλέξει τον σύμβουλό του, ο οποίος ως εκ της θέσεώς του δεν έχει καμμία δημοκρατική νομιμοποίηση;
Μπορεί ο κ. Πατέλης να είναι καλός οικονομολόγος. Βεβαίως άποψη δεν μπορούμε να εκφράσουμε επ’ αυτού, καθώς ουδέν γνωρίζουμε σχετικά με τις συμβουλές που έχει δώσει ή το έργο που έχει επιτελέσει. Άλλως τε, ούτε ο ίδιος ανεφέρθη ποτέ σε αυτό! Σε όποια περίπτωση ομίλησε δημοσίως, ούτε για την οικονομία τον ακούσαμε να λέγει πολλά, ούτε για την αποστολή του ως συμβούλου του Πρωθυπουργού. Μόνον για τον σύζυγό του μας έλεγε (και έπειτα μας ενοχλεί ο κ. Κασσελάκης!)
Τώρα φέρεται να δηλώνει ότι εάν ο νόμος για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών δεν ψηφισθεί έως το τέλος του έτους, θα παραιτηθεί διότι «δεν έχει νόημα να παραμένει σύμβουλος του Πρωθυπουργού.» Δημοσιεύματα μάλιστα τον φέρουν να θεωρεί πως η ψήφισις του νόμου για τον γάμο των ομοφύλων αποτελεί προσωπική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη. Δέσμευση έναντι τινος; Το έθεσε άραγε ο κ. Πατέλης ως όρο προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού; Και απεδέχθη κάτι τέτοιο ο κ. Μητσοτάκης; Τέθηκε μήπως υπ’ όψιν των ψηφοφόρων προεκλογικώς; Περιμένουμε να υπάρξουν απαντήσεις επί των ερωτημάτων αυτών.
Δεν θεωρούμε βέβαια τυχαίο ότι οι πληροφορίες σχετικά με την εκβιαστική απαίτηση του κ. Πατέλη, ήλθαν μόλις ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης έθεσε θέμα παραιτήσεώς του σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας ως προς την ψήφιση του νομοθετήματος για τον γάμο των ομοφύλων. Ο κ. Βορίδης ζήτησε το αυτονόητο. Να έχει ως Βουλευτής το δικαίωμα της γνώμης του εντός του Κοινοβουλίου. Να έχει το δικαίωμα να εκφρασθεί καθ’ ον τρόπον τον εξουσιοδότησαν οι ψηφοφόροι του. Να μην περιορισθεί η ελευθέρα βούλησίς του από την επιβολή της «κομματικής πειθαρχίας».
Και μπορεί ο κ. Βορίδης να εξέφρασε την θέση του –καί μάλιστα κατά τρόπον κάθε άλλο παρά εκβιαστικό– αλλά την θέση αυτή συμμερίζονται οι άλλοι Βουλευτές της παρατάξεως. Μόνον 30 Βουλευτές της ΝΔ φέρονται πρόθυμοι να ψηφίσουν νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων αν κατατεθεί στην Βουλή. Αλήθεια, ποιος θα το καταθέσει; Το Υπουργείο Οικογενείας που υποτίθεται ότι έχει αποστολή την αντιμετώπιση του δημογραφικού;
Όπως και να έχει, από μιαν ηπία έκφραση συμπαθείας Βουλευτών προς την θέση του κ. Βορίδη, μέσα σε λίγες ώρες τα πράγματα προσέλαβαν εκρηκτικές διαστάσεις μόλις έγινε γνωστή η εκβιαστική τοποθέτησις του κ. Πατέλη. Και τούτο θέτει τον κ. Μητσοτάκη προ των ευθυνών του. Μπορεί η καταψήφισις ενός νομοσχεδίου από 120 ή 130 Βουλευτές της Νδ να μην σημαίνει πτώση της Κυβερνήσεως. Είναι όμως εξευτελισμός για τον ίδιο. Ακόμη και αν το νομοθέτημα περάσει με ψήφους της αντιπολιτεύσεως, που και πάλι μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο. Αλλά αυτό είναι δευτερογενές. Το σημαντικό είναι η τοποθέτησις του κ. Μητσοτάκη.
Δείτε επίσης: