Oι ευρωεκλογές crash test για τον Μητσοτάκη

Μετά το κάζο στις αυτοδιοικητικές, προσπαθεί να μαζέψει στο... μαντρί το 41% των ψηφοφόρων του, αλλά και τους δυσαρεστημένους δεξιούς

Must Read

Εντύπωση προκάλεσε στα στελέχη της Ν.Δ. το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πριν από μερικές μέρες στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., άνοιξε το κεφάλαιο «ευρωεκλογές», παρότι όχι μόνο δεν απειλείται από την παραπαίουσα αντιπολίτευση, αλλά μεσολαβεί και ένα διάστημα έξι μηνών μέχρι τη διεξαγωγή τους, τον Ιούνιο του 2024.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Ομως, η εξήγηση είναι πολύ απλή, όπως μας τη μετέφερε έμπειρος βουλευτής. «Οποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι» είπε και εννοούσε φυσικά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου η Ν.Δ. πήγαινε για θρίαμβο με 13 στους 13 περιφερειάρχες και τρεις στους τρεις δημάρχους (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) και περιορίστηκε στους οκτώ περιφερειάρχες (ο ένας είναι ο Αρναουτάκης του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη) και σε έναν δήμαρχο, αυτόν του Πειραιά, που είχε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Εχοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές κατά νου και τη χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών, που συχνά απελευθερώνει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους προς άλλα κόμματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε από τώρα τον κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση, με στόχο να συγκεντρώσει η Ν.Δ. ποσοστό όσο πιο κοντά στο 41% των εθνικών εκλογών, αλλά πιο πολύ για να επιβεβαιωθεί και σε μια αμιγώς πολιτική-κομματική κάλπη η παντοδυναμία της.
Μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ., πάντως, δεν περνούν απαρατήρητα και τα εξής γεγονότα, που τους κάνουν επιφυλακτικούς:

  • Η αλαζονεία που εκπέμπουν με δηλώσεις τους αρκετοί υπουργοί, επαναπαυόμενοι στο 41%, σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα που εμφανίζει η κυβέρνηση σε σχέση με την προώθηση του κυβερνητικού έργου.
  • Οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες που δεν είχαν ειπωθεί προεκλογικά και οι οποίες ανοίγουν κοινωνικά μέτωπα, όπως η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, η προαναγγελία αύξησης του ΦΠΑ από 13% στο 24% για τα μη αλκοολούχα ποτά, η οποία, όπως λένε, αν και δεν θα έχει σοβαρό δημοσιονομικό αποτύπωμα, θα πυροδοτήσει πρόσθετες αντιδράσεις από τον κόσμο που ασφυκτιά υπό το βάρος της ακρίβειας.
  • Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, που έχει γίνει πλέον μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και η οποία θα συνεχισθεί και το 2024, όπως προέβλεψε πρόσφατα η έκθεση της Κομισιόν. «Η πρωτιά είναι διασφαλισμένη. Τα ποσοστά, όμως, έχουν μεγάλη σημασία» λένε κοινοβουλευτικά στελέχη, εκφράζοντας προβληματισμό.

Τέλος η λίστα! Στην κάλπη με σταυρό

Παρότι οι οριστικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου και θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, προκειμένου όλα τα κόμματα να προετοιμαστούν για τις ευρωεκλογές, οι πληροφορίες λένε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και θα ισχύσει τον Ιούνιο του 2024 αυτός που ίσχυσε και τον Μάιο του 2019.

Αυτό σημαίνει ότι:

  • Οι ευρωβουλευτές θα εκλεγούν με σταυρό προτίμησης και δεν θα επανέλθει η λίστα. Εξάλλου, αυτό είχε πει και τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Δεν θα θεσμοθετηθεί περιορισμός σε δύο θητείες, όπως υπήρξε μια σκέψη. Ομως, οι πληροφορίες λένε ότι αυτό το στοιχείο θα αποτελέσει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη βασικό κριτήριο για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ.
  • Η χώρα θα αποτελέσει και πάλι μία ενιαία περιφέρεια και δεν θα σπάσει σε πέντε. Το σχετικό σενάριο που εξετάστηκε και απασχόλησε σοβαρά την κυβέρνηση απορρίφθηκε. Προέβλεπε τις εξής περιφέρειες: Αττική, Πελοπόννησος – Ηπειρος – Δυτική Ελλάδα – Ιόνιο, Μακεδονία και Θράκη, Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα και Κρήτη με τα νησιά του Αιγαίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι ευρωβουλευτές που θα εκλέγονταν σε κάθε περιφέρεια θα υπολογίζονταν με βάση τον πληθυσμό κάθε περιοχής, με την Αττική και τη Μακεδονία να έχουν τη μερίδα του λέοντος.

Σπαζοκεφαλιά η κατάρτιση του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου

Η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. δεν θα είναι και η πιο εύκολη διαδικασία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς πρέπει να βρει το κατάλληλο μείγμα για να συνδυάσει:

  • Τη στροφή του προς το Κέντρο, που με επιμονή κάνει εδώ και χρόνια, με στελέχη προερχόμενα κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Ηδη η δυσαρέσκεια για την προτίμηση σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου στο εσωτερικό της Ν.Δ. αρχίζει να δυναμώνει. «Δεν μπορεί να διαβάζουμε ότι μπορεί να είναι στα “γαλάζια” ψηφοδέλτια πρόσωπα που έχουν διατελέσει κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Α. Λοβέρδος ή η Εύη Χριστοφιλοπούλου» λέει παλιό στέλεχος της Ν.Δ.
  • Τη διατήρηση του δεξιού χαρακτήρα του κόμματος, με αξιοποίηση στελεχών από τα σπλάχνα της παράταξης και τη λαϊκή Δεξιά, στελέχη της οποίας εκφράζουν δημοσίως δυσαρέσκεια το τελευταίο διάστημα. «Οι δεξιοί έστειλαν το μήνυμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές…» έλεγε βουλευτής προερχόμενος από το ρεύμα της λαϊκής Δεξιάς, που εκφράζει δυσαρέσκεια για παραμερισμό της λαϊκής Δεξιάς, η οποία, όπως λέει, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του κόμματος.
  • Την πιο δεξιά πτέρυγα του κόμματος, καθώς ο κίνδυνος να υπάρξουν διαρροές σε άλλα δεξιά κόμματα είναι σημαντικός λόγω και της χαλαρότητας της ψήφου. Ειδικά για το τελευταίο, βουλευτές της Ν.Δ. λένε ότι η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών θα αποτελέσει αφορμή για διαρροές προς τα δεξιά της Ν.Δ. Το γεγονός ότι μπήκαν στη Βουλή τρία κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά και τα ακροδεξιά της Ν.Δ. πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη η ηγεσία, λένε βουλευτές και υπογραμμίζουν πως οι ευρωεκλογές ευνοούν τα μικρότερα κόμματα και την ψήφο διαμαρτυρίας…

Τα ονόματα που ακούγονται έντονα στο Μαξίμου

O γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς και οι -προερχόμενοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ- Έφη Χριστοφιλοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος, μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται έντονα για υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ

Από τους σημερινούς ευρωβουλευτές της Ν.Δ., εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνουν και οι Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, που έχουν μία θητεία στην Ευρωβουλή.

Για νέες υποψηφιότητες συζητείται έντονα ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, αθόρυβο και αποτελεσματικό στέλεχος, που είναι χρόνια συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εντονα ακούγεται, όμως, και το όνομα του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, που είχε συζητηθεί και στις ευρωεκλογές του 2019.

Οπως προαναφέραμε, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ακούγονται αυτή τη στιγμή τα ονόματα των Εφης Χριστοφιλοπούλου και του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα πάρει μέρος στις ευρωεκλογές είτε με τη Ν.Δ -αν και υπάρχουν αντιδράσεις- είτε με δικό του σχήμα. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήταν και ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, που έχει αναπτύξει καλή σχέση με τον πρωθυπουργό τα τελευταία χρόνια και τον είχε συνοδεύσει στην επίσκεψή του στους ομογενείς της Χειμάρρας στην Αλβανία πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Από τον χώρο του αθλητισμού «παίζει» και το όνομα της Σοφίας Μπεκατώρου. Ακούγεται όμως και το όνομα του Αλκιβιάδη Στεφανή, που, αν και έχασε πρόσφατα την εκλογική μάχη για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχει την εκτίμηση του πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This