Με δήλωσή της, η Ραλλία Χρηστίδου, τομεάρχης διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, αναφέρεται στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, σχολιάζοντας ότι βρίσκει την Ελλάδα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, «με το κράτος δικαίου να βάλλεται συνεχώς και τις δημοκρατικές λειτουργίες να υπονομεύονται και ν’ απαξιώνονται προκλητικά από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις».
Αναλυτικά:
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς βρίσκει τη χώρα μας σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με το κράτος δικαίου να βάλλεται συνεχώς και τις δημοκρατικές λειτουργίες να υπονομεύονται και ν’ απαξιώνονται προκλητικά από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
Τα ευρήματα του πρόσφατου ευρωβαρόμετρου είναι άκρως αποθαρρυντικά, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση με την κοινή γνώμη να θεωρεί ότι η διαφθορά βασιλεύει και έχει αποκτήσει πια ενδημικές διαστάσεις σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής.
Οικονομικά σκάνδαλα, υποκλοπές, άλωση του κρατικού μηχανισμού από «γαλάζιους ημέτερους» απευθείας αναθέσεις, αδιαφανείς διαδικασίες στη διαχείριση του δημόσιου πλούτου, ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο καυσίμων, χειραγώγηση και έλεγχο των ανεξάρτητων αρχών, φίμωση των μέσων ενημέρωσης, υποβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου είναι μερικές μόνο από τις παθογένειες, που η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ γιγάντωσε, οδηγώντας τη χώρα σε πλήρες αδιέξοδο.
Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση που συνέστησε την φαραωνική εθνική Αρχή Διαφάνειας, την έχει αφήσει ακέφαλη εδώ και ενάμιση χρόνο με το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς» να βρίσκεται προφανώς και αυτό στον αυτόματο πιλότο και τις εξαγγελίες περί ακεραιότητας στον δημόσιο τομέα να παραμένουν γράμμα κενό.
Η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν γίνεται με τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της ΝΔ και με τις «λίστες Πέτσα». Προϋποθέτει μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, ριζική θεσμική αναδιάρθρωση και σαφή πολιτική βούληση, τα οποία εμφανώς και δεν διαθέτει η κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ παραμένει η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, η κοινωνική λογοδοσία, η πλήρης δημοσιότητα στην οικονομική διαχείριση, η ακεραιότητα και ο έλεγχος στη δημόσια διοίκηση, η διασφάλιση της δράσης των ανεξάρτητων αρχών, η ακώλυτη λειτουργία της δικαιοσύνης για να αποκατασταθεί το κύρος και ο ρόλος των θεσμών, να λειτουργήσει το κράτος δικαίου και να ζωογονηθεί η δημοκρατία.