Πάλι με υποσχέσεις και λόγια του αέρα αντιμετωπίζει την ακρίβεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ακρίβεια που όχι μόνο αντιστέκεται στα ανεπαρκή μέτρα που κατά καιρούς ανακοινώνει η κυβέρνηση, αλλά πλέον έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ της τελευταίας διετίας.
Χθες το πρωί επισκέφτηκε την έδρα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Σε σύσκεψη στην οποία προέδρευσε ενημερώθηκε ότι φέτος έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 21.000 έλεγχοι, με έμφαση στην αθέμιτη κερδοφορία και την παράνομη διακίνηση, με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 10.500.000 ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, από τη συγκρότηση της ΔΙΜΕΑ, το 2020, έως σήμερα έχουν γίνει σχεδόν 100.000 έλεγχοι και οι κυρώσεις που έχουν βεβαιωθεί ξεπερνούν τα 21.000.000 ευρώ. Οπως ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός, τα μισά εκ των προστίμων έχουν ήδη εισπραχθεί και έχει εμπεδωθεί στην ίδια την αγορά ότι υπάρχει ένας κρατικός μηχανισμός ο οποίος μπορεί να εντοπίζει παραβάσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως η πρωτοβουλία για τη μόνιμη μείωση τιμών, το ταμπελάκι 5%, στην οποία έχουν ενταχθεί περισσότερα από 1.200 προϊόντα, το «καλάθι των Χριστουγέννων» και ψηφιακά μέσα όπως ο e-Kαταναλωτής.
Εντονη ήταν όμως η αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Με ευχολόγια και διαπιστώσεις δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια» δήλωσε ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός «παραδέχτηκε ότι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας τελικά απαιτούνται παρέμβαση και έλεγχος από το κράτος, όμως αυτή η παραδοχή δεν συνοδεύτηκε με συγκεκριμένα μέτρα αλλά με ένα ευχολόγιο και μία ακόμη αναφορά στα αναποτελεσματικά ημίμετρα που έχει λάβει η κυβέρνηση». Επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης υποστήριξε πως ο κ. πρωθυπουργός, αντί να προσφέρει χαμηλότερους φόρους και χαμηλότερες τιμές, συνεχίζει να διαφημίζει «καλάθια» που δεν γεμίζουν ποτέ και «μόνιμες» εκπτώσεις, αλλά μόνο για έξι μήνες, ύψους 5% αντί για 10% και 15% που θα περίμενε κανείς. «Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν δραστικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο έλεγχος ολόκληρης της αλυσίδας από τον παραγωγό έως το ράφι, η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η στήριξη των καταναλωτικών οργανώσεων» τόνισε.