«Φωτιές» στο εσωτερικό της ΝΔ έχει προκαλέσει η νομιμοποίηση παράτυπων μεταναστών με με fast track ψηφοφορία, με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να εκφράζει την έντονη διαφωνία του για το κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης.
Η αντίδραση ωστόσο του Αντώνη Σαμαρά, αντιπροσωπεύει και άλλους βουλευτές της ΝΔ, που διαφωνούν με την τροπολογία στο νομοσχέδιο, με την οποία θα νομιμοποιηθούν τουλάχιστον 30.000 μετανάστες, έχει προκαλέσει τριγμούς στο Μαξίμου.
Σημειώνεται ότι τον «θόρυβο» της διαφωνίας επιχείρησαν να «καλύψουν» τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει απλά διαφορετική άποψη και δεν βρίσκεται απέναντι. «Καμία βεντέτα με τον Σαμαρά, όσα λέγονται είναι μπαρούφες» δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ.
Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν νοείται» βουλευτής της ΝΔ να μην ψηφίσει την απόφαση της κυβέρνησης. Σε ερώτηση για το αν θα ζητηθεί «κομματική πειθαρχία» ο ίδιος απάντησε ότι αυτό αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν νοείται βουλευτής της ΝΔ να μην ψηφίσει μία κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Όταν αποφασίζεις να είσαι σε ένα κόμμα δεσμεύεσαι από τις αποφάσεις του κόμματος. Εάν θες να κάνεις δική σου πολιτική, χαιρετάς και κάνεις κάτι άλλο, έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες. Δεν ξέρω εάν υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν, πιστεύω όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν τη διάταξη», δήλωσε ενώ ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι η διάταξη δεν… απέχει από την κοινή λογική. Ποιος να το πίστευε δηλαδή ότι ο Άδωνις από ακροδεξιός, τώρα πανηγυρίζει για τη νομιμοποίηση παράτυπων μεταναστών!
Μετά από αυτές τις παρεμβάσεις, ακολούθησαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Μαξίμου θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας από το οποίο θα εξαιρείται ο Αντώνης Σαμαράς!
«Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς, από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες, θα ισχύσει και σε αυτή την ψήφιση, οπότε ναι, η απάντηση είναι ότι αυτονοήτως θα υπάρχει», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης και συνέχισε το αφήγημα της κυβέρνησης:
«H ρύθμιση αυτή, βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κανενός είδους ελληνοποίηση, ούτε νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών. Άλλωστε, η Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει τις ροές και επισπεύδοντας την διαδικασία απονομής ή μη ασύλου στους αιτούντες», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Συνεχίζοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η ρύθμιση που εισάγεται παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:
α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
δ) συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας».
«Εκτιμάται πως η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 αιτούντες συνολικά, υπολογίζοντας ότι κάθε χρόνο χορηγούνται 6-8.000 άδειες για εξαιρετικούς λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει την επταετία» δήλωσε μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας ότι η διάταξη θα ενισχύσει το εργατικό δυναμικό της χώρας.