Κλιμάκιο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα μεταβεί στο Μπαχρέιν άμεσα, για τον καθορισμό και τον σχεδιασμό όλων των λεπτομερειών της συμμετοχής και εμπλοκής της Ελλάδας στην επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και τον ρόλο της ελληνικής φρεγάτας που θα βρεθεί στα ταραγμένα νερά.
Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ποια από τις φρεγάτες μας θα αναλάβει αυτή την επικίνδυνη αποστολή και ποια θα είναι η ημερομηνία αναχώρησής της, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην Ερυθρά Θάλασσα θα πάει μία εκ των τεσσάρων τύπου ΜΕΚΟ (μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες και αναπροσαρμογές…):
- Φ/Γ ΥΔΡΑ (F 452)
- Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ (F 453)
- Φ/Γ ΨΑΡΑ (F 454)
- Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ (F 455)
Ο γερασμένος ελληνικός στόλος ο οποίος ακόμα δεν έχει εκσυγχρονιστεί, θα μείνει έτσι με μείον μία φρεγάτα στο Αιγαίο, όπου χτυπά η καρδιά της Ελλάδας και καιροφυλακτεί η Τουρκία…
Μετά τη σχετική ανακοίνωση που έκανε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, οι πρώτες αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες, καθώς η επικινδυνότητα του εγχειρήματος είναι υψηλή και οι μνήμες των όσων τραγικών συνέβησαν στη Λιβύη είναι ακόμα πολύ νωπές…
Ο βαρύς στρατιωτικός οπλισμός που έχουν δείξει πως διαθέτουν οι Χούθι της Υεμένης, τους δίνει τη δυνατότητα πυραυλικού πλήγματος σε πλοία και αυτός είναι ο λόγος του σχηματισμού αυτής της πολυεθνικής δύναμης υπό αμερικανική ηγεσία και φυσικά αυτό είναι που ανεβάζει τον βαθμό επικινδυνότητας.
Το παρασκήνιο
Πώς φτάσαμε όμως στη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας;
Προ δύο ημερών έγινε μια διεθνής τηλεδιάσκεψη (ΥΕΘΑ ΕΕ, ΝΑΤΟ, της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής,) με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, στην οποία η Ελλάδα συμμετείχε με τον υφυπουργό Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη.
Αρχικά όμως, είχε ανακοινωθεί ότι η συμμαχία, ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ που θα αποστελλόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, θα αποτελείτο από δέκα χώρες (ΗΠΑ, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σεϋχέλλες, Ισπανία).
Προφανώς όμως οι Αμερικανοί χρειάζονταν… ενδεκάδα στο επικίνδυνο «γήπεδο» και κάπως έτσι φαίνεται πως προέκυψε η ελληνική συμμετοχή, με την πάντα πρόθυμη Κυβέρνηση Μητσοτάκη να ακολουθεί πιστά και τυφλά, σε ένα γήπεδο εντελώς άγνωστο και με πολλές παγίδες.
Η απόφαση για την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας ωστόσο, ήταν ειλημμένη όπως προκύπτει και από τη σημερινή ανακοίνωση του κ.Δένδια, ο οποίος αναφέρει πως «για το θέμα αυτό ενημέρωσα επίσης, κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο, την αιγυπτιακή πλευρά».
Ο ΥΕΘΑ βρέθηκε στις 19 του μήνα στο Κάιρο και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, που σημαίνει ότι όλα είχαν δρομολογηθεί μέχρι τότε, ώστε να μπορέσει να του κάνει αυτή την ενημέρωση.
Τι θα κάνουν τα πολεμικά πλοία του διεθνούς συνασπισμού;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, καθώς οι ακριβείς λεπτομέρειες για την αποστολή αυτής της συμμαχίας στη ναυτική επιχείρηση που ονομάστηκε «Prosperity Guardian» ακόμα δεν είναι πολύ ξεκάθαρες, δεν θα πρόκειται για συνοδεία πολεμικών πλοίων στα πλοία του εμπορικού στόλου που θα περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα.
Όπως όλα δείχνουν, ο διεθνής συνασπισμός πολεμικών πλοίων σχηματίζεται για να ανοίξει μια «ομπρέλα» προστασίας έναντι των επιθέσεων των Χούθι, με τα πλοία να είναι τοποθετημένα έτσι στη θάλασσα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν και να αναχαιτίζουν έγκαιρα τις όποιες εχθρικές κινήσεις.
Η επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής συμμετοχής στην Πολυεθνική Επιχείρηση «Prosperity Guardian» από τον Νίκο Δένδια
«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών. Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών.
Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, να συμμετάσχει Φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική Επιχείρηση «Prosperity Guardian», για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας. Για το θέμα αυτό ενημέρωσα επίσης, κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο, την αιγυπτιακή πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η Φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».
Δείτε επίσης:
- Ούτε κιχ από τον Μαρινάκη για τη φρεγάτα στην εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των συντακτών!
- ΚΚΕ: «Καμία δουλειά δεν έχουν ελληνικά πλοία σε αποστολές που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας»
- Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα
- Βασίλης Κορκίδης: Πώς επηρεάζουν τα γεγονότα στην Διώρυγα του Σουέζ το εμπόριο στην Ελλάδα
- SOS: Το χάος στην Ερυθρά Θάλασσα δημιουργεί ντόμινο στο παγκόσμιο εμπόριο!