Ένα ακόμη… κατόρθωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί η σημερινή παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το γεγονός ότι δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
Την εν λόγω παραπομπή της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Νικόλας Φαραντούρης τη χαρακτηρίζει «κόλαφο», υποστηρίζοντας πως η μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας ισοδυναμεί με αδυναμία θωράκισης των θαλασσών μας.
«Μια ακόμη αποτυχία, ολιγωρία ή σκόπιμη κωλυσιεργία της Ελληνικής Κυβέρνησης αναδεικνύει η παραπομπή (για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια) της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ για τη μη εφαρμογή της Οδηγίας για τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια. Η Ελλάδα, όπως και όλα τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ, έπρεπε βάσει της οδηγίας να έχει καταρτίσει τα σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021, προκειμένου να οργανωθεί και αποσαφηνιστεί οι ανθρωπογενείς δραστηριοτήτες για την επίτευξη βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης, της, βιώσιμης χρήσης των θαλάσσιων πόρων και της διατήρησης υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας. Εξάλλου η μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ορθή επίτευξη των στόχων αυτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», σημειώνει σε δήλωσή του ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ν. Φαραντούρης τονίζει ότι «η παραπομπή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο μη ενσωμάτωσης ευρωπαϊκών οδηγιών από την σημερινή ελληνική Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, για την εκπόνηση αντιπλημμυρικών χαρτών, για τη διαφάνεια στις συναλλαγές με παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κ.α. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή τον Δεκέμβριο του 2021 και αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023 και σήμερα παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και καταλήγει επισημαίνοντας πως «η παραπομπή-κόλαφος της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ και μάλιστα για ένα θέμα που θωρακίζει τις θάλασσές μας, την εθνική μας κυριαρχία, αλλά και την βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία της περιβάλλοντος, αποτελεί μια εξευτελιστική και δυσοίωνη εξέλιξη για τη χώρα μας».