«Βαρύ» θα είναι και για το επόμενο έτος το φορολογικό φορτίο για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους, καθώς κάθε μήνα θα πρέπει να εισφέρουν στην Εφορία περισσότερα από 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια νέα φοροεπιδρομή την οποία θα αντιμετωπίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά, παράλληλα με τις τεράστιες ανατιμήσεις στο μέτωπο της ακρίβειας.
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, το ερχόμενο έτος «πρωταθλητής» μήνας στο σκέλος των εισπράξεων αναδεικνύεται ο μήνας Ιούλιος, καθώς έχουν προγραμματιστεί ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους περίπου 6,7 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, ο πιο «ελαφρύς» φορολογικά μήνας είναι ο Μάρτιος, καθώς θα πρέπει να εισπραχθούν περίπου 3,79 δισ. ευρώ, και ακολουθεί ο Απρίλιος με 3,9 δισ. ευρώ.
Ουρές… από το 2023
Ακόμα μία χρονιά τα μεγάλα φορολογικά «βάρη» θ’ αρχίσουν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τότε θα πρέπει να καταβληθούν ταυτόχρονα όλες οι μεγάλες υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.
Είναι ενδεικτικό πως μετά τον Ιούνιο του 2024 έχουν υπολογιστεί ότι θα μπουν στα κρατικά ταμεία έσοδα 62,9 δισ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία σχεδόν 27,9 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να συνυπολογιστούν επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία πήραν παράταση έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2024.
Υπενθυμίζεται πως έως και το τέλος του πρώτου διμήνου θα καταβάλλονται οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ του έτους 2023. Ετσι, οι μόνοι μήνες που δεν περιέχουν μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις είναι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, καθώς συνήθως από τον μήνα Μάιο αρχίζει η καταβολή του νέου ΕΝΦΙΑ, ένας φόρος που φέρνει στο κράτος πάνω από 2,4 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Μετά τις ευρωεκλογές τα «βάρη»
Η κυβέρνηση ακόμα μία χρονιά έχει επιλέξει να μεταφέρει τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη για μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αλλωστε, για το 2024 έχει και ένα επιπλέον λόγο να το πράξει αυτό, καθώς στις 9 Ιουνίου θα στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών και… είθισται ν’ αρχίζουν οι πληρωμές των φόρων μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις, για προφανείς λόγους.
Στο δεύτερο μισό του 2024 θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία σχεδόν 35 δισ. ευρώ, καθώς πέραν του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας, κ.ά.
Φυσικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα πρέπει να καταβάλλονται από τους φορολογουμένους και οι έμμεσοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα έσοδα προέρχονται από τον ΦΠΑ μετά το καλοκαίρι, όταν θα πρέπει να τον αποδώσουν οι επιχειρήσεις του τουρισμού, αφού αποτελεί ένα μεγάλο έσοδο για το κράτος.
Χωρίς μέτρα στήριξης
Αξίζει να σημειωθεί πως με το νέο έτος καταργούνται όλα τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας και δεν πρόκειται να επανέλθουν παρεμβάσεις όπως επιδοτήσεις στο ρεύμα, «market pass» ή «fuel pass», καθώς η Κομισιόν έχει απαγορεύσει στα κράτη-μέλη να συνεχίσουν την επιδοματική πολιτική.
Με αυτό το δεδομένο, το 2024 εκτιμάται ότι θα είναι ακόμα μία δύσκολη χρονιά για εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς καμία απολύτως στήριξη από το κράτος. Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει πως έρχονται αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων (αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, «ξεπάγωμα» τριετιών, αυξήσεις 3% στις συντάξεις και νέα άνοδος του βασικού μισθού), στην πράξη όλες αυτές οι ενισχύσεις έχουν ήδη «εξαϋλωθεί» από τις καθημερινές ανατιμήσεις, κυρίως στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.
Τα έσοδα από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ
Τα έσοδα από φόρους αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 62,960 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.632.000 ευρώ ή 2,7% έναντι του 2023, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης μεγέθυνσης της οικονομίας, όπως αντικατοπτρίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις.
Τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 35,169 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,471 δισ. ευρώ ή 4,4% έναντι του 2023.
Ειδικότερα:
- τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 24,379 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,161 δισ. ευρώ έναντι του 2023 και
- οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,067 δισ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 27.000.000 ευρώ έναντι του 2023.
Τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,487 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 52.000.000 ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές.
Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 21,652 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 707.000.000 ευρώ ή 3,4% έναντι του 2023.
Ειδικότερα:
- ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 13,337 δισ. ευρώ και είναι αυξημένος κατά 959.000.000 ευρώ έναντι του 2023, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη αύξηση των αμοιβών καθώς και στον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογουμένους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, και
- ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 6,696 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 295.000.000 ευρώ έναντι του 2023.