Αγώνα δρόμου προκειμένου να ψηφιστούν στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές και το αργότερα μέχρι τον Απρίλιο ξεκινάει η κυβέρνηση από την επόμενη εβδομάδα, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν από αυτά θα ενισχύουν το μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης και θα αποφέρουν εκλογικά οφέλη στην αναμέτρηση του Ιουνίου.
Πρώτο στη σειρά είναι το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, που ήδη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου και αναμένεται να γίνει νόμος του κράτος εντός του Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό το νομοσχέδιο, καθώς θεωρεί ότι θα τύχει ευρύτερης αποδοχής τόσο στη Βουλή όσο και στον χώρο των αποδήμων, ενώ θα μειώσει πολύ την αποχή από τις εκλογές, που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Αφορά σε πρώτη φάση την ψήφο στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα Ελλήνων εντός ή εκτός Ελλάδας, ενώ για να ισχύει και στις επόμενες εθνικές εκλογές απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Θα ακολουθήσει, πάλι εντός του Ιανουαρίου, όπως έχει εξαγγείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, μια «ιστορική μεταρρύθμιση», όπως την έχει χαρακτηρίσει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2023 από τον υπουργό Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη. Δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία μέχρι την ψήφιση, καθώς αναμένονται έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από φοιτητές, κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, Νέα Αριστερά κυρίως ΣΥΡΙΖΑ), με το επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στην απαγόρευση του Συντάγματος, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται. Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές της χρονιάς και -ως γνωστόν- θα περιλαμβάνει και διατάξεις για τα κρατικά πανεπιστήμια.
Βάση το άρθρο 28
Οπως προκύπτει από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη αλλά και υπουργών, η κυβέρνηση θα βασιστεί στο άρθρο 28 του Συντάγματος, που αφορά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τους διεθνείς οργανισμούς, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη μπορεί να αναγνωριστούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα».
Το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο είναι του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ιδιαίτερα αυτές που προβλέπουν την αύξηση των ανώτατων ποινών πρόσκαιρης κάθειρξης για τα κακουργήματα στα 20 έτη από τα 15 που ισχύει σήμερα, καθώς και την υποχρεωτική έκτιση ποινών φυλάκισης από τρία έτη και πάνω για τα πλημμελήματα και μέρους της καταδίκης για ποινές από δύο έως τρία έτη. Θα ακολουθήσει και το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Εντός των πρώτων μηνών του 2024 η κυβέρνηση προγραμματίζει να φέρει στη Βουλή για ψήφιση και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στη δημόσια υγεία. Ο κ. Μητσοτάκης που έχει υποσχεθεί αναβάθμιση του ΕΣΥ, καθιστώντας την βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, θέλει μέχρι τις ευρωεκλογές να είναι ψηφισμένο το σχετικό νομοσχέδιο και να αρχίσουν να φαίνονται οι αλλαγές για τον νέο υγειονομικό χάρτη, τη νέα διοικητική αναδιάρθρωση στις υπηρεσίες υγείας και του ΕΚΑΒ.
Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πληροφορίες λένε ότι πληθαίνουν οι εισηγήσεις να επισπευσθεί η κατάθεσή του και να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές παρά τις αντιδράσεις.