Την ανάγκη άμεσης σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να υλοποιηθεί συμφωνία σε ένα κοινό πλαίσιο στρατηγικής προάσπισης των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών ζητημάτων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο πρώην υπουργός άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για λάθος χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του «…από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής».
Στην ίδια ανακοίνωση προσθέτει χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή, ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας», και καταλήγει ότι «η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου, αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Δείτε επίσης: Ως πότε θα ξεπερνάει τα όρια η Τουρκία; Απαγορεύει στην Ελλάδα να κάνει ασκήσεις νοτιοανατολικά της Καρπάθου.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α κινήθηκε και το Κιν.Αλ με την πρόεδρό του, Φώφη Γεννηματά να εκφράζει τη σπουδαιότητα πραγματοποίησης συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ούτως ώστε να διαμορφωθεί από κοινού μία εθνική γραμμή απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.
«Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα οφείλει να αντιδράσει η κυβέρνηση στη νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, αλλά και την ίδια τη γεωγραφία», αναφέρει η κ. Γεννηματά.
Ειδικότερα προτείνει, μεταξύ άλλων, να ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:
(α) Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο.
(β) Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης.
Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση».