Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του… Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως οι αλλαγές που έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης περισσότερο μοιάζουν με ικανοποίηση αιτημάτων ολιγαρχών και συμφερόντων παρά με κυβερνητικό ανασχηματισμό.
- Από τον Κυριάκο Δημάγγελο
Οι διαρροές του Μαξίμου εμφανίζουν τον πρωθυπουργό ως αμείλικτο τεχνοκράτη που προχώρησε στην καρατόμηση της ηγεσίας του Προστασίας του Πολίτη, επειδή οι δημοσκοπήσεις και τα focus groups έδειχναν πως η κυβέρνηση «πονάει» στον τομέα της ασφάλειας. Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να «θυσιάσει» τους δύο υπουργούς του Προστασίας του Πολίτη στον βωμό της βελτίωσης των σχέσεών του με το σύστημα του Ολυμπιακού.
Οι ίδιοι άλλωστε επισημαίνουν με νόημα πως αν ο πρωθυπουργός είχε πράγματι ως στόχο να «φρεσκάρει» το κυβερνητικό σχήμα, που έμεινε πολύ νωρίς από ανάσες, ή ήθελε να αλλάξει κατεύθυνση στο συγκεκριμένο υπουργείο, θα είχε κάνει άλλες κινήσεις, που σίγουρα θα έκαναν πολύ λιγότερο θόρυβο…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί από το απόγευμα της Τετάρτης να νιώθει ανακουφισμένος, καθώς ικανοποίησε τα… αιτήματα και τα τελεσίγραφα με την απομάκρυνση των δύο υπουργών. Ωστόσο οι πολιτικές συνέπειες αυτής της επιλογής θα τον συνοδεύουν και δεδομένα θα του δημιουργήσουν πολιτικές επιπλοκές, καθώς αδειάζουν το κυβερνητικό έργο. Η απομάκρυνση των δύο υπουργών ισοδυναμεί με ακύρωση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Ο Γιάννης Οικονόμου, άλλωστε, μετά τη δολοφονική επίθεση εις βάρος του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη είχε πάρει πάνω του τόσο την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος όσο και την επικοινωνιακή διαχείριση.
Στην ίδια κατεύθυνση είχε κινηθεί και ο Πειραιώτης βουλευτής και υπουργός Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος μάλιστα είχε δεχτεί προσωπικές επιθέσεις από τον Ολυμπιακό. Αλλωστε, είχε βρεθεί στο στόχαστρο του Ολυμπιακού ήδη από τον Αύγουστο, όταν σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «είναι ντροπιαστική αυτή η συμπεριφορά για κάποιον που έλκει την πολιτική του δύναμη και απολαμβάνει υπουργικούς θώκους με την υποστήριξη των Πειραιωτών». Μάλιστα, σε μια προφητική ανακοίνωση -όπως φάνηκε- τον είχαν καλέσει να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια που κυβερνά έχει αλλάξει πέντε υπουργούς. Πρώτος ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μετά την καρατόμηση του το 2021 τις πύλες της Κατεχάκη πέρασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος παρέμεινε έως και τις εκλογές του Ιουνίου.
Στη… δεύτερη φορά Κυριάκος Μητσοτάκης το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μπορεί να χαρακτηριστεί και «καταραμένο» για όποιον κάθεται στη θέση του υπουργού. Μέσα στους πρώτους επτά μήνες από τη συγκεκριμένη θέση έχουν εκδιωχθεί δύο υπουργοί, ο Νότης Μηταράκης και ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ πλέον ο πολύπειρος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα διεκδικήσει να μακροημερεύσει και να βάλει τέλος σε αυτό το σπιράλ κρίσης.
Ο νέος υπουργός έρχεται με περγαμηνές και δεδομένη εμπειρία στον χώρο του Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, το γεγονός πως ο ίδιος είχε αποπεμφθεί δύο χρόνια πριν από τον ίδιο πρωθυπουργό από το ίδιο υπουργείο δημιουργεί προβληματισμό και ερωτήματα. Σίγουρα, όμως, ο προβληματισμός θα είναι μικρότερος από αυτόν που δημιουργούσε η εκρηκτική συνύπαρξη των Χρυσοχοΐδη και Αγαπηδάκη. Η αναπληρώτρια υπουργός, όπως λένε οι κακές γλώσσες στην Αριστοτέλους, δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα και προσκόμματα, κάνοντας τη ζωή του υπουργού δύσκολη.
Ο Άδωνις επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος
Το κενό που άφησε πίσω του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καλύφθηκε από τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος γνωρίζει καλά το Υπουργείο Υγείας, όταν στο Εργασίας φαίνεται πως δυσκολεύτηκε να βρει τα πατήματά του. Στο Μαξίμου, εκτίμησαν πως η συνεισφορά του «πυροβολικού» της «γαλάζιας» παράταξης δεν απέδωσε καρπούς στο Εργασίας κι έτσι με μεγάλη ευκολία αποφάσισαν να τον… επιστρέψουν στο Υγείας.
Εκεί, άλλωστε, μία δεκαετία πριν ο Αδωνις Γεωργιάδης, στους λίγους μήνες που έμεινε υπουργός, κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμά του και να συνδέσει το όνομά του με το μνημόνιο στον χώρο της Υγείας. Από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε έμεινε στο υπουργείο, ο Αδωνις Γεωργιάδης επέβαλε ένα ευρώ ανά συνταγή και πέντε ευρώ για την είσοδο στο νοσοκομείο, προχώρησε στο κλείσιμο πέντε νοσοκομείων, προχώρησε σε τρομακτικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, ενώ την ίδια ώρα προχώρησε σε αυτό που οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν «ξεχαρβάλωμα» της πρωτοβάθμιας.
Φυσικά, αυτό που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι να δούμε πώς θα κάνει πράξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις, όταν ο ίδιος το 2013 ζητούσε να μην του πάρει ο… Τόμσεν τη δόξα των απολύσεων. «Αν υπάρξουν απολύσεις και αν καταλήξουμε ότι κάποιοι πρέπει να φύγουν -και αν-, βάσει όσων ήδη σας είπα, σας παρακαλώ δεν θέλω να το χρεώνετε στην τρόικα. Αυτές είναι αποφάσεις δικές μου! Μη μου παίρνει τη δόξα η τρόικα, όταν κάνουμε το αυτονόητο. Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Εχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν» ήταν κατά λέξη τα λόγια του.
Η Δόμνα, οι γκάφες και οι προαγωγές
Οι κακές γλώσσες εντός της Νέας Δημοκρατίας συνηθίζουν να λένε πως η Δόμνα Μιχαηλίδου έχει την ικανότητα να μετατρέπει τις «γκάφες» της σε παράσημα από το Μαξίμου και προαγωγές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η ίδια άλλωστε αυτά τα τέσσερα χρόνια έχει καταφέρει να πει ουκ ολίγα «κουφά»: από την 28η Οκτωβρίου που δείχνει τη σημασία του εθελοντισμού ως τους μαραθωνοδρόμους μαθητές…