Συνεχίζει να πυροδοτεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. αλλά και της κυβέρνησης η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο 13ο Συνέδριο του κόμματος την Κυριακή. Οι αναφορές του πρώην πρωθυπουργού στο Μεταναστευτικό, οι όροι που χρησιμοποίησε αλλά και η ανάδειξη της απεμπλοκής της χώρας μας από τη Συμφωνία των Πρεσπών ως στόχου της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν συζητήσεις.
Δείτε επίσης: Γραμμή Σαμαρά
Πολλοί ερμήνευσαν την ομιλία του ως απόπειρα ηγετικής εμφάνισης και συσπείρωσης της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος γύρω από το πρόσωπό του, ενώ υπουργοί αλλά και βουλευτές του κόμματος πήραν θέση για τα λεγόμενα του κ. Σαμαρά.
Ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, σημείωσε ότι οι δηλώσεις και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού ήταν απόλυτα συνυφασμένες και συντεταγμένες με τη βασική νομοθετική κατεύθυνση που έχει χαράξει η κυβέρνηση στο Μεταναστευτικό, ενώ απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τη χρήση των όρων «λαθρομετανάστης» και «λαθροεποικισμός» έκανε λόγο για «πολιτική… correctίλα της Αριστεράς», απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την κριτική στον Α. Σαμαρά.
Αποστάσεις επέλεξε να κρατήσει ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος όταν, ερωτώμενος σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη και ότι από τη στιγμή που η συμφωνία πέρασε, οι δυνατότητες να αρθεί εκ των υστέρων είναι μηδενικές.
Να ρωτήσουν τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά τι εννοούσε, απάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη όταν δημοσιογράφος τής έθεσε το ζήτημα της απεμπλοκής από τη Συμφωνία των Πρεσπών και διευκρίνισε ότι η ίδια δεν καταλαβαίνει πώς μπορεί να γίνει αυτό.
Για το Μεταναστευτικό, πάντως, και τον τρόπο με τον οποίο ο Αντ. Σαμαράς εκφράστηκε, η κυρία Μπακογιάννη επέλεξε να δηλώσει ότι πρόκειται για ζήτημα λεξιλογίου και ότι στην πολιτική το λεξιλόγιο είναι «εύπλαστο». Φρόντισε, επίσης, να διαχωρίσει τη θέση της, σημειώνοντας ότι η ίδια χρησιμοποιεί το δικό της λεξιλόγιο εδώ και 30 χρόνια.