Φουντώνουν τις τελευταίες ώρες οι φήμες που θέλουν σήμερα το πρωί να πραγματοποιείται η πολυπόθητη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με βασικό θέμα τις κρίσεις στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Ωστόσο, ακόμα και αυτή την ώρα παραμένει άγνωστο αν η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί ή ακόμα μια φορά θα ακυρωθεί.
Φέτος, τις τελευταίες ημέρες και εν αναμονή της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, διαρροές φέρουν την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει ότι κατά νόμο αποστρατεία του Α/ΓΕΕΘΑ θα συμπαρασύρει σε αποστρατεία και τους άλλους τρεις αρχηγούς Γενικών Επιτελείων και μάλιστα με τους δύο εξ αυτών (Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ) να έχουν συμπληρώσει μόλις έναν χρόνο θητείας στα καθήκοντά τους, από τα δύο που είναι η διάρκεια του διορισμού τους. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα επικαλεστεί τον «σπουδαίο λόγο» της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 2292/1995 όπως μέχρι σήμερα έχει τροποποιηθεί.
Εάν όμως επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο και ως νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν επιλεγεί ένας εκ των τριών αρχηγών των Γενικών Επιτελείων αλλά κάποιος άλλος ανώτατος αξιωματικός, αυτό σημαίνει ότι ούτε ένας από τους ανώτατους αξιωματικούς που πέρυσι επέλεξε η κυβέρνηση ως αρχηγούς δεν κρίθηκε ικανός φέτος για να τοποθετηθεί στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση η επιλογή συνιστά παραδοχή λάθους στις περσινές κρίσεις.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιανουάριο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανανέωσε τη θητεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) κατ’ ένα έτος, όπως προβλέπει ο νόμος, διατήρησε στη θέση του τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και τοποθέτησε νέους αρχηγούς στα Γενικά Επιτελεία Στρατού (ΓΕΣ) και Ναυτικού (ΓΕΝ), καθώς οι προκάτοχοί τους είχαν ολοκληρώσει τριετή θητεία στα καθήκοντά τους.
*φωτο αρχείου