Είναι γνωστή η τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν η πραγματικότητα τη συναντά, τότε να επιχειρεί με επικοινωνιακή διαχείριση να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αυτό συμβαίνει από χθες, με ένα θέμα όμως που ενδέχεται να φέρει σε μειονεκτική θέση την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.
Με συνοπτικές διαδικασίες και αφού πρώτα ανάγκασε την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί το παζάρι που έκανε με ΗΠΑ και Ρωσία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και πήρε από τις ΗΠΑ αυτό που ζητούσε, την αγορά των αεροσκαφών F-16. Την Τετάρτη η κυβέρνηση Μπάιντεν έσπευσε να στείλει επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ζητώντας να εγκρίνουν την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού αναβάθμισης, συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από εκείνη την στιγμή και μετά στην Ελλάδα άρχισε η προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, γιατί έγινε φανερό ότι η Τουρκία πέτυχε τους στόχους της, ενώ η Ελλάδα, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την αγορά των αεροσκαφών F-35, βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Μετά μάλιστα τις δηλώσεις Ερντογάν, που δήλωσε χθες «το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποστολής των F-16 στην Τουρκία, καθώς και όλη τη διαδικασία επισκευής και συντήρησης», δηλαδή άμεσα, γίνεται κατανοητό γιατί πλημμύρισε το διαδίκτυο από την είδηση ότι «η Αθήνα αναμένει ακόμη και σήμερα απάντηση στην επιστολή της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία αποδοχής, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση F-35 και άλλων οπλικών συστημάτων».
Η είδηση «έπαιξε» παντού ίδια κι απαράλλαχτη και μάλιστα με τίτλους ότι η Αθήνα περιμένει «εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ, με τα F-35 και άλλα όπλα» από τις ΗΠΑ, ως αντιστάθμισμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι η Τουρκία, όσο κι αν επιχειρήσει η ελληνική πλευρά να πείσει για την υπεροπλία της χώρας μας έναντι της Αγκυρας, θα πάρει τα αεροσκάφη που της έχουν υποσχεθεί οι Αμερικανοί πολύ πιο σύντομα από τη στιγμή που θα προμηθευτούμε εμείς τα F-35. Ακόμη κι αν τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα, το πρώτο αεροσκάφος δεν αναμένεται πριν από το 2028. Η εξέλιξη του προγράμματος των F-35 προβλέπει την παράδοση του τελευταίου αεροσκάφους το 2033. Μέχρι τότε τα τουρκικά αεροσκάφη θα έχουν εκτελέσει πολλές ώρες πτήσεων, χωρίς τον φόβο των ελληνικών αεροσκαφών 5ης γενιάς.
Ακόμη ένα σημείο που δεν έτυχε μεγάλης δημοσιότητας είναι ότι η Τουρκία θα πάρει τα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και θα κρατήσει και τους S-400 σε χρήση.
Ερντογάν: Πήραμε υπόσχεση για την πώληση των μαχητικών
Επανήλθε χθες ο «σουλτάνος» στο καυτό για την Αγκυρα ζήτημα της προμήθειας της Τουρκίας με τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνησή του έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Πλέον, λοιπόν, είναι «η σειρά των Αμερικανών».
«Η Τουρκία αναμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για την αγορά των μαχητικών F-16», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και παραδέχτηκε ότι υπήρξε σχετική υπόσχεση από την αμερικανική πλευρά. Συγκεκριμένα, κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «το Kοινοβούλιό μας, μετά την υπόσχεση που μας δόθηκε, ψήφισε, δόξα τω Θεώ με συντριπτική πλειοψηφία».
Συνέχισε λέγοντας πως «μου ήρθε χθες (σ.σ.: ο νόμος για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ). Το υπέγραψα και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ. Την προηγούμενη ημέρα, ο Μπάιντεν έστειλε γραπτή εντολή -τρόπον τινά- τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στο άλλο Κοινοβούλιο (sic), εκφράζοντας το αίτημά του να προχωρήσουν τα Κοινοβούλιά τους το συντομότερο δυνατόν».
«Περιμένουμε» είπε ο κ. Ερντογάν «ότι το αποτέλεσμα που θα προκύψει από εκεί το συντομότερο δυνατόν θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποστολής των F-16 στην Τουρκία, καθώς και όλη τη διαδικασία επισκευής και συντήρησης». «Αυτό περιμένουμε» επανέλαβε, τονίζοντας ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μου παρακολουθεί στενά το θέμα». Σημείωσε ακόμη ότι «τόσο ο Καναδάς όσο και η Σουηδία έχουν δηλώσει ότι αυτό το βήμα ήταν πολύ θετικό όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας και αποτελεί πηγή ισχύος για το ΝΑΤΟ».
Χθες, πάντως, και με φόντο αυτές τις εξελίξεις, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως περιμένει ότι και το ουγγρικό Κοινοβούλιο με εντολή του Βίκτορ Ορμπαν θα επικυρώσει την προσχώρηση της Σουηδίας μόλις συγκληθεί ξανά, στα τέλη Φεβρουαρίου, απομακρύνοντας έτσι οριστικά το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.