Σε κάποιο άλλο, παράλληλο σύμπαν, πρέπει να ζει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, που όχι μόνο επιμένει στην ελληνοτουρκική φιλία, αλλά εμφανίζεται και σίγουρος πως η Τουρκία «δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Ελλάδας»!
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, μίλησε για ιστορική στρατηγική σχέση που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση για ταυτόχρονη αγορά των F-35 από την Ελλάδα και των F-16 από την Τουρκία.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή την πιο δυνατή στρατηγική συμμαχία που μπορεί να υπάρχει. Δεν πανηγυρίζουμε. Με σοβαρότητα, ευθύνη και λογοδοσία, προσπαθούμε πάντα το καλύτερο για το εθνικό συμφέρον», και επισήμανε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ισχυρό διπλωματικό περιβάλλον.
Για τα τουρκικά F-16, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε αμερικανικά δημοσιεύματα για μυστικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο για απαγόρευση χρήσης των πολεμικών αεροσκαφών κατά της Ελλάδας: «Επειδή η σχέση αυτή είναι ”δυναμική” και βρίσκεται σε εξέλιξη, δεσμεύομαι να μην αποκαλύψω λεπτομέρειες. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα τουρκικά F-16 που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Είναι όμως μία διαδικασία σε φάση προσαρμογής. Με την παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα με τον προσήκοντα τρόπο».
Για το «άνοιγμα» της υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, προς την Τουρκία με την πρόταση «αν η Τουρκία λύσει το θέμα με τους S-400, τότε θα τη δεχόμασταν στην οικογένεια των F-35», ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε: «Δεν είμαστε επαμφοτερίζοντες, είμαστε προσανατολισμένοι με το διεθνές δίκαιο. Εμείς πράττουμε με συνέπεια το να διασφαλίζουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα όταν τίθεται ζήτημα τέτοιων προμηθειών. Είναι σαφής και ο πρωθυπουργός: δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα εξοπλιστικά των ΗΠΑ. Εκείνο που μπορούμε να καθορίσουμε είναι ότι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας».
Για τα όσα κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση απάντησε: «Μακάρι ως δεδομένοι σύμμαχοι να παίρνουμε όσα πήραμε. Ανατρέξτε στο 2019. Πού ήταν η Ελλάδα και πού ήταν οι άλλες χώρες; Τότε, μετά από μια 10ετία απραξίας ξεκινήσαμε να ζητάμε τα F-16 και σήμερα που είμαστε: σε ένα μικρό κλαμπ που μετέχει στα F-35 και παίρνουμε δωρεάν τόσους εξοπλισμούς που ισχυροποιούν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο λόγος της Ελλάδας μετράει γιατί είναι υπεύθυνος και στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο».
Βεβαίως επέμεινε στη γνωστή θέση για την ελληνοτουρκική φιλία δηλώνοντας ότι «υπάρχει ιστορική ευκαιρία να επιχειρήσουμε να ζήσουμε με την Τουρκία με σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν λέω ότι σίγουρα θα το πετύχουμε, αλλά πρέπει να εξαντλήσουμε την δυνατότητα αυτή».
Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ηγέτη πολύ μεγάλης διεθνούς ακτινοβολίας», σχολιάζοντας την πιθανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. «Ο πρωθυπουργός είναι ηγέτης πολύ μεγάλης διεθνούς ακτινοβολίας και θα λάβει στο μέλλον προσκλήσεις πολλές. Όταν ξεκίνησα την θητεία μου στο ΥΠΕΞ δεν είχα καταλάβει κι εγώ πόσο σημαντικό κεφάλαιο διπλωματικά για την χώρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπάρχει πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρεθεί στον Λευκό Οίκο και τον Μάρτιο, έχει μια σειρά από διεθνή ταξίδια, θα εξαρτηθεί και από το δικό του πρόγραμμα».