Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η στάση ευρωβουλευτών της αντιπολίτευσης στην ψηφορορία την Τετάρτη στην Ολομέλεια για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Το ψήφισμα, το οποίο πέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο με 330 υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, συνιστά καταδίκη για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις πρακτικές του ίδιου του πρωθυπουργού.
Απορίας άξιον γιατί απουσίαζε από την ψηφοφορία ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέλιος Κούλογλου, ορκισμένος πολέμιος των μεθοδεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απών και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού.
Κατά ψήφισε ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μανώλης Φράγκος, διευκρινίζοντας με Δελτίο Τύπου ότι συμφωνεί σε γενικές γραμμές με το ψήφισμα, δεν αποδέχεται, ωστόσο, τον όρο «μειονότητες» ως «εθνικά επικίνδυνο». Επιπλέον, απαράδεκτο για το κόμμα του είναι και το γεγονός ότι περικόπτει κονδύλια από την Ελλάδα.
«Στην Ελλάδα υπάρχει μία και μόνη μειονότητα και αυτή είναι θρησκευτική. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός υποκρύπτει δόλο και εξυπηρετεί συμφέροντα που επιβουλεύονται την εθνική ασφάλεια και εθνική ακεραιότητα» υπερτονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.
Και καταλήγει: «Τέλος, η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται ποτέ να προσυπογράψει ψήφισμα το οποίο συμπεριλαμβάνει οποιασδήποτε μορφής μείωση της ευρωπαΐκής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Όποιοι επιθυμούν κάτι τέτοιο, δεν πλήττουν την κυβέρνηση, αλλά τον ελληνικό λαό».
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος δήλωσαν «παρών» υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα «ξεπλένει την κυβέρνηση της ΝΔ» και οι επισημάνσεις «γίνονται από τη σκοπιά των δήθεν “αξιών” της ΕΕ».
Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε και η Εύα Καϊλή, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αλληθορίζουσα, ως φαίνεται, προς την Νέα Δημοκρατία.
Τέλος, απών από την ψηφοφορία ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις του με το Μαξίμου.