Τελικά, απομείναμε με τη φωτογραφία. Εκείνη της «ιστορικής ομιλίας Μητσοτάκη», που τηλεπωλούσαν αφειδώς τα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης στον ελληνικό λαό – από τη μία για να «χτίσουν» το αφήγημα του «μεγάλου κυβερνήτη» κι από την άλλη για να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον της κοινωνίας, που καθημερινά καλείται να αναμετρηθεί με σειρά ζητημάτων που την πλήττουν.
Ποιο ήταν το «διακύβευμα»; Η Ελλάδα προμηθεύεται τα υπερσύγχρονα F-35, ενισχύεται «χάρη στις κινήσεις Μητσοτάκη» έναντι της Τουρκίας, την ώρα που υπήρχαν διαβεβαιώσεις πως η Αγκυρα «δεν πρόκειται να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16». Κι όλα πήγαν σύμφωνα με το επικοινωνιακό -και σε αυτή την περίπτωση- σχέδιο της κυβέρνησης του… 41%.
Μέχρι που εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ και τα… κατέστρεψε όλα! Ο λόγος; Αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης των αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Η προθεσμία 15 ημερών για την υποβολή ενστάσεων στο επίσημο αίτημα της κυβέρνησης για την πώληση στην Τουρκία 40 νέων μαχητικών και κιτ αναβαθμίσεων και εξοπλισμού για 79 αεροσκάφη του υφιστάμενου τουρκικού στόλου F-16 έληξε τελικά – και, μάλιστα, όπως φαίνεται, χωρίς εμπόδια.
«Η απόφαση του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα να εγκρίνει την απόκτηση 40 νέων και 79 αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Ο στόλος των F-16 της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την ισχύ του ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας τη μελλοντική διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων» ανέφερε χαρακτηριστικά σε μήνυμά του ο Αμερικανός διπλωμάτης, το οποίο βέβαια «σπίναραν» για τους δικούς τους λόγους στο εσωτερικό της χώρας τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αλλωστε κι εκεί ο μιντιακός μηχανισμός, που σπεύδει κάθε φορά να στηρίξει τον «σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι καλοστημένος, μια και η διατήρηση της ηγεμονίας του αποτελεί πρόταγμα.
«Σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, η έγκριση από το Κογκρέσο για την πώληση 23 F-16 αξίας 23 δισ. δολαρίων στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό βήμα» ήταν ο τίτλος του Anadolu, την ώρα που η φιλοκυβερνητική, φιλοερντογανική «Hurriyet» έγραφε χαρακτηριστικά πως «η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα εμπόδιο που θα σταματούσε την πώληση». Ταυτόχρονα και η «Yeni Safak» σημείωνε πανηγυρίζοντας πως «η περίοδος ελέγχου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία έληξε».
Ο Γεραπετρίτης πετάει χαρταετό (και στις ΗΠΑ) για τις τουρκικές προκλήσεις
Λέξη δεν βρήκε να πει ο Γιώργος Γεραπετρίτης για την τουρκική παραβατικότητα, η οποία δεν έχει παύσει, κατά το μπαράζ επαφών του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου βρίσκεται προκειμένου να εγκαινιάσει τον 5ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλαδας – ΗΠΑ.
Η στάση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και όσα επέλεξε να μην πει κατά την ήδη τετραήμερη παραμονή του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού προκαλούν μείζονα ερωτήματα, καθώς καταπώς φαίνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμμένει στη φιλοτουρκική πολιτική. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, και στο κατά πόσο θα θίξει το Κυπριακό και συνολικώς το ελληνοτουρκικό ζήτημα.
Σημειωτέον πως το ταξίδι στις ΗΠΑ δεν σταματά εδώ, καθώς αύριο ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα «Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής ανασφάλειας στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Μάλιστα, στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των μονίμων αντιπροσωπειών των κρατών-μελών της Κοινότητας της Καραϊβικής και γεύμα εργασίας με τους μόνιμους αντιπροσώπους των Μικρών, Νησιωτικών, Αναπτυσσόμενων Κρατών του Ειρηνικού, στους οποίους θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, Αθήνα και Ουάσινγκτον επιτάχυναν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, κηρύσσοντας την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου υπεγράφη η πράξη προσχώρησης της χώρας μας στις Συμφωνίες Διαστημικής Συνεργασίας «Artemis».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, «μέσω του στρατηγικού μας διαλόγου μπορούμε να ορίσουμε ένα όραμα και να ενισχύσουμε πολιτικές που βασίζονται σε κοινές αξίες, και είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα υπογράφουμε τις Συμφωνίες “Artemis”, που θα μας επιτρέψουν να είμαστε μαζί και να συνυπάρχουμε και στο διάστημα». Οι Διαστημικές Συμφωνίες «Αρτεμις», τις οποίες διαφημίζει η κυβέρνηση, είναι ένα πρόγραμμα για επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις για την εξερεύνηση της Σελήνης. Στόχος είναι η προσεδάφιση στον σεληνιακό νότιο πόλο εντός του 2024.
Η «Artemis» αποτελεί πολυεθνική συνεργασία, με τη συμμετοχή άλλων 34 κρατών, υπό την αιγίδα της NASA. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο, υποστηρίζοντας πως η «Artemis» θα είναι ισχυρότερη με τη χώρα μας, η οποία, όπως είπε, έχει ηγετικό ρόλο στη χρήση μικρών δορυφόρων για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.
Με ανακοίνωσή του, μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν απαραίτητο εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, που υπερασπίζεται τη νοτιοανατολική πλευρά του οργανισμού».