Με μόλις τους 75 από τους 158 βουλευτές του μιλά αυτή την ώρα στην Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Όπως φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετρά ήδη απώλειες για το νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει σεισμό στο πολιτικό σκηνικό και διχασμό στην ελληνική κοινωνία.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει με περίπου 180 ψήφους, την ώρα που εκτιμάται ότι τουλάχιστον 40 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμοι είτε να καταψηφίσουν είτε να επιλέξουν αποχή.
«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει θα κάνει… καλύτερη τη ζωή κάποιων των ανθρώπων.
«Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να δίνουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο», συνέχισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
«Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια», επισήμανε σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν. «Γι’αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα», επισήμανε.
Μάλιστα ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι ο γάμος των ομόφυλων είναι χρήσιμη και αναγκαία μεταρρύθμιση: «Πρώτον επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια», σημειώνοντας πως δεν αλλάζει το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ούτε υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2.
Ανέφερε ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας της θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται. «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή , ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία», συμπλήρωσε.