Την ώρα που, σε καθημερινή βάση, δεκάδες περιστατικά πιστοποιούν την προβληματική -έως και επικίνδυνη για την υγεία πολιτών και εργαζομένων- κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να προχωρά σε κινήσεις που αφορούν σε εξυπηρέτηση πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό κέρδος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 4/3, ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα -επί πληρωμή- απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υπουργός δήλωσε: «Είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό που γίνεται στη θητεία μου. Από το 1992, που το συζητάμε, επιτέλους τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα». Όπως ανέφερε σχετικά, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας και Οικονομικών εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση, ώστε τα επόμενα 24ωρα να πάρει ΦΕΚ.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει νοσοκομείο ή κλινική με λιγότερη αναμονή ακόμα και μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο. Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη , βαριά, εξαιρετικά βαριά), με το κόστος για τον πολίτη να κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης. Όσον αφορά στην αμοιβή του ιατρικού προσωπικού, αυτή θα μοιράζεται σε χειρουργό 1 και 2, αναισθησιολόγο, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που συμμετέχει στην επέμβαση.
Όσα περιστατικά είναι στη λίστα παραπάνω από τέσσερις μήνες, θα χειρουργούνται χωρίς επιβάρυνση στα απογευματινά. Σε «μεγάλη» επέμβαση, όπως η χολοκυστεκτομή, η αμοιβή για τον χειρουργό θα είναι στα 500 ευρώ και για τον αναισθησιολόγο στα 350 ευρώ. Για επέμβαση στο γόνατο, που θεωρείται «βαριά» επέμβαση, ο χειρουργός θα παίρνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 400 ευρώ.
Να αναφερθεί πως, όσον αφορά στις 50.000 δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να αρχίσουν μέσα στον Απρίλιο.