Πέντε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας έχουν κατατεθεί κατά του νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Τις ενστάσεις κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη ύστερα και από την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που δεν παίρνει θέση ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό και παραπέμπει σε αποφάσεις του ΣτΕ που θα ληφθούν ύστερα από προσφυγή.
Η συγκεκριμένη έκθεση συνιστά την απόλυτη δικαίωση του newsbreak.gr, το οποίο είχε αποκαλύψει την νομολογία του ΣτΕ πριν από λίγους μήνες, που ξεκαθαρίζει ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την λειτουργία ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, τα οποία δεν είναι δημόσια και ελληνικά! Η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, κρατά διακριτές αποστάσεις από τις επιλογές της κυβέρνησης, ακριβώς επειδή ενημερώθηκε για την συγκεκριμένη νομολογία!
Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας:
-επί της αρχής και επί του συνόλου των άρθρων του Μέρους Δ΄ του νομοσχεδίου (άρθρα 130 έως 155), για το λόγο ότι τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) που οι διατάξεις αυτές θεσπίζουν και ρυθμίζουν είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (και όχι Δημοσίου Δικαίου), κατά παράβαση του άρθρου 16 παρ. 5 του Συντάγματος και επιπροσθέτως:
-των άρθρων 135 και 152 του νομοσχεδίου, για το λόγο ότι δεν διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των Ν.Π.Π.Ε., κατά παράβαση ομοίως του άρθρου 16 παρ. 5 του Συντάγματος,
-του άρθρου 147 του νομοσχεδίου, για το λόγο ότι προβλέπει διαφορετικούς όρους πρόσβασης φοιτητών στα Ν.Π.Π.Ε. έναντι των δημόσιων πανεπιστημίων, κατά παράβαση του δικαιώματος ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση που απορρέει από το συνδυασμό περισσότερο διατάξεων του άρθρου 16 του Συντάγματος, καθώς και
-του άρθρου 151 του νομοσχεδίου, για το λόγο ότι δεν περιέχει εγγυήσεις υπέρ των καθηγητών των Ν.Π.Π.Ε., κατά παράβαση του άρθρου 16 παρ. 6 του Συντάγματος.