Υπέρ της διαγραφής φοιτητών που προχωρούν σε «έκνομες πράξεις εντός των πανεπιστημίων» τάχθηκε και χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ χαρακτήρισε τη διαγραφή μια πράξη «προφανή».
«Θα το πω όπως το αισθάνομαι: Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές που προβαίνουν κατ’ επανάληψη σε τέτοιες έκνομες πράξεις και τα πανεπιστήμια να μην προχωρούν στην προφανή πράξη της διαγραφής τους. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπήρχε η ανοχή που επιδεικνύεται ορισμένες φορές για τέτοιου είδους φαινόμενα» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και ζήτησε τη συνεργασία των πρυτανικών Αρχών, οι οποίες όπως είπε «πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων»!
«Καμιά ανοχή»
«Οι παράνομες πράξεις δεν θα γίνουν ανεκτές, η κυβέρνηση και η Αστυνομία θα είναι στην πρώτη γραμμή για να αποδοθούν τα πανεπιστήμια στους φοιτητές και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί, ώστε να παραμείνουν εστίες γνώσης και να μη γίνουν χώρος στείρων συγκρούσεων» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των πρυτανικών Αρχών. Θα το πω όπως το αισθάνομαι: Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις και να μην προχωράει η διαγραφή τους».
Ομως, όσο κι αν η παραπάνω θέση του είναι προφανής και δικαιολογημένη, άλλο τόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι όσα είπε για την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά ότι στο θέμα αυτό εμπαίζει τον ελληνικό λαό με ανέξοδες υποσχέσεις, καθώς έχει χάσει κάθε έλεγχο της κατάστασης. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει -και ενώ οι τιμές πραγματοποιούν προς τα πάνω το ένα ρεκόρ μετά το άλλο- πως «οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει δείχνουν κάποια πρώτα αποτελέσματα, χωρίς σε καμιά περίπτωση να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι και να πούμε ότι σταματούμε την προσπάθειά μας».
Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός: «Οι παρεμβάσεις που έγιναν από το ΥΠΑΝ έχουν οδηγήσει σε αισθητές μειώσεις σε μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα. Συμπεριλαμβάνω σε αυτά το βρεφικό γάλα, όπου πια οι μειώσεις ξεπερνούν το 15%». Συνέχισε δε λέγοντας: «Οι έλεγχοι για τη σωστή λειτουργία της αγοράς συνεχίζονται αμείωτοι… Και το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι σαφές: Δεν πρόκειται να δεχθούμε φαινόμενα πάνω σε ένα ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, γι’ αυτό και τα πρόστιμα που έχουν μπει είναι σημαντικά».
Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδειξε να συμφωνεί με την άποψη του πρωθυπουργού για τα πανεπιστήμια. «Ενα από τα μεγάλα στοιχήματα της δημοκρατίας είναι η καθολική απόλαυση των δικαιωμάτων από όλους όμως. Και πράγματι πρέπει να γίνονται πολλές φορές σταθμίσεις στο κατά πόσο η απόλαυση δικαιωμάτων από μια μερίδα συμπολιτών μας οδηγεί σε παραβίαση των δικαιωμάτων για τους υπόλοιπους. Και εκεί νομίζω ότι είναι οι δύσκολες σταθμίσεις που πρέπει να κάνουν όλα τα αρμόδια όργανα και η Πολιτεία τελικά να εφαρμόζει τη νομιμότητα» είπε.