Την τελευταία του πνοή, μόνος στο σπίτι του στη Γλυφάδα και σε ηλικία 73 ετών, άφησε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης, που υπηρέτησε με σθένος μέχρι το τέλος της ζωής του το αποκαλούμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» και συγκρούστηκε με το καθεστώς του… εκσυγχρονιστή Κώστα Σημίτη.
Γνωστός ως «Ιταλός», μέλος του ΠΑΚ επί χούντας, συνέβαλε στη συγγραφή της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ που παρουσιάστηκε στις 3 Σεπτέμβρη του 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1977.
Γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη το 1951, σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.
Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 1999 μετά από σοβαρές πολιτικές διαφωνίες που είχε με την πορεία του κόμματος επί Σημίτη. Ίδρυσε την «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση», με την οποία μετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και στις ευρωεκλογές του 2004.
Οι θέσεις του πάντα πατριωτικές και μάλιστα το 1988 στην εισήγησή του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο πρότεινε τη δημιουργία πόλης στα παράλια της Θράκης με την ονομασία Ρωμανία και να ονομαστεί η περιφέρεια Θράκη – Ρωμανία. Το 1997, 204 βουλευτές κατέθεσαν πρόταση στο κοινοβούλιο για τη δημιουργία της, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Δική του ήταν η πρόταση, που υιοθετήθηκε το 1994 από το Κοινοβούλιο, για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Ιστορική έχει μείνει η ομιλία του στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996, όταν αναφέρθηκε στην αυξημένη πιθανότητα οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα που μάλιστα την τοποθετούσε το 2004 ή το 2010!
Ένα λάθος στην διατύπωση. Συγκρούστηκε όχι με το εκσυγχρονιστικό, αλλά με το αναχρονιστικό καθεστώς του Κώστα Σημίτη, (Ααρών Αβουρή).
Το οποίο κυβερνά ακόμη