Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας επιδόθηκε νωρίτερα ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος αποφάσισε να εμφανιστεί σε ένα «ασφαλές» τηλεοπτικό πλατό και να προχωρήσει για άλλη μια φορά σε μια δήθεν επίκληση στο συναίσθημα, καθότι είναι γνωστή η αναισθησία που τόν καθορίζει από τον τρόπο που διαχειρίστηκε την τραγωδία των Τεμπών.
Αμετανόητος, χωρίς καμία ενσυναίσθηση, έναν χρόνο μετά την αιματοχυσία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, και λίγο μετά την αδιανόητη ομιλία του στη Βουλή, προκαλεί και πάλι την έντονη αντίδραση όλων. «Φέρτε μου ένα χαρτί που να λέει ότι θα γινόταν τέτοιο δυστύχημα. Δεν υπάρχει τέτοιο χαρτί στο γραφείο μου» είπε μεταξύ άλλων και εξόργισε όσους τόν άκουγαν, ενώ επιδόθηκε σε μία σειρά από ψέμματα ισχυριζόμενος ότι «δεν ήταν εύκολο το να κατέβει ξανά υποψήφιος», αν και το έκανε!
«Έχω πολιτική ευθύνη και για αυτό παραιτήθηκα και αμέσως και δεν το λέω για να διώξω από πάνω μου οποιαδήποτε άλλη ευθύνη. Είναι κάτι που έκανε εκείνο το βράδυ συνειδητά. Δεν ξέραμε εκείνη τη στιγμή αν γίνανε λάθη, ποιοι ήταν οι λόγοι (του δυστυχήματος)», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος μπορεί να παραιτήθηκε το μοιραίο βράδυ, ωστόσο έβαλε ξανά υποψηφιότητα στις εκλογές του Ιουνίου.
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών απέδειξε πως καταφέρνει εδώ και μήνες να παίζει «θέατρο», καθώς και σήμερα υιοθέτησε μία «σπασμένη» φωνή για να δείξει πόσο δήθεν στεναχωρημένος είναι με τους νεκρούς στα Τέμπη. «Εγώ παραιτήθηκα από υπουργός, έκανα έναν πολύ δύσκολο προεκλογικό αγώνα, διότι είχα ένα τεράστιο βάρος και αποφάσισα να πάω στους ψηφοφόρους, στους συμπολίτες μου και αυτοί τελικά να βγάλουν την ετυμηγορία. Είμαστε σε μια Δημοκρατία και οι πολίτες αποφασίζουν. Δεν δέχομαι να λοιδορούνται οι ψηφοφόροι» και πρόσθεσε πως: «Στο τέλος ο στόχος όλων είναι ο πρωθυπουργός».
«Σκύβω με τον απόλυτο σεβασμό πάνω στα θύματα»
Ατέλειωτη υποκρισία, ατέλειωτα ψέμματα και στο τέλος ένα δήθεν συναίσθημα. «Αμέσως μετά από αυτό το τραγικό γεγονός τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ βρεθήκαμε στον τόπο του δυστυχήματος και εγώ έδωσα αμέσως την παραίτησή μου. Σκύβω με τον απόλυτο σεβασμό πάνω στα θύματα και στους ανθρώπους που ήταν εκεί και πόσο μάλλον στους συγγενείς τους». Παράλληλα ανέφερε ότι «η παράταξη είναι μια παράταξη η οποία ποτέ δεν ξεπέρασε τα εσκεμμένα. Λάθη κάναμε πολλά. Απόλυτος σεβασμός σημαίνει συνειδητή αποχή από το να εκμεταλλευόμαστε τον ανθρώπινο πόνο», ενώ σε άλλο σημείο, αναπαρήγαγε το αφήγημα της κυβέρνησης περί «εργαλειοποιήσης του πόνου» των συγγενών από την αντιπολίτευση. «Αυτή η πολιτική εκμετάλλευση και η θεωρία συνωμοσίας πρέπει να τελειώσει. Όσο εγώ ήμουν υπουργός δεν είχε περιέλθει στην αντίληψή μου ότι γινόντουσαν αυτά τα πράγματα σε τέτοιους οργανισμούς. Ένας είναι αρμόδιος να το διαλευκάνει αυτό, η ελληνική δικαιοσύνη» συμπλήρωσε προκλητικά. Ταυτόχρονα, σε μία προσπάθεια να μετακυλήσει ευθύνες ανέφερε ότι το μοιραίο βράδυ είχε παραιτηθεί και δεν ήταν υπουργός. «Εγώ εκείνο το βράδυ είχα παραιτηθεί, δεν ήμουν υπουργός. Το βράδυ εκείνο δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει ποιος πήρε ή δεν πήρε τα ηχογραφημένα μηνύματα. Όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα βρίσκονται στις ανακριτές Αρχές. Θα τα ακούσουμε όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας» ανέφερε. «Με κατηγορούν για αντιφατικά πράγματα», επέμεινε ο κ. Καραμανλής, και ανέφερε ότι «η Ευρωπαία εισαγγελέας λέει ότι έπρεπε να την καταγγείλουμε. Εγώ έπρεπε ή να την τρέξω ή να τη διαλύσω. Έρχονται μετά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μου λένε ότι εμείς ευθυνόμαστε που δεν τελείωσε η σύμβαση».