Στα 830 ευρώ τον μήνα θα ανέρχεται από την 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Οπως τόνισε, η αύξηση αφορά 800.000 δικαιούχους, ενώ συμπαρασύρονται και μία σειρά από επιδόματα, με κυριότερο το τακτικό επίδομα ανεργίας, που αυξάνεται σε 509 ευρώ. Με την αύξηση ύψους 6,41% οι καθαρές αποδοχές διαμορφώνονται σε 705 ευρώ χωρίς επιδόματα και προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες).
Παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες στη διαδικασία της διαβούλευσης είχαν προτείνει σαφώς μικρότερη αύξηση, η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφασή της από τέσσερις κυρίως αιτίες: α) το κακό πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των χειρισμών της στο έγκλημα των Τεμπών, β) τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, γ) την τεράστια μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων (η χώρα μας είναι 26η στις 27 της Ε.Ε.), δ) την προεκλογική της δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το 2027, καθώς για να την τηρήσει θα πρέπει ο μισθός να αυξηθεί κατά 170 ευρώ σε τέσσερις ετήσιες δόσεις.
Με βάση την αύξηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο κατώτατος μισθός για πλήρη απασχόληση διαμορφώνεται σε 830 ευρώ μεικτά, ενώ το ημερομίσθιο στα 37,07 ευρώ και με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, με αυτόν αμείβονται 560.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Για όσους δικαιούνται προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας, οι μισθοί προσαυξάνονται κατά 10%-20%-30% ως εξής: για μία τριετία ο μεικτός μισθός διαμορφώνεται σε 913 ευρώ, για δύο τριετίες σε 996 ευρώ και για τρεις τριετίες σε 1.079 ευρώ.
Αυξημένο θα είναι και το δώρο Πάσχα που θα λάβουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς θα ανέλθει στα 406 ευρώ για όσους έχουν δουλέψει ολόκληρο το 4μηνο από 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2024.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έδειξε, δυστυχώς, να μην αντιλαμβάνεται την ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι θεώρησε, λανθασμένα, ως θετικό το γεγονός ότι μειώθηκε από το 27% το 2023 σε 22% το 2024 το ποσοστό όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Η ουσία είναι πως το 78% των εργαζομένων που έχουν αμοιβές μεγαλύτερες του κατώτατου, για άλλον έναν χρόνο δεν θα δουν καμία αύξηση στις αποδοχές τους, καθώς η κάλυψη από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας βρίσκεται μόλις στο 25%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 57%.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε επίσης ότι υπέγραψε απόφαση για την παράταση της έναρξης επιβολής προστίμων για την ψηφιακή κάρτα εργασίας στους κλάδους του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας για την 1η Ιουλίου του 2024. Την παράταση είχαν ζητήσει το τελευταίο διάστημα φορείς της αγοράς.
Τα επιδόματα που αυξάνονται
Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει 13 επιδόματα που υπολογίζονται βάσει αυτού. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι της αύξησης των επιδομάτων, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, είναι οι εξής:
- Τακτικό επίδομα ανεργίας: ωφελούμενοι 502.745.
- Βοηθήματα/επιδόματα που εξαρτώνται από την τακτική επιδότηση ανεργίας και το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, ειδικό εποχικό βοήθημα, επίδομα εργασίας): ωφελούμενοι 131.073
- Βοηθήματα μη μισθωτών (βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ ΜΜΕ, βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ,ΤΣΑΥ, ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ): ωφελούμενοι 3.061,
- Ειδική παροχή μητρότητας μισθωτών, ειδική παροχή μητρότητας μη μισθωτών, συμπληρωματική παροχή μητρότητας, επίδομα γονικής άδειας, ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, παροχή διαθεσιμότητας: ωφελούμενοι 71.142.
- Αποζημίωση μαθητών των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας: ωφελούμενοι 4.500.
- Επιδόμα ΕΚΕΚ ΑμεΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ωφελούμενοι 172.
- Πρακτική άσκηση ΙΕΚ ΔΥΠΑ: ωφελούμενοι 3.500.
- Καταβολή αποδοχών στους μαθητές – σπουδαστές – φοιτητές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής όπου φοιτούν (ν. 1346/1983): ωφελούμενοι 8.184.
- Προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας (προεργασία): ωφελούμενοι 23.812.
- Προγράμματα εργασιακής εμπειρίας: ωφελούμενοι 141.
- Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για πρακτική άσκηση σπουδαστών ΑΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ: ωφελούμενοι 2.330.
- Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: ωφελούμενοι 1.150.
- Προγράμματα νέων θέσεων εργασίας: ωφελούμενοι 14.669.
Ο Κυριάκος αδυνατεί να ελέγξει την ακρίβεια
Αδυνατώντας, πλέον, να ελέγξει την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε χθες την αύξηση του κατώτατου μισθού ως «ανάχωμα» στις ανατιμήσεις, λέγοντας ότι στόχος είναι μέχρι το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός 950 ευρώ.
«Στηρίζουμε το εισόδημα με μόνιμες αυξήσεις, στηρίζοντας κυρίως τους πιο αδύναμους» είπε και τόνισε πως η αύξηση του κατώτατου στα 830 ευρώ «δεν θίγει τις αντοχές της οικονομίας, στηρίζει το εισόδημα και δεν επιβαρύνει την παραγωγή». «Οι μισθοί αυξάνονται και η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό μετά από 15 χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η πορεία της οικονομίας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε πως, παρά τις δυσκολίες, «παραμένουμε απολύτως προσηλωμένοι στη μάχη της καθημερινότητας, με “αναχώματα” στις ανατιμήσεις». Εκτός από την αύξηση στον μισθό, είπε πως έχουν πέσει οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης διαφάνειας «που επιβάλαμε στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και του περισσότερου ανταγωνισμού», ενώ έγιναν σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα, σε πολλά προϊόντα ευρείας χρήσης. «Αυτή είναι μία μάχη η οποία είναι συνεχιζόμενη, έως ότου φτάσουμε πια σε ένα σημείο μόνιμης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού» είπε.
Ναι μεν αλλά από τους φορείς της αγοράς
Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν οι φορείς της αγοράς τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ολοι τη χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη, επισημαίνουν όμως ότι θα πρέπει να συνδυαστεί με παρεμβάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, «η νέα αύξηση έρχεται χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν σε επιπλέον βάρη. Η οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου θα έπρεπε να συνοδευτεί από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Ιωάννης Μασούτης, επισημαίνοντας πως η αύξηση πρέπει να συνοδευτεί με ταυτόχρονες παροχές προς τις επιχειρήσεις, με ελάφρυνση των εργοδοτικών εισφορών και κίνητρα για διατήρηση και πρόσθεση νέων θέσεων εργασίας.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου υπογραμμίζει ότι η θετική αυτή κίνηση χρειάζεται να συνδυαστεί με περισσότερα βήματα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, αλλά και συνέχιση των παρεμβάσεων για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.
Την άποψη ότι η νέα αύξηση κατώτατου μισθού θα έπρεπε να έχει σχεδιαστεί με καταλληλότερο τρόπο για την εθνική οικονομία, με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να ωφεληθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επαγγελματίες, διατυπώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, εξηγώντας ότι αυξάνεται κατά 62,90 ευρώ η μηνιαία επιβάρυνση των επιχειρήσεων για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ Βασίλης Κορκίδης υποστηρίζει ότι οι ισορροπημένες αυξήσεις μισθών θα συνεχίσουν να προσφέρουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσει και μια αντίστοιχη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης τονίζει ότι αν η αύξηση αυτή δεν συνδυαστεί τουλάχιστον με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους «θα πλήξουμε άμεσα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και, δυστυχώς, θα αναγκαστούμε, όπως συνέβη και στο παρελθόν, να πάρουμε πίσω την αύξηση με πολλαπλάσιο κόστος».
ΓΣΕΕ: Καλεί στην απεργία της 17ης Απριλίου
Την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ζητεί η ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζοντας αναντίστοιχο των αναγκών τον κατώτατο μισθό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και καλώντας στη γενική απεργία που έχει προκηρύξει για τις 17 Απριλίου.
Η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση τονίζει ότι «την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της φτώχειας, συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, η κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων. Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Εμείς δεν ζητάμε ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».