Και ενώ στη χώρα μας έχουν συμβεί -και εξακολουθούν να συμβαίνουν- απίστευτες τραγωδίες, από το έγκλημα των Τεμπών, τη δολοφονία μίας νέας γυναίκας στους Αγίους Αναργύρους -που εν ολίγοις επέτρεψαν οι Αρχές-, ατέλειωτα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και bullying στα σχολεία, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μία… «αυτοκρατορική» τηλεοπτική εμφάνιση ώστε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη!
«Έγιναν όλα λάθος στους Αγίους Αναργύρους, αλλά η ΕΛΑΣ κάνει σωστή διαχείριση»!
Περήφανος, καμαρωτός, με αίσθημα αυτοαποθέωσης και ένα χαμόγελο διάπλατο, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη και της Μαρίας Αναστασοπούλου στο Αντέννα, με σκοπό να «προσφέρει» στους τηλεθεατές στιγμές αποποίησης ευθυνών. Αφενός, επέλεξε να «καλύψει» με κάθε τρόπο Χρυσοχοΐδη και Καραμανλή τόσο για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους όσο και για το έγκλημα των Τεμπών. Αφετέρου, αυτοαποθεώθηκε για την οικονομία παρά τα στοιχεία που δείχνουν αποτυχία της κυβερνητικής διαχείρισης, ενώ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί τα κατασταλτικά μέτρα για το bullying στα σχολεία.
Ο κύριος Μητσοτάκης το μόνο που φρόντισε με στόμφο να επισημαίνει και να επαναλαμβάνει μονότονα ήταν, το αίσθημα εμπιστοσύνης που έχει η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος στην Ελληνική Αστυνομία, και για το ότι μπορεί να διαχειριστεί δύσκολα περιστατικά. Μιλώντας για την άγρια δολοφονία της Κυριακής επανέλαβε τα όσα είχε υποστηρίξει και κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ., ότι δηλαδή υπάρχει κουλτούρα «ωχαδερφισμού» στην Αστυνομία και το ελληνικό Δημόσιο για να συμπληρώσει ότι τα περιπολικά «πρέπει να είναι και ταξί και ασθενοφόρο και πυροσβεστικά».
Παραδέχθηκε μεν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για «αλλαγή κουλτούρας» στην ΕΛ.ΑΣ, όμως κάλυψε ξεκάθαρα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη «γιατί αν κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος η ευθύνη φτάνει στην κορυφή θα είχαμε παραιτήσεις κάθε βδομάδα». Αναφορικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως είναι «ένας υπουργός που πραγματικά κατέχει το αντικείμενο και κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην ΕΛΑΣ. Όχι, δεν θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συμβάν».
Για το έγκλημα των Τεμπών και τη διάχυτη πεποίθηση της κοινωνίας περί προσπάθειας συγκάλυψης των ευθυνών από πλευράς της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε θιγμένος. «Στο ερώτημα να συγκαλύψουμε τι δεν παίρνουμε απάντηση» είπε. «Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο; Θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας.
Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε» είπε. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρχε συγκάλυψη»επανέλαβε, λέγοντας για άλλη μια φορά πως «στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης». «Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι δυστυχώς – παρότι προσπαθήσαμε – δεν προφτάσαμε να έχουμε έτοιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας της τηλεδιοίκησης» ισχυρίστηκε. «Να αφήσουμε δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Δικιά μας δουλειά να εξασφαλίσουμε ότι τρένα μας είναι ασφαλή» είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις αποκαλύψεις του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ για τη «μονταζιέρα» στις συνομιλίες. «Δεν γνωρίζω»ήταν η μόνη του απάντηση για το ποιος και γιατί έκανε μοντάζ στο ηχητικό υλικό. «Πιθανώς το υλικό με τις συνομιλίες να είναι μονταρισμένο. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το υλικό έφτασε ακέραιο στη δικαιοσύνη. Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη» υποστήριξε, λέγοντας πως όλο αυτό «είναι βαθιά προσβλητικό για μένα και για τους ανθρώπους που χειρίστηκαν» το θέμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι δεν υπήρξε μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας. «Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να πάει ο γερανός να σηκώσει τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας;» είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση ήταν επιχειρησιακή και πάρθηκε στο πεδίο.
Μάλιστα, χαρακτήρισε θεωρίες συνωμοσίας όλα όσα αποκαλύπτονται ύστερα από τον αγώνα των συγγενών των 57 θυμάτων, αναγνωρίζοντας ως μόνο λάθος της κυβέρνησης ότι δεν τις διέψευσε πειστικά. «Είναι πάρα πολύ δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με συστηματικότητα και εμείς να καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είναι ανυπόστατες. Να έρθει δικαιοσύνη να διαψεύσει αυτά που γνωρίζω ότι είναι αναληθή» είπε.