Για το φλέγον ζήτημα των τουρκικών διεκδικήσεων μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
«Η «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρη, καταπατά το διεθνές δίκαιο και δεν έχει την έγκριση του κοινοβουλίου της Λιβύης», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά.
«Στέλνω μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλη την Ελλάδα.Έχουμε ψυχραιμία και σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας αλλά και γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους, οι οποίοι θα στέκονται δίπλα μας, όταν θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επισήμανε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.
Δείτε επίσης: Από φάπα σε φάπα ο Ερντογάν! Η Ε.Ε. στήριξε την Ελλάδα – Tο κείμενο των Ευρωπαίων για τις τουρκικές προκλήσεις
«Θα συνεχίσουμε να λέμε ότι θεωρούμε τη συμφωνία αυτή άκυρη και ανυπόστατη. Εμείς υποστηρίζουμε ότι υπάρχει βάσιμος λόγος, αναφορικά με την πολιτική της νομιμοποίηση, δεν πρέπει καν να αναρτηθεί στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε και πρόσθεσε ότι ότι κατανοεί τον εκνευρισμό της Τουρκίας, αφού «είναι απομονωμένη διπλωματικά και αυτό της προκαλεί νευρικότητα». «Είχαμε καταδίκη από τις ΗΠΑ, από τη Ρωσία, από το Ισραήλ, την Αίγυπτο…».
Ωστόσο, τόνισε πως παρά τις μεταξύ μας διαφορές «ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία είναι και πρέπει να είναι ανοιχτός, ώστε να δούμε εάν υπάρχει τρόπος να βρούμε λύσεις στις μεγάλες μας διαφορές». «Δεν κάνουμε συζητήσεις μόνο για τις κάμερες».
Ο Πρωθυπουργός, αφού τόνισε πως ζήτησε και έλαβε την πλήρη στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, είπε ότι έχουμε και τη στήριξη των Αμερικανών.
«Δεν υπήρξε κανείς χτες στο δείπνο που να μην επανέλαβε την στήριξή του στην Αθήνα και στην Κύπρο. Κάποιοι θα κάνουν και δημόσιες τοποθετήσεις. Ο κ. Μακρόν ήταν πολύ υποστηρικτικός. Έγινε μια συζήτηση περιεκτική για την Τουρκία αλλά και για το προσφυγικό».
Σε ερώτηση που αφορούσε το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας δεν μπαίνει σε ζυγαριά και ότι δεν αποτελεί αποτέλεσμα συμψηφισμού σε άλλα πράγματα. «Αν καταλήξει αυτή η υπεράσπιση, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, σε δυσμενείς καταστάσεις στο προσφυγικό, θα το διαχειριστούμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Εμείς θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Όσο για τις δηλώσεις του Μπορίσοφ («Είπα στους Έλληνες συνεργάτες μου να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τους εαυτούς τους μόνοι τους»), ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε κάτα κάποιο τρόπο τον Βούλγαρο ομόλογό του, λέγοντας ότι αυτό που είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είναι ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την Ελλάδα! «Έκανε μια γενικότερη ανάλυση και για το προσφυγικό και τα σχόλιά του αφορούσαν αυτή την ενότητα και όχι την άλλη» σημείωσε.
Δείτε επίσης: Μήνυμα-«χαστούκι» του Αμερικανού πρέσβη προς την Άγκυρα: «Τα νησιά έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος»
Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσιάστηκε πολύ αισιόδοξος:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα που αφορούν το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης. Οι σχέσεις μας είναι σε εξαιρετικό επίπεδο και έχουμε συνεργασία σε πολλά επίπεδα, όπως τα εξοπλιστικά, τα οποία τα χρόνια της κρίσης, όπως ξέρετε, έμειναν πίσω. Οι επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις έμειναν πίσω. Θέλω να θυμίσω ότι την περασμένη εβδομάδα επικυρώσαμε την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage. Στις 7 Γενάρη θα μιλήσουμε και για τις μεταξύ μας οικονομικές σχέσεις στην Ουάσιγκτον».