Ήταν στις ευρωεκλογές του 2014 η πρώτη φορά που το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), μετεξέλιξη του κόμματος του Αχμέτ Σαδίκ, έπαιρνε μέρος στις ευρωπαϊκές εκλογές. Μάλιστα και τότε στη διακήρυξη που δημοσίευσε για τις ευρωεκλογές μιλούσε για την «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα», αλλά ουδείς θορυβήθηκε.
Το ΚΙΕΦ, γνωστό και με τα τουρκικά του αρχικά ως DEB (Dostluκ Esitlik Baris Partisi), ιδρύθηκε το 1991 από τον τουρκογενή εθνικιστή Αχμέτ Σαδίκ, που εξελέγη αυτόνομα βουλευτής το 1989 και το 1990. Στενότατες οι σχέσεις του με την Άγκυρα και το τουρκικό προξενείο, προωθώντας την προπαγάνδα των γειτόνων και μιλώντας συνεχώς για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.
Αυτό λοιπόν το κόμμα, του οποίου οι στόχοι είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαροι, αποφάσισε ο Άρειος Πάγος ότι μπορεί να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία, την ώρα που «έκοβε» άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.
Αυτό ακριβώς ανέδειξε και ο Κυριάκος Βελόπουλος με ανάρτησή του.
Νέο εθνικό εγκλημα! Δείτε πιο κομμα ενέκρινε ο Α.Π. ,αλλά απέρριψε άλλους!!ΑΝΟΙΞΑΝ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ για δήθεν “Τουρκικη” μειονότητα ; #Βελοπουλος pic.twitter.com/vTZ1aAFAhI
— Κυριάκος Βελόπουλος (@velopky) April 26, 2024
Χαρακτηριστικό είναι πως το Σάββατο 20 Απριλίου σε γνωστό ξενοδοχείο της Κομοτηνής το ΚΙΕΦ και η Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία (EFA) πραγματοποίησαν κοινή εκδήλωση εν όψει των ευρωεκλογών.
Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος της Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας Μειονότητας (ΠΕΚΕΜ) Περβίν Χαϊρουλά. Εκεί και η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου, την οποία που τη βρίσκεις που τη χάνεις όλο στην Τουρκία είναι.
Στην ομιλία της λοιπόν αναφέρθηκε με περηφάνεια σε «τουρκική μειονότητα» λέγοντας: «Χάρη στην EFA και τις ερωτήσεις που κατάθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο έγιναν γνωστές σε όλη την Ευρώπη οι αδικίες εις βάρος της τουρκικής μειονότητας. Συνεχίσαμε τον αγώνα μας με δημοκρατικά μέσα, στο πλαίσιο του νόμου. Η νίκη του κόμματος μας στις ευρωεκλογές του 2014 και του 2019 σε Ροδόπη και Ξάνθη, όπου ζουν οι Τούρκοι, ήταν μια δημοκρατική αντίδραση απέναντι στην Ελλάδα»!
Αυτά δεν τα βλέπουν εκείνοι που ελαφρά τη καρδία δίνουν δικαίωμα συμμετοχής σε ένα κόμμα υποκινούμενο και προασπιζόμενο τις τουρκικές διεκδικήσεις;
Η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφηκε πριν 93 χρόνια, χωρίς φυσικά να ερωτηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (οι απλοί πολίτες). Οι μειονότητες σε μια χώρα δεν υπάρχουν επειδή το προβλέπει ή το επιτρέπει κάποιος νόμος. Οι μειονότητες υπάρχουν, γιατί απλούστατα υπάρχουν. Οι νόμοι υπάρχουν για να προστατεύουν τις μειονότητες και όχι το αντίθετο. Το Ελληνικό Σύνταγμα και οι συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει υπογράψει η Ελλάδα πολύ αργότερα από την Συνθήκη της Λωζάνης (άρα και υπερισχύουν αυτής) καθορίζουν με ακρίβεια ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, και δεν κάνουν κανέναν διαχωρισμό σε εθνοτικές, γλωσσικές ή θρησκευτικές ομάδες. Όταν πχ στην Θράκη έχεις μια μερίδα του πληθυσμού που μιλάει την Τουρκική γλώσσα, πιστεύει στο Ισλάμ, έχει τουρκική συνείδηση και αυτοπροσδιορίζεται ως Τουρκική μειονότητα, είναι εντελώς άτοπο να επικαλείσαι συνθήκες του περασμένου αιώνα προκειμένου να αλλάξεις την συνείδηση αυτών των ανθρώπων.
Χαϊρουλλάχ, όχι Χαϊρουλά.
Τσιγντέμ, όχι Τσιγδέμ.
Και λοιπόν; Καλά κάνουν. Οι Έλληνες στην Αλβανία έχουν δύο κόμματα, το ΚΕΑΔ/PBDNJ και το MEGA.
Αραγε, συμμετέχουν και μη τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι; Πομάκοι, Ρομά…
Οι όροι “Πομάκος” και “Ρομά” είναι εθνοτικοί, όχι εθνικοί. Δεν υπάρχει πομακικό έθνος. Κάλιστα μπορεί κάποιος να είναι Πομάκος και Τούρκος. Οι δε Ρομά, όσοι είναι χριστιανοί αποκαλούνται συχνά ως “Έλληνες τσιγγάνοι”. Οι Ρομά που είναι τουρκόφωνοι και μουσουλμάνοι και έχουν επηρεαστεί από την τουρκική κουλτούρα, γιατί να μην αποκαλιύται “Τούρκοι τσιγγάνοι”;