Κλιμακώνει τις πιέσεις η Ντόρα Μπακογιάννη για το Κόσοβο υπεραμυνόμενη της… τεράστιας προσπάθειας που έχει καταβάλει το ψευδοκράτος της Πρίστινα για να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η συντάκτρια της έκθεσης και βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι σε κανέναν υποψήφιο δεν έχουν ζητηθεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις πριν από την συζήτηση για την εισδοχή στον Οργανισμό.
Η Ντόρα Μπακογιάννη έγραψε σε άρθρο της για τα Ευρωπαϊκά Δυτικά Βαλκάνια: «Για να καταλήξουμε σε θετική γνώμη χρειάστηκαν 300 ημέρες, αποστολές στην Πρίστινα, την Βόρεια Μιτρόβιτσα και τις Βρυξέλλες, μια εξειδικευμένη ομάδα και δεκάδες συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρέσβεις, Σέρβους δημάρχους, εκπροσώπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς.
Επίσης, η έκθεση ζήτησε από τις Αρχές της Πρίστινα να αποκαταστήσουν την περιουσία του πιο σημαντικού σερβικού μοναστηριού στην περιοχή μετά από 25 χρόνια, να αποσύρουν ένα σχέδιο νόμου για την απαλλοτρίωση της σερβικής περιουσίας και να υπογράψουν έναν κατάλογο συμφωνιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πάνω από όλα να θέσει τη σερβική κοινότητα υπό διεθνή προστασία».
Υπερασπιζόμενη την σχέση της με την Σερβία, η βουλευτής της ΝΔ αναφέρει ότι η έκθεση της για την ένταξη του Κοσόβου είναι αφιερωμένη «μόνο στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη να έρθουν δύο εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάτω από τη δημοκρατική ομπρέλα του Συμβουλίου της Ευρώπης».
«Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σερβική κοινότητα στην περιοχή, η οποία για δεκαετίες στερήθηκε του δικαιώματος να διώξει τις αρχές της Πρίστινα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώπιον ενός διεθνώς αναγνωρισμένου δικαστηρίου» συνεχίζει.
Η Ντόρα Μπακογιάννη επαναλαμβάνει ότι στην έκθεση δεν κατέθεσε θέση για την εθνική ταυτότητα του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι αν της ζητούσαν να εκφράσει γνώμη για αυτό, δεν θα είχε αναλάβει την σύνταξη της έκθεσης, λόγω της στάσης της ελληνικής πλευράς για το ζήτημα του Κοσόβου.
Η βουλευτής σχολιάζει και την δήλωση του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για την διαπραγμάτευση της διόρθωσης των συνόρων Κοσόβου – Σερβίας, το 2018.
«Παρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση των συνόρων προϋποθέτει την ύπαρξη δύο κρατών (αν όχι, με ποιον διαπραγματεύεστε;), στο οποίο αντιτίθεμαι, θεωρώ αυτήν την πράξη γενναιότητας του προέδρου Βούτσιτς και όχι πράξη προδοσίας.
Ο πραγματισμός είναι ένας σπάνιος αλλά κρίσιμος πόρος στην πολιτική και οι ηγέτες που κατάφεραν ποτέ να προωθήσουν τα συμφέροντα των κρατών τους είναι εκείνοι που δεν διστάζουν να πάνε ενάντια στα βασικά ένστικτα του φανατικού εθνικισμού» υποστηρίζει η Ντόρα Μπακογιάννη.
Σε δύο εβδομάδες θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία στην Επιτροπή Υπουργών, όπου χρειάζονται τα 2/3 των ψήφων για να γίνει το Κόσοβο δεκτό ως τακτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πηγή: himara.gr
Πηγή φωτό: Twitter print screen
Δείτε επίσης:
- Κόσοβο: Η Κύπρος σώζει την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού
- «Ντροπή σου» άθλια Ντόρα Μπακογιάννη! – Ομοβροντία κυπριακών αντιδράσεων μετά το αίσχος με το Κόσοβο
Ευχομαι να αποκαλυψει καποια μελλοντικη δημοσιογραφικη ερευνα του εξωτερικου τι “τσιμπησε” η Θεοδωρα Μητσοτακη του Κωνσταντινου για να διεκπεραιωσει και αυτην τη μπιζνα.