Καταρρέει το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για την πολυδιαφημισμένη επιστολική ψήφο, η οποία τελικά καταγράφει χαμηλές πτήσεις, καθώς στην πραγματικότητα οι Έλληνες του εξωτερικού που εγγράφηκαν στη σχετική πλατφόρμα δεν είναι παρά μερικές χιλιάδες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εσωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου.
Με την κυβέρνηση να συγκλονίζεται συθέμελα από σκάνδαλα που σχετίζονται με τις επερχόμενες εκλογές, θέτοντάς τες εν αμφιβόλω, τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν είναι δα και για πανηγυρισμούς.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, τα οποία δεν λένε ψέματα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής ο ακριβής αριθμός των εγγεγραμμένων διαμορφώνεται στους 202.556, ωστόσο η πλατφόρμα κατέγραψε 153.322 αιτήσεις εγγραφής από κατοίκους της επικράτειας και 49.234 από Έλληνες του εξωτερικού.
Αυτό σημαίνει ότι ούτε 50.000 ομογενείς δεν δήλωσαν ενδιαφέρον για να ψηφίσουν στην εξαιρετικά κρίσιμη ευρωκάλπη.
Υπενθυμίζεται πως το βασικό αφήγημα της «γαλάζιας» κυβέρνησης ήταν πως οι Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανά την επικράτεια ανέρχονται σε περίπου 800.000. Λίγους μήνες μετά, ωστόσο, η κυβέρνηση επικεντρώθηκε περισσότερο στους εντός επικράτειας ψηφοφόρους, προβάλλοντας ως επιχείρημα την αποχή.
Αποτυχία Μητσοτάκη
Εκ των πραγμάτων, πρόκειται για μια ξεκάθαρη αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διαμήνυε τον Ιούλιο του 2023, αμέσως μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, ότι θα κάνει τα πάντα για την ψήφο των αποδήμων, δεσμευόμενος ότι στη νέα του θητεία θα εισαγάγει «το πρώτο νομοσχέδιο που αίρει όλους του περιορισμούς στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν εκτός Ελλάδος».
Δεν είχε υπολογίσει προφανώς τα σκάνδαλα που θα έσκαγαν το ένα μετά το άλλο στην αυλή του υπουργείου Εσωτερικών, τινάζοντας στον αέρα τις προσεχείς ευρωεκλογές. Αρχής γενομένης από με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων αποδήμων από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού αποθαρρύνθηκαν από το να ψηφίσουν λόγω της υπόθεσης, η οποία οδήγησε το υπουργείο Εσωτερικών σε ΕΔΕ, ενώ η υπόθεση διερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτό όμως δεν ήταν παρά μόνο η αρχή. Ακολούθησε πριν από λίγες εικοσιτετράωρα η διάρρηξη στο γραφείο του διευθυντή Εκλογών του υπουργείου, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο, κάνοντας λόγο για «φερόμενη διάρρηξη».
Το ίδιο πάντως το «θύμα» κατέθετε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα, φοβούμενος «αλλοίωση στοιχείων», υποστηρίζοντας πως στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι αποθηκευμένα σημαντικά δημόσια έγγραφα. Επισήμανε, δε, ότι φοβάται πως τα εν λόγω σημαντικά έγγραφα μπορεί να έχουν υποκλαπεί, μέσω αντιγραφής, ή να έχουν αλλοιωθεί.
Στον αέρα η αξιοπιστία
Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι η όλη αξιοπιστία των ευρωεκλογών βρίσκεται στον αέρα, με απόλυτη ευθύνη της Ν.Δ., η οποία, με τις απολύτως σκιώδεις πρακτικές της, φόβισε τους πολίτες, εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα, παρά την ομολογουμένως απλή διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί.
Δίχασε, μάλιστα, και τον πολιτικό κόσμο, με τις βολές και τα αιτήματα για εξηγήσεις να δίνουν και να παίρνουν.
Μένει να φανεί εάν η Νίκη Κεράμεως αποφασίσει να έρθει στη Βουλή μετά από το Πάσχα για να δώσει απαντήσεις, όπως ακριβώς ζητά άπασα η αντιπολίτευση.
Δείτε επίσης:
- Βόμβα μεγατόνων από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Επί θητείας Κεραμέως διέρρευσαν τα 20.000 mails
- Γύρισαν την πλάτη στην επιστολική ψήφο οι ομογενείς μετά το σκάνδαλο Ασημακοπούλου και τη διάτρητη διαδικασία
- Ένωση Πληροφορικών για τα emails Ασημακοπούλου: Το ΥΠΕΣ καθυστέρησε 8 εβδομάδες
Ένα MILF και μία άχρηστη.