Μοιρασιά του Αιγαίου θα προτείνει ο Ερντογάν – Ελληνικό διάβημα στην UNESCO για τη Μονή της Χώρας

Τι υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ για την ατζέντα των συζητήσεων του «σουλτάνου» με τον Μητσοτάκη στη συνάντηση της Άγκυρας

Must Read

Ύστερα από την πίεση της κοινής γνώμης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αναγκάστηκε χθες να αντιδράσει στις προκλήσεις Ερντογάν και συγκεκριμένα στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», μετά τη χαλαρή πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών, χθες το απόγευμα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε διάβημα προς την έδρα της UNESCO στο Παρίσι για την απόφαση των τουρκικών Αρχών να μετατρέψουν τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας συναντήθηκε με τον Ernesto Ottone, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού, καθώς και με στελέχη του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εκεί ο Γιώργος Κουμουτσάκος έθεσε το ζήτημα παραβίασης του χαρακτήρα ενός μνημείου της UNESCO, που είναι απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας και αποτελεί πολύτιμο τμήμα της κληρονομιάς της ανθρωπότητας, ενώ ο κ. Ottone δεσμεύτηκε για τη σε βάθος εξέταση του ζητήματος.

Γιώργος Κουμουτσάκος

Η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε λίγα μόλις 24ωρα προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρεθεί στην Τουρκία για τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία αναμένεται να τεθούν ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οπως υποστηρίζουν τα τουρκικά μέσα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στον Μητσοτάκη το μοίρασμα του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου, ενώ στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθεί και το Κυπριακό.

Οπως ανέφερε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global: «Στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν οι ετοιμασίες και περιμένουμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στην Αγκυρα. Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά ζητήματα των συζητήσεων. Η Τουρκία κάνει έρευνες για αέριο στη Μαύρη Θάλασσα και συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει δώσει μηνύματα πως ο φυσικός πλούτος της Αν. Μεσογείου πρέπει να διαμοιραστεί μεταξύ των γειτονικών κρατών και περιμένουμε ο πρόεδρος Ερντογάν να εκφράσει παρόμοιο μήνυμα στον Μητσοτάκη. Οπως και η ΤΔΒΚ και το Κυπριακό θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα της ατζέντας. Η Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα πως επιμένει στη λύση των δύο κρατών και στη συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για τη μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στο νησί».

Αξίζει να σημειωθεί πως την Κυριακή αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού στην τουρκική εφημερίδα «Milliyet», όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της Μονής της Χώρας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This