Ο Μητσοτάκης ζητά από τη νέα σκοπιανή κυβέρνηση μια «κωλοτούμπα» για να… ξαναμπεί το «Βόρεια» μπροστά στο «Μακεδονία»

«Για τα μάτια» της Συμφωνίας των Πρεσπών

Must Read

Ακούστηκαν τόσα πολλά στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha, που δεν ξέρει κανείς με τι να πρωτοασχοληθεί. Με τα ελληνοτουρκικά, με τα οικονομικά, τα κοινωνικά, τα ελληνοσκοπιανά, τα ελληνοαλβανικά;

Για την ώρα, ας επικεντρωθούμε στο θέμα των Σκοπίων, η νέα εθνικιστική κυβέρνηση των οποίων εξελέγη με λάβαρο την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήδη από τη στιγμή της οριστικοποίησης της νίκης του VMRO-DPMNE, εξαφανίστηκε στο δημόσιο λόγο το «Βόρεια» και έμεινε το σκέτο «Μακεδονία».

Η νέα Πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και η νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων διακήρυξαν επισήμως, όπως έκαναν άλλωστε μέχρι τώρα και ως αντιπολίτευση, ότι το όνομα της χώρας τους είναι «Μακεδονία» χωρίς κανέναν προσδιορισμό. Ούτε «βόρεια», ούτε «νότια», ούτε «νέα» ούτε «παλαιά». Απλώς «Μακεδονία».

Τα νέα δεδομένα στη γειτονική χώρα ανατρέπουν τη βάση στην οποία στηρίχθηκε η υπογραφή της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία καταπατούσαν βέβαια οι Σκοπιανοί υπό την ανοχή και τη σιωπή της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις.

Προκλήσεις όπως οι αλυτρωτικές αναφορές στα σχολικά βιβλία που βάση της Συμφωνίας θα έπρεπε να είχαν αφαιρεθεί, προκλήσεις όπως τα εμπορικά τους σήματα με το όνομα της Μακεδονίας, προκλήσεις όπως ο σφετερισμός και ιδιοποίηση της κληρονομιάς του αρχαίου βασιλείου του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Με λίγα λόγια, όλες οι υποχωρήσεις και οι συμβιβασμοί στους οποίους υποχρεωθήκαμε έναντι του μορφώματος που καπηλεύεται το όνομα της Μακεδονίας, οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Και τώρα τι;

Τι είχε να πει για όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του, με την Κυβέρνησή του να συναινεί στο έγκλημα και να αποδέχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών υποστηρίζοντας ότι… το κράτος «έχει συνέχεια»;

Σχολίασε ότι… παρακολουθεί με προβληματισμό «κάποιες δηλώσεις των αξιωματούχων της γειτονικής χώρας», αλλά, πρόσθεσε, θα περιμένει με ενδιαφέρον «την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω με ποιον τρόπο θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του».

«Είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών … αλλά τη δέχτηκα λόγω της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να την σεβαστώ. Τέτοιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Ας κάνουμε λίγο υπομονή και θέλω να ελπίζω ότι όσα ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά, γιατί αν συμβεί αυτό θα έχουμε ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.

Με λίγα λόγια, περιμένει από τη νέα εθνικιστική κυβέρνηση των Σκοπίων να τον… αντιγράψει στις κωλοτούμπες και να καταπατήσει όλες τις θέσεις της, αποδεχόμενη τον προσδιορισμό «Βόρεια».




Θα χρησιμοποιήσουμε το βέτο;

Η ουσία είναι ότι υπάρχει στα χέρια μας ακόμα το «όπλο» του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι τώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη το αγνοούσε επιδεικτικά και προκλητικά, επιτρέποντας στους Σκοπιανούς να παραβιάζουν συνεχώς τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ερώτημα-μονόδρομος όμως υπό τις νέες εξελίξεις, είναι ένα: Έχουμε τη διάθεση να το αξιοποιήσουμε έστω και τώρα;

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This