Μειονότητες και μνημεία, ένας αντιπολιτευτικός αχταρμάς

Τόσο η Τουρκία όσο και η Αλβανία κυνηγούν μειονοτικές χίμαιρες στην Ελλάδα με τρόπο συντονισμένο, υπό την υψηλή εποπτεία της Άγκυρας

Must Read

Η ανεπίσημη και για -μακρινούς- προεκλογικούς κομματικούς λόγους επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα δεν θα βελτιώσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Και τούτο διότι ο Αλβανός πρωθυπουργός επέλεξε για κομματικούς λόγους, όπως επιμένει ο ίδιος, να επισκεφθεί τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, στην επέτειο της παράνομης σύλληψης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Μπελέρη.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να απαγορεύσει στον Ράμα αυτήν την ιδιωτική επίσκεψή του στην Αθήνα. Θα είχε όμως κάθε δικαίωμα να ζητήσει και να επιβάλει την αλλαγή ημερομηνίας της ιδιωτικής αυτής κομματικής επίσκεψης, ώστε να μη συνδεθεί άμεσα με την υπόθεση Μπελέρη. Είναι άγνωστο γιατί δεν συνέβη αυτό.

Παρά ταύτα ο κ. Ράμα στη συνάντησή του με τους ψηφοφόρους του στην Αθήνα θα βρεθεί μπροστά σε μια «πρόκληση», από την οποία θα εξαρτηθούν εν πολλοίς οι σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα και ευρύτερα η δύσκολη πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έντι Ράμα

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι αλβανικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως κόμματος και πρωθυπουργού, σε όλες τις επίσημες συναντήσεις τους με Έλληνες αξιωματούχους σε αλβανικό έδαφος με αυτόν ή με εκείνο τον τρόπο θέτουν πάντα θέμα «αλβανικής μειονότητας» στην Ελλάδα, με πρόσθετο επιχείρημα τον μεγάλο αριθμό Αλβανών που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση που ο κ. Ράμα στην κομματική συγκέντρωση με πιθανούς ψηφοφόρους του στην Αθήνα αναφερθεί -έμμεσα ή άμεσα- σε θέμα αλβανικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θα έχει κάθε δικαίωμα και κάθε υποχρέωση να αποπέμψει τον κ. Ράμα και να εγείρει το ζήτημα στην Ε.Ε. και στους αρμόδιους διεθνούς οργανισμούς, διότι τέτοιοι αστήριχτοι ισχυρισμοί πληγώνουν βαρύτατα τις διμερείς σχέσεις.

Όμως θέμα μειονότητας και, μάλιστα, της τουρκικής μειονότητας στην Ξάνθη αυτήν τη φορά ήγειρε τις προηγούμενες ημέρες σε συνέντευξή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν, αναμένοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Άγκυρα τη Δευτέρα. Ο κ. Φιντάν ισχυρίστηκε ότι το πιο σημαντικό θέμα είναι «οι ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας» και αυτήν τη φορά επέλεξε την πόλη της Ξάνθης, μια ακμάζουσα ελληνική πόλη με αξιοσημείωτα τοπικά αξιοθέατα.

Είναι γνωστό ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Αλβανία κυνηγούν μειονοτικές χίμαιρες στην Ελλάδα με τρόπο συντονισμένο, υπό την υψηλή εποπτεία της Άγκυρας στους χειρισμούς του θέματος, αν και είναι άγνωστο -για την ώρα- αν ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει λάβει ή όχι «εγχειρίδιο κινήσεων και λεγομένων» από την Άγκυρα κατά την παραμονή του στην Αθήνα.

Τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχουν δείξει -για την ώρα- καμιά ευαισθησία στα λεγόμενα του κ. Φιντάν για την «τουρκική μειονότητα» στην Ξάνθη, αλλά νομίζουν ότι κατατροπώνουν στα εθνικά θέματα την κυβέρνηση για τις αντιδράσεις της στην προκλητική τουρκική ενέργεια να μετατρέψει το μοναδικό στον κόσμο βυζαντινό μουσείο της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Μονή της Χώρας

Οι επικίνδυνες μέσα στην αμάθεια και προχειρότητά τους αντιπολιτευτικές κορόνες μιας χρήσης εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί δεν ματαίωσε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, καθώς ο Ερντογάν βεβηλώνει «το ελληνικό μνημείο» της Μονής της Χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι το μοναδικό αυτό βυζαντινό μνημείο (όπως και η Αγία Σοφία) είναι ελληνικό για το εθνικό DNA, αλλά δεν ανήκει στο ελληνικό κράτος, δεν είναι κατοχυρωμένη εθνική περιουσία του και δεν υπάρχει τρόπος διμερούς παρέμβασης για την αποκατάσταση του μουσείου.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι τα βυζαντινά μνημεία ανήκουν στο τουρκικό κράτος και στη δικαιοδοσία του, με τον Ερντογάν να αποκαλύπτει το αποκρουστικό πρόσωπο ενός άξεστου πολιτικού απέναντι στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά των λαών του πλανήτη που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας του, μπλέκοντας την Ιστορία με τη θρησκεία του για να ανακτήσει χαμένη πολιτική δύναμη.

Ωστόσο ελληνικές πολιτικές κραυγές για το «ελληνικό μνημείο» και γι’ αυτό ακύρωση διμερούς προγραμματισμένης συνάντησης δημιουργούν ερωτήματα για το ύψος σε πόντους της αντιπολιτευτικής εθνικής πολιτικής.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This