Τα πράγματα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένα. Την στιγμή κατά την οποία στην Ελλάδα κάποιοι κύκλοι θριαμβολογούν για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν απλώνει τα πλοκάμια του στην Βαλκανική εκμεταλλευόμενος τις πάσης φύσεως μουσουλμανικές μειονότητες.
- εφημερίδα «Εστία»
Αυτό που έχουμε δει κατ’ επανάληψιν στην Βουλγαρία, όπου οι κυβερνήσεις στηρίζονται στα κόμματα της τουρκικής μειονότητας, το βλέπουμε τώρα να εξελίσσεται στα Σκόπια.
Εδώ μπορεί να μην υπάρχουν Τούρκοι, οι Αλβανοί όμως με τους οποίους διαπραγματεύεται το VMRO-DPMNE για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι ανδρείκελα του καθεστώτος Ερντογάν. Συγκεκριμένα με τον συνασπισμό των τεσσάρων μικρών αλβανικών κομμάτων, υπό τον κοινό τίτλο «Αξίζει», που έχει εξασφαλίσει 13 έδρες στην νέα Βουλή της χώρας.
Το κόμμα αυτό, ευρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τον μεγάλο νικητή των εκλογών, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, που έχοντας κερδίσει 58 έδρες, εξασφαλίζει μαζί του άνετη πλειοψηφία 71 βουλευτών, από τους 120 που αριθμεί συνολικά το κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Να θυμίσουμε ότι μέχρι την κατάρρευση της προηγουμένης κυβέρνησης των Σκοπίων, μόνιμος κυβερνητικός εταίρος των σοσιαλιστών ήταν το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας, το DUI του Αλή Αχμέτι.
Το κόμμα αυτό, το οποίο τελεί υπό την άμεση επιρροή του Έντι Ράμα έχει ήδη καταδικάσει την στάση της νέας Προέδρου της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία ως γνωστόν κατά την ορκωμοσία της χρησιμοποίησε το όνομα «Μακεδονία» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια».
Η διάσταση μεταξύ των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, που ήταν άλλωστε γνωστή, τώρα αναδεικνύεται κατά τρόπο ξεκάθαρο. Αντιστοίχως αναδεικνύεται το γεγονός ότι δια της στηρίξεως του αλβανικού συνασπισμού «Αξίζει» προς την κυβέρνησή του, το VMRO-DPMNE του Κρίστιν Μιτσκόσκι εξασφαλίζει την συμμαχία του καθεστώτος Ερντογάν και καθίσταται ένα ακόμη έρεισμα περικυκλώσεως της Ελλάδος στα Βαλκάνια.
Να τα βλέπουν τώρα αυτά, εκείνοι που κόπτονταν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι η άρνησή της θα οδηγούσε τα Σκόπια στις αγκάλες του Ερντογάν.Να όμως που ακριβώς η συμφωνία των Πρεσπών, είναι που έριξε το γειτονικό μόρφωμα στους κόλπους της Τουρκίας…
Όσο για την Βουλγαρία, όπου εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη ζυμώσεις για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης, κύριος εταίρος παραμένει το το κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ το οποίο συνεργαζόταν στενά με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας DPS.
Να σημειώσουμε ότι ο Μπορίσοφ δεν έχει κρύψει τα φιλικά προς την Τουρκία αισθήματά του, τα οποία ευρίσκουν πρακτική εφαρμογή στην αξιοποίηση του αγωγού Turkish Stream για τον οποίο ο ίδιος δεν έχει κουρασθεί να δηλώνει ότι η διακοπή της λειτουργίας του αγωγού αυτού «μπορεί να ωφελήσει μόνον την Ελλάδα».
Υπάρχει μεγάλο βάθος σε αυτήν την κατάσταση που διαμορφώνεται. Διότι έχουμε εδώ δύο περιστατικά όπου η επιρροή της Τουρκίας ασκείται μέσω μειονοτικών κομμάτων (ενός τουρκικού και ενός αλβανικού, αλλά μουσουλμανικών αμφοτέρων) σε αντίστοιχες βαλκανικές κυβερνήσεις. Και τούτο μας δείχνει μια μεθοδολογία του καθεστώτος Ερντογάν. Την οποία, αργά ή γρήγορα, θα την δούμε και στην Ελλάδα.
Για αυτό άλλωστε και ανοίγει σιγά-σιγά θέμα τουρκικής μειονότητας ανά την Ελλάδα. Και θα δούμε αυτήν την κατάσταση να κλιμακώνεται αργά αλλά σταθερά. Διότι αυτή είναι η παγία μεθοδολογία της τουρκικής πολιτικής, όταν πρόκειται για διείσδυση στις χώρες που θέλει να επηρεάζει.