Σκόπια: Ο αρχηγός του VMRO εγκαλεί την Ελλάδα για μη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στο ίδιο πνεύμα με την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Must Read

Στην… Ζώνη του Λυκόφωτος κινούνται οι δηλώσεις πολιτικών στα Σκόπια για την Συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την προκλητική νεοεκλεγείσα πρόεδρο, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, και το αδιανόητο να αποκαλέσει την χώρα της «Μακεδονία», ο νέος πρωθυπουργός και επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει την Συμφωνία για το όνομα.

Εκεί που μας χρωτούσανε, μας πήραν και το βόδι!

Σχολιάζοντας το ατόπημα της Σιλιάνοφσκα, δήλωσε: «Νομίζω ότι ήταν μια αξιοπρεπής δήλωση. Μπορώ να πω ότι περίμενα ο νότιος γείτονάς μας να μας συγχαρεί. Αντ’ αυτού, δυστυχώς, μας έδειξαν τα πολιτικά τους «μπράτσα». Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στα πολιτικά «μπράτσα». Αναμένω να έχουμε καλές, άριστες γειτονικές σχέσεις. Εκτιμώ ότι ως κόμμα (VMRO) αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η συμφωνία».

Συνεχίζοντας το παραλήρημα ο Μίτσκοσκι κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις προς τα Σκόπια και εάν έχει πρόβλημα, να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης.

Ολόκληρη η προκλητική αναφορά του νέου πρωθυπουργού και αρχηγού του VMRO-DPMNE:

«Νομίζω ότι ήταν μια αξιοπρεπής δήλωση. Μπορώ να πω ότι περίμενα ο νότιος γείτονάς μας να μας συγχαρεί. Αντ’ αυτού δυστυχώς μας έδειξαν τα πολιτικά τους «μπράτσα». Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται σε πολιτικά «μπράτσα». Αναμένω να έχουμε καλές, άριστες γειτονικές σχέσεις. Εκτιμώ ότι ως κόμμα (VMRO) αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η συμφωνία.

Σε αντίθεση με εκεί, στη χώρα μας η Συμφωνία είναι μέρος των μακεδονικών θεσμών, του μακεδονικού συντάγματος και τους νόμους.

Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Η επικοινωνία εντός των θεσμών και οι ίδιοι οι θεσμοί λειτουργούν με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα. Όμως προσωπικό μου συνταγματικό δικαίωμα είναι να επιλέγω πώς θα αποκαλώ τη χώρα μου και όταν κάνω δηλώσεις και όταν μιλάω σε εσάς, τους δημοσιογράφους, τόσο εγώ όσο αναμένω και από την πρόεδρο Σιλιάνοφσκα, να χρησιμοποιούνται οι όροι Μακεδονία και μακεδονικός καθώς σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο, με βάση τη δική μας ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας και με αυτή την ευκαιρία καλώ τους φίλους μας στην Ελλάδα να σταματήσουμε τις απειλές, τις παρεμποδίσεις, να σταματήσουμε να επιστρέφουμε στο παρελθόν, να κοιτάξουμε στο μέλλον.

Αν νομίζουν ότι εμείς έχουμε παραβίαση την Συμφωνία των Πρεσπών, θα πω ότι υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία και εκεί θα δούμε τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε εκεί. Καλώ σε καλές γειτονικές σχέσεις, φιλικές σχέσεις, να αλληλοβοηθούμαστε. Αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, σας διοαβεβαιώνω ότι δεν θα τα κάνουμε.

Δεν σκοπεύουμε να απαντήσουμε στα πολιτικά «μπράτσα» τους μετονομάζοντας του δρόμους, τα αεροδρόμια ή χτίζοντας μνημεία. Θέλουμε μόνο να είμαστε ευτυχισμένοι, να επικυρωθεί το πρωτόκολλο που ρυθμίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θέλουμε να δούμε καλή οικονομική συνεργασία. Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία και καλώ τις ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στη Μακεδονία. Θα θέλαμε να δούμε μακεδονικές εταιρίες να επενδύουν στην Ελλάδας.

Έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι, θέλω να δω αυτού του είδους τη συνεργασία. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πρώτη εντύπωση, και δυστυχώς, η πρώτη εντύπωση από τον νότιο γείτονά μας, αντί για συγχαρητήρια για τον πειστικό θρίαμβο τόσο του VMRO όσο και της Siljanovska, είδαμε μια ανοιχτή σκηνή πολιτικών μυών.

Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε εδώ, στη Μακεδονία, και από ό,τι μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τον νότιο γείτονά μας, τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Όμως δεν θα μπούμε σε (σσ αυτό)… Θα καλωσορίσουμε τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένω το συντομότερο να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουμε την μελλοντική μας συνεργασία σχετικά με τον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση κ.λπ».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ακόμη από το 1977 έπρεπε εμείς οι παληκαράδες να στείλουμε μεραρχίες στα βόρεια σύνορα στην τότε Γιουγκοσλαβία και όχι στα Τούρκικα , τότε που ο ΟΗΕ έδινε το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ο Αβέρωφ μιλούσε για Μακεδονική Γλώσσα νομίζω κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ηταν τότε η κάνω λάθος; Το 1990-91-92 όταν ο Μητσοτάκης – Ντόρα έλεγαν οτι θα ξεχαστή το όνομα σύντομα πάλι κυβένηση ΖΥΡΙΖΑ είχαμε η κάνω πάλι λάθος; Πρίν λίγες μέρες ο Μητσοτάκης πάλι δεν πρότεινε να τηρτήσουν την συμφωνία των Πρεσπών ; Πάλι ΖΥΡΙΖΑ έχουμε; Κοιτάξτε για όλα τα προδοτικά γεγονότα ενάντια του Ελληνισμού ποιάς παράταξης ήταν οι κυβερνήσεις.

  2. ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ την Προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών των ανδρείκελων Τσίπρα – Κοτζιά με τους γυφτοσκοοπιανούς. Είναι πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας των Ελλήνων και το καταπατάτε με θράσσος αυτό το συναίσθημα. Επιτέλους κάντε κάτι για την Ελλάδα όλοι εσείς οι Μητσοτάκηδες. Σηκώστε ανάστημα σε Γερμανούς και Αμερικανούς. Φτάνει πια! Ξεπεράσατε κάθε κόκκινη γραμμή. Τα δικά τους συμφέροντα δεν συμπίπτουν με τίποτα με τα δικά μας. Στραγγαλίστε το αυτό το Κράτος και στείλτε Μεραρχίες στα σύνορα να το βουλώνουν. Ο Γεραπετρίτης δεν είναι της εμπιστοσύνης κανενός πλην του Μητσοτάκη που τον διόρισε για συγκεκριμμένες εργασίες με τον Σουλτάνο και επειδή υποκλίνεται στον σουλτάνο. Αίσχος είσθε όλοι σας. Ντροπή σας…

  3. ΚΑΙ Ο ΦΑΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΤΥΧΑΙΑ ΕΙΠΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ;
    ΤΥΧΑΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ …. ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ;
    ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This