Το κρατίδιο των Σκοπίων εκθέτει το κυβερνητικό κομφούζιο – Νέα παρακάλια Μητσοτάκη για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Παίζουν την κολοκυθιά στο θέμα της καταγγελίας της Συμφωνίας – Ούτε ένα κρατίδιο δεν μπορούν να… κάνουν καλά οι νάνοι  της εξωτερικής πολιτικής – Οργή για τις non stop προκλήσεις του Άδωνι

Must Read

Την ώρα που στα Σκόπια πήραν γρήγορα χαμπάρι το μπάχαλο που επικρατεί στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και εντείνουν την πίεσή τους με στόχο τη de facto αναθεώρηση της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε μετά τη γλώσσα και την υπηκοότητα να κερδίσουν και την ονομασία «Μακεδονία», εντός των τειχών, η διγλωσσία του Μαξίμου συνεχίζεται, προκαλώντας οργή.

Μέσω της ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σήμερα ακόμα ένα «αυστηρό» μήνυμα  (σ.σ. έτσι προωθείται από τα συστημικά ΜΜΕ) στους γείτονες για τήρηση της Συμφωνίας, λέγοντας τα εξής:

«Μιλάμε για δηλώσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού. Θα αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας όμως τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά αρνητικά. Στον πυρήνα της συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν η έννοια της ενιαίας ονομασίας, αυτό το οποίο λέμε erga omnes, το όνομα Βόρεια Μακεδονία να ισχύει έναντι όλων να χρησιμοποιείται δηλαδή και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας.

Να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών διότι είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος. Στο ζήτημα όμως του ονόματος υπάρχει ένα σαφέστατο πισωγύρισμα και θέλω ακόμα μια φορά να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση να αλλάξει από τώρα τη γραμμή της, να σεβαστεί αυτήν την κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας, όταν γίνονται αναφορές στον βόρειο γείτονά μας. Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Θέλω να καταδείξω εδώ ότι ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, μέσα σε λίγες ώρες (αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της ΕΕ για τις δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας), υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την πρόεδρο της Επιτροπής και από τον πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις ΗΠΑ. Άρα θα ασκηθεί πιστεύω μία συνολική πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να μην κάνουμε ένα σημαντικό πισωγύρισμα».




Ερωτώμενος όμως για το αν προτίθεται να καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «την έκανε» με… ελαφρά χωρίς να απαντήσει, τονίζοντας μόνο ότι δεν θα πάνε προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια της Συμφωνίας, ενώ έκανε μια ακόμη επίδειξη θράσους:

«Αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητος είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη συμφωνία και τώρα δικαιώνεται απόλυτα και η δικιά μας στάση να καθυστερήσουμε αυτήν την κύρωση διότι εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία, ακούγαμε αυτόν τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRΟ, ξέραμε ότι το VMRΟ θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε κι εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά όπλα σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν. Και θεωρώ αδιανόητο στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που μας φόρτωσε αυτή τη συμφωνία με τα προβλήματά της και να ζητάει τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μία τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό, πραγματικά δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ. Το δεύτερο το οποίο θα κάνουμε είναι -ήδη το έχουμε κάνει- ότι θα καταστήσουμε τελείως σαφές ότι καμία πρόοδος σε αυτή τη μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη δεν μπορεί να συντελεστεί αν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών στο ζήτημα του ονόματος».

Μας κάνουν πλάκα οι Σκοπιανοί

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του σκοπιανού ζητήματος μοιάζουν τρομακτικές, καθώς η κατευναστική πολιτική που ακολουθήθηκε έναντι των Σκοπίων οδήγησε το εθνικιστικό VMRO να εντείνει τις πιέσεις του και να φέρει την Αθήνα προ τετελεσμένων.

Κάπως έτσι επισήμως οι Σκοπιανοί έχουν φτάσει στο σημείο να δηλώνουν κατηγορηματικά πως θα ονομάζουν το κρατίδιό τους «Μακεδονία», ενώ η ελληνική κυβέρνηση αρκείται στο να καλεί τους απρόθυμους γείτονες να σεβαστούν τη συμφωνία και η αντιπολίτευση, που βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, ζητάει την άμεση ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας.

Στο ενδιάμεσο, υπάρχει και η δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αντιλαμβάνεται τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ως τηλεοπτικό show και ανακοινώνει πολιτικές γραμμές και αποφάσεις που σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να βρίσκονται στο πλαίσιο των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Θυμίζουμε ότι και χθες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός λίγες ώρες μετά τη νέα πρόκληση του Πρόεδρου του VMRO, αρκέστηκε να δηλώσει από τη Βέροια πως η Κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας:

«Θα ήθελα εδώ, από την καρδιά της Μακεδονίας, να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, όταν αυτή κυρώθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχαμε πει, όμως, και δεν σας κορόιδεψα ποτέ, με απόλυτη εντιμότητα, ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η συμφωνία, πρακτικά δεν μπορεί να αλλάξει. Και θα αναγκαστούμε, παρά τα προβλήματά της, να τη σεβαστούμε και αυτό κάναμε. Εάν όμως κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί από τη δικιά τους πλευρά να μη σεβαστούν τη συμφωνία, να γνωρίζουν δύο πράγματα: Πρώτον, ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός, δεύτερον, τα μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε δεν θα κυρωθούν έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση».




Το show του Άδωνι

Λίγη ώρα αργότερα όμως, ο Άδωνις Γεωργιάδης έστηνε ξανά το δικό του τηλεοπτικό show ανακοινώνοντας μόνος του πως ο Πρωθυπουργός εξετάζει το σενάριο ακύρωσης της συμφωνίας!

«Δεν υπάρχει αμφιβολία αν ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι γίνει πρωθυπουργός και συνεχίσει έτσι ότι ο Μητσοτάκης θα καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών.  Σύμφωνα με το άρθρο 19 προβλέπεται αυτό αν υπάρξει παραβίαση. Αν η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας καταπατήσει τη συμφωνία, η κυβέρνηση της Ελλάδας θα κάνει ό,τι προβλέπεται» είπε χαρακτηριστικά.

Ζητείται ελπίς…

Μπροστά σε αυτή την Κυβέρνηση που δεν μπορεί να αναγκάσει ούτε τα Σκόπια να σεβαστούν μια Συμφωνία που έχει τη στήριξη της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δίνει… πάσες ζητώντας την άμεση ψήφιση των μνημονίων, το ΠΑΣΟΚ κρατά στάση ουδετερότητας, ενώ τα κόμματα της Δεξιάς ζητούν την κατάργηση της.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλη αυτή η κατάσταση πλήττει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Η εξαπάτηση του όχλου συνεχίζεται προς άγραν ψήφων από όλα τα συστημικά κόμματα που είναι υποτελείς των δυτικών και νεοταξιτών σε όλα τα θέματα και στο Σκοπιανό. Άλλα λένε πριν τις εκλογές και άλλα κάνουν μετά. Ο Κούλης είναι υποτελής και μετά τις εκλογές θα προσκυνήσει πάλι τους εντολοδόχους του εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Νεοέλληνες, επαναφέρετε την ορθοφροσύνη που χάσατε και ψηφίστε για το εθνικό συμφέρον που αφορά τον Ελληνικό λαό και την Ελλάδα που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και όχι τα ξένα συμφέροντα.

  2. ΨΗΦΟΦΟΡΕ της Νέας Δουλοκρατίας και του Ραγιαδισμού, ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ να τους ξαναψηφίσετε για να δικαιωθείτε στο ψεύδος και στην ανωμαλία σας. Μην ξεχάσετε να κάνετε το θαύμα και να τους ξεπλύνετε ακόμη μια φορά, ώστε το μαύρο τους και άραχνο να το κάνετε άσπρο και διαυγές. Είσθε όντως θαυματοποιοί!

  3. Σε σενα, στον ψηφοφόρο τους, ΜΠΟΡΕΙΣ, ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΜΟΥΤΖΩΘΕΙΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΑΝ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΗΣΕΙΣ Ή ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΩΣΤΌ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΕΊΛΕΙΣ ΤΟ ΜΉΝΥΜΑ……
    “”ΔΕΝ ΣΑΣ ΓΟΥΣΤΆΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟ””…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This