Ο οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της Βουλής Βασίλης Βιλιάρδος εξηγεί πώς οι οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες στην ουσία επιβλήθηκαν από της ΗΠΑ, λειτούργησαν ως μπούμερανγκ για την Ευρώπη:
Αντί να βλάψουν τη Ρωσία οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της, προσφέρουν στην Κίνα και στην Ινδία ένα αναπάντεχο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (=φθηνή ενέργεια) – ενώ οι ΗΠΑ επωφελούνται επίσης, από τις αυξημένες πωλήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και όπλων στην Ευρώπη.
Έτσι, αφενός μεν οι οικονομίες της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ αναπτύσσονται, αφετέρου η ΕΕ, αφού «δώρισε» τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στις ΗΠΑ, στην Ινδία και στην Κίνα, βυθίζεται στη στασιμότητα – με τη δαμόκλειο σπάθη του στασιμοπληθωρισμού να κρέμεται επάνω από το κεφάλι της (ο στασιμοπληθωρισμός, εάν παρ’ ελπίδα επικρατούσε, θα ήταν θανατηφόρος για την Ελλάδα). Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η αξιολόγηση των επισήμων οικονομικών δεδομένων – δυστυχώς.
Ειδικότερα, μετά από μία ύφεση 2,1% το 2022, η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,6% το 2023 – ενώ οι προβλέψεις για το 2024 κυμαίνονται μεταξύ 2,3% και 3,6%. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα ήταν στο 3,3% το 2023, το ΑΕΠ σε αγοραστική αξία (ΡΡΡ) στα 5,05 τρις $, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ 35.309 $ και το δημόσιο χρέος της στο 21% του ΑΕΠ της – παρά το ότι η Ρωσία είναι το κράτος με τις περισσότερες κυρώσεις στον πλανήτη, ενώ διεξάγει έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Πώς τα κατάφερε; Μία ματιά στην εξέλιξη των εξαγωγών της Ρωσίας παγκοσμίως καθιστά σαφές ότι, τα ασιατικά κράτη έχουν αντισταθμίσει πλήρως τις απώλειες των ρωσικών εξαγωγών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη – σημειώνοντας πως οι κυρώσεις εναντίον της χώρας ξεκίνησαν το 2014 με την ενσωμάτωση της Κριμαίας, ενώ έχουν ενισχυθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Συμπερασματικά λοιπόν, οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες στην ουσία επιβλήθηκαν από της ΗΠΑ, λειτούργησαν ως μπούμερανγκ για την ήπειρο μας – η οποία, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι το μεγάλο θύμα του πολέμου, μετά από τη δύστυχη βέβαια Ουκρανία που αγωνίζεται για την επιβίωση της.
Οι κυρώσεις ως γεωπολιτικό όπλο που στοχεύει την Ευρώπη.
Αντί να βλάψουν τη Ρωσία οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της, προσφέρουν στην Κίνα και στην Ινδία ένα αναπάντεχο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (=φθηνή ενέργεια) – ενώ οι ΗΠΑ επωφελούνται επίσης, από τις αυξημένες πωλήσεις… pic.twitter.com/72r3fcZLo2
— Βασίλης Βιλιάρδος (@ViliardosV) May 18, 2024