Παύλος Γερουλάνος: «Επιμελητήρια ηγέτες στην ανάπτυξη, όχι ικέτες στο Υπουργείο»

Must Read

Στο όραμα του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον ρόλο και τη λειτουργία των Επιμελητηρίων αλλά και το πώς αυτά μπορούν να λύσουν προβλήματα της κοινωνίας, δίνοντάς τους εξουσία, στάθηκε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά, ο Βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

Ο κος Γερουλάνος, αφού εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, θέλησε να «τσιτώσει» το κοινό περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σήμερα:

«Βρίσκομαι εδώ, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως τοπικός επιχειρηματίας εταιρίας μέλους του δικού μας Επιμελητηρίου, εδώ στην Κεφαλονιά. Οφείλω λοιπόν και εγώ να σας καλωσορίσω στην πατρίδα μου. Λένε ότι καλό είναι να ξεκινάς μια ομιλία με ένα χωρατό για να χαλαρώσει το κοινό. Αντί για αυτό, θα μοιραστώ μαζί σας κάτι που διάβασα χθες το πρωί. Για να σας τσιτώσω λίγο. Το ‘χούμε εμείς οι Κεφαλλονίτες. Διαβάζω από το δελτίο ανάλυσης ειδήσεων FACT:

«1. Το Κράτος έδωσε και δίνει χωρίς σχεδιασμό άδειες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τις ΑΠΕ. Με αποτέλεσμα, να παράγεται περισσότερο ρεύμα από αυτό που καταναλώνουμε.

2. Tο ρεύμα που περισσεύει δεν μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο, γιατί αν δεν υπάρχει ισορροπία, θα προκληθεί black-out.

3. O ΑΔΜΗΕ αναγκάζεται να διακόψει την παροχή ενέργειας που παράγουν οι ΑΠΕ για να μην έχουμε black-out. Το οποίο, αν συμβεί, δεν θα είναι εύκολο για το δίκτυο να επανέλθει.

4. Σημαντικό: τα προηγούμενα χρόνια ο ΑΔΜΗΕ δεν έκανε καμία επένδυση για τη δημιουργία δικτύων (buffer) που θα διοχέτευαν στο εξωτερικό το περίσσιο ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται. Συνεχίζει δε σήμερα, να μην ασχολείται με την κατασκευή ενός τέτοιου δικτύου.

Τι σκέφτονται να κάνουν οι εγκέφαλοι του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής; Να αλλάξουν το ωράριο παροχής του φθηνότερου ρεύματος. Και ποιο είναι το πρόβλημα; Αυτές τις ώρες οι περισσότεροι είναι εκτός σπιτιού. Οπότε το Υπουργείο Ενέργειας σκέφτεται να επιδοτήσει έξυπνες συσκευές που λειτουργούν με WiFi, ώστε να καταναλώνουν ρεύμα όταν δεν είμαστε στο σπίτι. Δηλαδή, θεωρούν καλή ιδέα, να παραμένει το air condition ανοιχτό από τις 11 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, ακόμα κι αν δεν βρίσκονται οι καταναλωτές στο σπίτι, για να καίει ο ΑΔΜΗΕ το ρεύμα που περισσεύει.»

Στη συνέχεια, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ανέλυσε ένα διαφορετικό σενάριο, «βγαλμένο από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ»: «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ένα μέρος των ΑΠΕ είχαν δοθεί σε Δήμους, Συνεταιρισμούς, και κυρίως, για δικό σας ενδιαφέρον, Επιμελητήρια. Οι Δήμοι θα φώτιζαν και θα ζέσταναν το πρωί σχολεία, οι Συνεταιρισμοί θα βοηθούσαν αγρότες να ποτίσουν και τα Επιμελητήρια θα περνούσαν φτηνή ενέργεια στα μέλη τους. Ειδικά στα ενεργοβόρα, όπως φούρνους και εστιατόρια. Το ψωμί θα ήταν πιο φτηνό και η σίτιση πιο ανταγωνιστική. Η ακρίβεια θα μειωνόταν, ο ανταγωνισμός ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών θα αυξανόταν, δεν θα χρειαζόμασταν τόσα PASS και, αν ήθελε μια Κυβέρνηση ή ο Δήμος, θα μπορούσαν να μειώσουν τους φόρους και τα δημοτικά τέλη».

Και συνέχισε, μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση: «Αντί για αυτό, σήμερα, τα κέρδη από τις ΑΠΕ πάνε σε εκατομμυριούχους, εμείς πληρώνουμε φόρους, και η Κυβέρνηση μοιράζει PASS στους ευάλωτους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους. Αυτούς δηλαδή που θα μπορούσαν να παράγουν τη δική τους ενέργεια φθηνά και καθαρά».

«Αυτή είναι μια Ελλάδα στην οποία το κεντρικό πολιτικό σύστημα κρατάει όλη την εξουσία στα χέρια του και όλο τον πλούτο στα χέρια λίγων. Αυτή είναι μια Ελλάδα που φορολογεί το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Αυτή είναι μία Ελλάδα που αντί να επενδύει στην μικρομεσαία επιχείρηση, την έχει βάλει απέναντι. Με δικαιολογία; (Ένα) ότι δεν είναι ανταγωνιστική και (δύο) ότι φοροδιαφεύγει. Συγνώμη, κάτι καταλαβαίνω λάθος. Διότι ποτέ μα ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι πιο ανταγωνιστικές από ό,τι είναι σήμερα. Και ποτέ μα ποτέ η συλλογή των φόρων δεν ήταν ευθύνη του φορολογούμενου. Ήταν ευθύνη των αρχών. Η Ελλάδα που κρατάει όλη την εξουσία στα χέρια της Κυβέρνησης, τον πλούτο στα χέρια των λίγων και βάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέναντι, δεν είναι η Ελλάδα που δημιουργεί. Είναι η Ελλάδα του κου Μητσοτάκη».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στον όρο «Περιφερειακός σχεδιασμός», τονίζοντας πως στο ΠΑΣΟΚ: «δεν πιστεύουμε ότι μπορείς να κάνεις περιφερειακό σχεδιασμό όταν ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος πάνε ικέτες στο Υπουργείο Εσωτερικών, διαφορετικές ώρες ο καθένας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ικέτης στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ή στο Ανάπτυξης, ο Πρύτανης ικέτης στο Παιδείας και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού ικέτης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Περιφερειακό σχεδιασμό κάνεις όταν όλοι αυτοί βρίσκονται μαζί, συναποφασίζουν το μέλλον του τόπου τους και οι Υπουργοί έρχονται εδώ στην Κεφαλονιά για να δουν πώς μπορούν να βοηθήσουν ένα κοινό πρόγραμμα για το καλό του νησιού. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλει να χτίσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Και αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να δούμε όλοι μας, πριν αφήσουμε αυτήν τη χώρα στα παιδιά μας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This