Όσοι θεώρησαν ότι το μακεδονικό ζήτημα, ιστορικά, έκλεισε με τη Συμφωνία των Πρεσπών «πλανώνται πλάνην», καθώς η νέα ηγεσία στα Σκόπια (προεδρία και κυβέρνηση) επιλέγει να ακυρώσει τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία της γειτονικής χώρας, αποκαλώντας τη «Μακεδονία», χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.
- Νικ. Σταυρουλάκις
Αντίθετα, η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα διεθνή διελκυστίνδα με τα Σκόπια, αντιμέτωπη με τη «διπλή ονομασία» της υπ’ όψιν χώρας, δηλαδή με το κομβικό εκείνο στοιχείο, το οποίο υποτίθεται ότι προσπάθησε να αποφύγει -μεταξύ άλλων- με τη Συμφωνία των Πρεσπών, «δωρίζοντας» στην άλλη πλευρά τα, κατά κοινή ομολογία, ανυπόστατα χαρακτηριστικά της λεγόμενης «Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας».
Για τη νέα ηγεσία ουδεμία σημασία έχει το εάν η στάση της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα και του νέου πρωθυπουργού Κριστιάν Μιτσκόσκι δέχεται επικρίσεις είτε στο εξωτερικό από την Ε.Ε., την Ουάσινγκτον, την Αθήνα και άλλα εμπλεκόμενα διπλωματικά κέντρα, είτε στο εσωτερικό από τον αλβανικό παράγοντα.
Η νέα ηγεσία γνωρίζει ότι η στάση της, ως προς την ονομασία, δεν έχει καμία επίπτωση στη διεθνή εκπροσώπηση των Σκοπίων. Γνωρίζει ότι με το να αποκαλείται η χώρα «Μακεδονία» στο εσωτερικό (όχι σε επίσημα έγγραφα) δεν επηρεάζεται η κατάσταση στα χαρτιά, όπου θα συνεχίσει να ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό δεν τους απασχολεί.
Αυτό που τους απασχολεί είναι, στο στόμα του λαού και στη συλλογική συνείδηση του σλαβικού στοιχείου, που κατευθύνεται από τη Σόφια, η χώρα να αποκαλείται «Μακεδονία», και στα χαρτιά ας αποκαλείται όπως επιθυμούν η Δύση και η Ελλάδα… Δεν τους απασχολεί κατ’ ελάχιστον εάν τα Σκόπια αποκαλούνται στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό τους όνομα. Ακόμα μια φορά η αφελής στάση της Ελλάδας και η συναίνεση για ένταξη στη Συμμαχία στράφηκαν εναντίον της ίδιας της χώρας μας.
Ετσι, η Αθήνα πέφτει στην ίδια λούμπα με το παρελθόν. Στην πράξη θα αντιμετωπίζει κατάσταση «διπλής ονομασίας» έναντι της οποίας δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε (νομικά), παρά μόνο να διαμαρτύρεται. Και όταν παρατηρείται «παρατυπία» είτε να αποχωρεί από τις εκδηλώσεις, όπως η Ελληνίδα πρέσβειρα Σοφία Φιλιππίδου, κατά τη διαδικασία ορκωμοσίας της νέας προέδρου στη σκοπιανή Βουλή, είτε να παρεμβαίνει, χωρίς όμως να λύνει το πρόβλημα…
Κατά την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, η ονομασία είναι το μόνο ανελαστικό σημείο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» είναι πλέον το «συνταγματικό όνομα» της χώρας και εάν η ίδια η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα και ο πρωθυπουργός Μιτσκότσκι θέλουν να καταπατήσουν το ίδιο το Σύνταγμα, ουσιαστικά επαναφέρουν τη χώρα στην προτέρα κατάσταση. «Η χώρα και πάλι δεν θα έχει όνομα» ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην «κυριακάτικη δημοκρατία».
Παράλληλα, η Αθήνα ψελλίζει ότι θα ανακόψει την πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε., εάν δεν αλλάξει στάση. Τις ίδιες απειλές εκτόξευε και εναντίον της Αλβανίας, στον βαθμό που η χώρα αυτή δεν υπηρετεί το κράτος δικαίου με την υπόθεση Μπελέρη. Ελα, όμως, που κατ’ επιταγή της Γερμανίας η Ελλάδα αποδέχθηκε οι δύο αυτές χώρες να πηγαίνουν «πακέτο» προς την Ε.Ε., ενώ το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιτρέπει καθυστερήσεις στην ένταξη. Θέλει, εδώ και τώρα, όλα τα Βαλκάνια δικά του…
Ηδη επικριτικό απέναντι στην ενέργεια της προέδρου εμφανίζεται το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα (DUI) του Αλί Αχμέτι, ο οποίος εκτίμησε πως η Σιλιάνοφσκα παραβίασε το Σύνταγμα διπλά και προκάλεσε κρίση στις σχέσεις Σκοπίων – Ελλάδας. «Δεν ανέφερε ούτε τη λέξη Δημοκρατία ούτε την πλήρη ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφεραν πηγές στην «κυριακάτικη δημοκρατία».
Ε, και; Υπό αυτήν την έννοια ο Μακεδονικός αγώνας συνεχίζεται…