Ο Τούρκος εμπρηστής ξυπνάει μνήμες των πυρκαγιών της ΜΙΤ

Η κατευνασμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη, που βλέπει ως «φίλο» τον Ερντογάν και μοιράζει βίζες στους γείτονες... τουρίστες, πρέπει να βγει από τον λήθαργό της. Η ∆ικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση

Must Read

Το μαλακό υπογάστριο της Αττικής είναι ο Ασπρόπυργος, κοντά στα διυλιστήρια. Είναι η περιοχή όπου χθες ξέσπασε μέσα σε δάσος μια από τις πρώτες σοβαρές φωτιές της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

  • Του Βασίλη Γαλούπη

Η Πυροσβεστική την έθεσε υπό μερικό έλεγχο το μεσημέρι και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε επίσημα ότι ο συλληφθείς εμπρηστής είναι Τούρκος υπήκοος που ομολόγησε την εγκληματική δράση του και θα οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη: «Τρεις φορές αυτόν τον μήνα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στο όρος Αιγάλεω. Και τις τρεις οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόλαβαν τη φωτιά πριν επεκταθεί». Οι πυρκαγιές των τελευταίων ετών στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε διυλιστήρια είναι όλο και πιο συχνές.

Το στοιχείο που «αναβαθμίζει» τη χθεσινή φωτιά είναι ότι την έβαλε, αποδεδειγμένα σύμφωνα με τις Αρχές, ένας Τούρκος. Τι κρύβεται πίσω απ’ αυτή την εγκληματική ενέργεια είναι υποχρεωμένη να το διαλευκάνει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κατά το παρελθόν οι κυβερνήσεις επικαλούνταν σε μεγάλες πυρκαγιές τον «ξένο δάκτυλο», συνήθως για να αποποιηθούν των ευθυνών τους, «δείχνοντας» συγκεκριμένα την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Ομως, όταν υπήρξε η σκληρή παραδοχή Τούρκου πρωθυπουργού για σκόπιμη πρόκληση πυρκαγιών στην Ελλάδα, η έως τότε φημολογία απέκτησε πραγματική διάσταση. Το γεγονός ότι χθες ένας Τούρκος υπήκοος παραδέχθηκε πως έβαλε φωτιά σε μια πολύ επικίνδυνη περιοχή για κατοικίες και διυλιστήρια επιβεβαιώνει ότι οι παλιές πρακτικές δεν σταμάτησαν ποτέ.

Μαρτυρίες στη Χίο

Οσοι εδώ και χρόνια επισκέπτονται νησιά όπως η Χίος ακούν τους κατοίκους να λένε με πλήρη βεβαιότητα ότι ο τόπος τους έχει κατακαεί πάνω από δύο και τρεις φορές από τουρκικά χέρια. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Η «πολιτική κατευνασμού» που προωθούν καιροσκοπικά συμφέροντα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα όχημα αντιπερισπασμού από τους υπαρκτούς κινδύνους ζωτικής σημασίας για τη χώρα.

Ο «συνομιλητής» Ερντογάν δεν έχει πάρει ποτέ πίσω τις τοποθετήσεις του, που δείχνουν έναν αδίστακτο ηγέτη της Τουρκίας, με απειλές εισβολής «μια νύχτα» στην Ελλάδα για να την καταστρέψει. Θέλει θαλάσσια πάρκα σε ελληνικά νερά. Εξαπολύει κατά το δοκούν «υβριδικούς πολέμους» χρησιμοποιώντας μετανάστες που θέλουν να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πανηγυρίζει για αιματοκυλίσματα του Ελληνισμού από προκατόχους του. Και, ενδεχομένως, μπορεί να εκμεταλλευτεί ακόμα και το «τουριστικό άνοιγμα» στα ελληνικά νησιά με τη «βίζα αφέλειας» που τους δίνει η ελληνική κυβέρνηση.

Αντί οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας να επιλέγουν επικοινωνιακά τρικ κι άλλοθι για πυρκαγιές που αποτυγχάνουν να σβήσουν έγκαιρα μέσω του κρατικού μηχανισμού, είναι υποχρεωμένες να αναγνωρίσουν ότι ο κίνδυνος δεν εντοπίζεται μόνο σε εγχώριους οικοπεδοφάγους, πυρομανείς ή απρόσεκτους πολίτες, όπως πράγματι συμβαίνει, αλλά και σε σχέδια τρίτων. Τα οποία όχι μόνο έχουν μπει αποδεδειγμένα σε εφαρμογή κατά το παρελθόν, με καταστροφικές συνέπειες, αλλά το έχουν παραδεχθεί επίσημα και οι Τούρκοι. Ανεξάρτητα από το χθεσινό περιστατικό, η θωράκιση της πυροπροστασίας, που και φέτος είναι ελλιπής, δεν είναι μόνο θέμα επιβίωσης της φύσης, του κλίματος και των κατοίκων της Ελλάδας, αλλά και ζήτημα μείζονος εθνικής ασφαλείας.

Η παραδοχή

Τον Δεκέμβριο 2011, με την Ελλάδα να βυθίζεται στην κόλαση των Μνημονίων, τα νερά με την Τουρκία θεωρούνταν ήρεμα – και τώρα προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση ότι συμβαίνει το ίδιο. Ομως, ο Μεσούτ Γιλμάζ έβαλε «φωτιά» στο ήσυχο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Παραδέχτηκε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη σε πυρκαγιές που σημειώθηκαν στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997.

Στη συνέχεια, ύστερα από πιέσεις που δέχτηκε εντός Τουρκίας, υποχρεώθηκε σε μια μη πειστική ανασκευή των δηλώσεών του, υποστηρίζοντας ότι αναφερόταν δήθεν σε ελληνικούς εμπρησμούς σε τουρκικά δάση. Στην αρχική του συνέντευξη, στην εφημερίδα «Μπιργκιούν», ο Γιλμάζ είπε, με σαφή πρόθεση να εκθέσει την προκάτοχό του Τανσού Τσιλέρ, ότι όλοι οι απερχόμενοι πρωθυπουργοί της Τουρκίας ενημέρωναν τον διάδοχό τους για το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν μυστικά κονδύλια του κράτους, κάτι που κατά τον Γιλμάζ «δεν έπραξε η Τσιλέρ». Οπως και ότι επί ηγεσίας της χρηματοδοτούντο οι Γκρίζοι Λύκοι για να βάζουν πυρκαγιές σε ελληνικά δάση. Οπως είναι γνωστό, οι Γκρίζοι Λύκοι του Μπαχτσελί συγκυβερνούν με τον Ερντογάν.

Ο Γιλμάζ είχε παραδεχθεί το 2011 ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του έκαναν αντίποινα στην Ελλάδα με εμπρησμούς δασών το 1995-97

Ο Γιλμάζ είπε στη συνέντευξή του, όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα στην «Καθημερινή» στις 28/12/2011, ότι η έκθεση αυτή «δεν ήταν επαρκής» και πρόσθεσε πως «υπήρχαν πληροφορίες που δεν του γνωστοποιήθηκαν», ενώ σημείωσε ότι «η έκθεση περιλάμβανε όλες τις πληροφορίες, εκτός από τα κρατικά απόρρητα, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα εμπρησμού δασών στην Ελλάδα (1995-97)». Ηταν η εποχή με τις μεγάλες πυρκαγιές στα νησιά του ανατολικού αιγαίου και της Μακεδονίας, κατά την οποία είχαν υπάρξει μεν πληροφορίες στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για εμπρησμούς από Τούρκους πράκτορες, αλλά οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη δεν είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες και να αποτρέψουν τις τουρκικές ενέργειες. Ο Μεσούτ Γιλμάζ γεννήθηκε το 1947 κι έφυγε από τη ζωή το 2020, δίχως να πάρει μαζί του το μεγάλο κρατικό μυστικό της Τουρκίας. Ανήκε στο κόμμα της «Μητέρας Πατρίδας» και διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας του τρεις φορές: το 1991, για μικρό διάστημα το 1996 και ξανά από το 1997 έως το 1999. Από το 1999 έως το 2002 ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Ετζεβίτ.

«Μιλιέτ»: Η ΜΙΤ έβαλε φωτιές σε ελληνικά νησιά και βόμβες στη Ρόδο

Λίγο μετά τις δηλώσεις Γιλμάζ το 2011 υπήρξε δημοσίευμα της «Μιλιέτ» που επιβεβαίωνε τα λεγόμενά του. Αποκάλυπτε την ύπαρξη μυστικής έκθεσης που είχε συντάξει το 1997 ο διευθυντής του γραφείου του τότε Τούρκου πρωθυπουργού ότι η ΜΙΤ έβαλε τις πυρκαγιές σε ελληνικά δάση, τοποθέτησε βόμβες στη Ρόδο και έκανε και μία επίθεση σε υποτιθέμενο στρατόπεδο του PKK στη Λαμία. Η Ρόδος έκτοτε έχει καεί πολλές φορές, όπως και πέρυσι με τη μεγάλη πυρκαγιά.

Οι δύο δημοσιογράφοι αποκάλυψαν και την απάντηση της ΜΙΤ στη έκθεση: «Αν και δεν είναι γνωστό από ποιους έχουν γίνει οι επιθέσεις, όπως στη Λαμία και στα δάση της Ελλάδας ή οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και τη Ρόδο, η αναφορά στα θέματα αυτά που είναι “κρατικά μυστικά” θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευσή τους από άλλα κράτη».
Επίσης, ο Τούρκος δημοσιογράφος Εμίλ Τσολασάν είχε γράψει σε βιβλίο του ότι ένας πράκτορας της ΜΙΤ τού είχε αποκαλύψει πως είχε μεταβεί σε «γειτονική χώρα» και είχε τοποθετήσει βόμβες σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Την ίδια εποχή, όπως λέει, ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα. Κατά τον Τούρκο πράκτορα, επρόκειτο για αντίποινα εναντίον της Ελλάδας. Λίγο αργότερα, με άρθρο του στη «Χουριέτ», ο δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει και την ταυτότητα του πράκτορα.

«Ερχονταν από απέναντι με φουσκωτά σκάφη»

«Πράγματι την περίοδο 1993-1996 υπήρχαν ορισμένες πληροφορίες για εμπλοκή Τούρκων πρακτόρων ή άλλων ατόμων σε εκδήλωση πυρκαγιών, αλλά μόνο σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Είχαμε σχετικές πληροφορίες από πράκτορές μας σε τουρκικό έδαφος, ενώ υπήρχαν πολλές σχετικές ενδείξεις και από τη διερεύνηση των πυρκαγιών. Είχαμε, μάλιστα, ειδοποιήσει σχετικά όλα τα συναρμόδια υπουργεία που ασχολούνται με τις δασικές πυρκαγιές. Ομως ποτέ δεν υπήρξαν απτές αποδείξεις» δήλωνε στο «Βήμα» το 2011, μετά την επιβεβαίωση Γιλμάζ, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ (1993-96) ναύαρχος ε.α. Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, που έφυγε από τη ζωή το 2014: «Ηταν για εμάς προφανές ότι ορισμένες πυρκαγιές που ξεκινούσαν από δασικές εκτάσεις κοντά στις παραλίες της Σάμου, της Χίου, της Μυτιλήνης κ.α. προέρχονταν από άτομα που προσέγγιζαν τα νησιά μας με μικρά πλοιάρια από την πλευρά της Τουρκίας. Πριν προλάβουμε να κινητοποιηθούμε, επέστρεφαν στην Τουρκία. Ακόμα, είχαμε πληροφορίες ότι τις φωτιές μπορεί να τις έβαζαν υπήκοοι και άλλων χωρών, που επισκέπτονταν τα νησιά μας σαν τουρίστες».

Ο Γκουρμπάτσης

Ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ερευνητής υποθέσεων εμπρησμού Ανδριανός Γκουρμπάτσης φαινόταν να συμφωνεί στο ίδιο ρεπορτάζ: «Την περίοδο 1997-2004 είχαμε κάθε καλοκαίρι περίπου 30-50 ύποπτες πυρκαγιές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Είχα μεταβεί στα νησιά αυτά και εξέταζα τα αίτια των πυρκαγιών. Θυμάμαι ότι σε μία πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στη Χίο είχα δει εγώ ο ίδιος με τα μάτια μου ένα τουρκικό φουσκωτό να πλησιάζει μια παραλία του νησιού και να ρίχνει μια φωτοβολίδα προς την πλευρά του δάσους».

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ είχε κάνει τότε και το Mega, που φιλοξένησε τον απόστρατο αξιωματικό Σάββα Καλεντερίδη: «Ηταν γνωστό στο ελληνικό κράτος ότι οι μεγάλες πυρκαγιές στην Πεντέλη αλλά και οι πυρκαγιές που έκαψαν το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης ήταν έργο των παρακρατικών, παραστρατιωτικών ομάδων της τουρκικής κυβέρνησης ή του τουρκικού κράτους, αν θέλετε. Ο Γιασάρ Οζ συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές διότι μετέφερε 5 κιλά ηρωίνη. Οταν τον πήγαιναν οι Τούρκοι αστυνομικοί στον εισαγγελέα, είπε στις κάμερες: «Οταν με βάζατε να καίω ελληνικά δάση ήμουν καλός, τώρα με βάζετε φυλακή;»

Συλλήψεις εμπρηστών με «άρωμα» κατασκοπίας

-3/8/2013: Ηλικιωμένος Γερμανός συνελήφθη στη Χίο κατηγορούμενος για κατασκοπία επειδή εντοπίστηκε να παραδίδει το υλικό σε Τούρκους υπηκόους. Κατά τη σύλληψή του είχε δύο φωτογραφικές μηχανές και κάρτες αποθήκευσης με φωτογραφίες από στρατόπεδα της Χίου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, την τελευταία τουλάχιστον τριετία φωτογράφιζε εγκαταστάσεις, έργα κι άλλες υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων και Κοινωφελών Οργανισμών στη Χίο και παρέδιδε το υλικό, αντί χρηματικής αμοιβής, σε Τούρκους. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι φωτογραφίσεις γίνονταν για λογαριασμό άγνωστων Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι τον είχαν προσεγγίσει το καλοκαίρι του 2010 προκειμένου να τους παραδίδει το φωτογραφικό υλικό, αντί αμοιβής, που κυμαίνονταν από 500 έως 1.500 ευρώ για κάθε αποστολή.

-18/9/2023: Στη σύλληψη δύο Τούρκων προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές επειδή δύο άνδρες από την Τουρκία εθεάθησαν σε εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο και σήκωσαν drone πάνω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

-21/2/2024: Στο Ακρωτήρι Χανίων συνελήφθησαν, στην υπερπολυτελή βίλα που ενοικίαζαν, δύο υπήκοοι Τουρκίας. Στην υπόθεση ενεπλάκησαν και αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν θέσει υπό επιτήρηση τους νεαρούς Τούρκους. Οι αστυνομικοί βρήκαν ένα πιστόλι 9 χιλιοστών, καθώς και 15 φυσίγγια ίδιου διαμετρήματος. Οι δύο συλληφθέντες ήρθαν στη χώρα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, διασχίζοντας τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο. Υπέβαλαν την ίδια ημέρα αίτημα ασύλου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου, δηλώνοντας ότι κινδυνεύουν από το καθεστώς στην Τουρκία. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι κι αυτό της ανάμειξης σε υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών.

-2/4/2024: Αρχισε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου η εκδίκαση της υπόθεσης κατασκοπίας εις βάρος της Ελλάδας με κατηγορούμενους έναν 36χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου και έναν 53χρονο μουσουλμάνο με καταγωγή από τη Ροδόπη. Το δικαστήριο της Ρόδου είχε κρίνει ένοχους τους δύο κατηγορουμένους για κατασκοπία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό την πρόκληση κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους, αναφέρει το μέσο. Είχαν συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2020 στη Ρόδο για κατασκοπία. Ο υπάλληλος του προξενείου φέρεται ότι στρατολόγησε τον μάγειρα ο οποίος φωτογράφιζε πλοία που έκαναν το δρομολόγιο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο, μεταξύ των οποίων και πολεμικά. Πριν από τρεις εβδομάδες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε, όπως και πρωτοδίκως, ένοχους τους δύο κατηγορουμένους για «κατασκοπία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό την πρόκληση κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους».

-29/2/2024: Δύο οπλισμένοι Τούρκοι συνελήφθησαν στα Εξάρχεια έπειτα από καταδίωξη, στο πλαίσιο έρευνας για εμπρηστικές επιθέσεις. Οταν εντοπίστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., αποπειράθηκαν να τραβήξουν το όπλο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια της Κυψέλης και, όπως διαπιστώθηκε, είναι Τούρκοι κουρδικής καταγωγής. Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, με εμπλοκή και της ΕΥΠ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This